Hoe kun je traag internet verbeteren?

op basis van 0 beoordelingen

Je bent bezig met het schrijven van een belangrijke e-mail. Je wilt hem versturen, maar het duurt te lang om hem verzonden te krijgen. Terwijl dit normaal in enkele seconden geregeld is. Traag internet is erg vervelend. Zeker als je gewend bent om snel te kunnen internetten. Gelukkig is dit goed op te lossen!

gefrustreerd persoon met traag internet op telefoon
|

Welke problemen veroorzaken traag internet

Slecht internet is erg vervelend. Gelukkig kan je dat oplossen. Voordat er gekeken kan worden naar een oplossing, moet je erachter komen wat de oorzaak is.

Bij een trage internetverbinding spelen meerdere factoren een rol. Het kan liggen aan de apparatuur of juist aan de internetprovider. Dit zijn de vier meest voorkomende oorzaken:

Internetabonnement

De eerste oorzaak van een trage internetverbinding kan het door jouw gekozen internet abonnement zijn. Bij het afsluiten van een internetabonnement komt er te staan hoeveel download- en uploadsnelheid erin zit. Dit noem je je internetsnelheid en het wordt uitgedrukt in mbps.

Het kan voorkomen dat je een abonnement hebt met te weinig mbps, waardoor je internet traag is. De internetsnelheid die jij nodig hebt hangt af van het internetgebruik.

Slechte wifi verbinding

Een andere oorzaak voor een trage internetverbinding is een slecht wifi signaal. De modem straalt het wifi signaal uit. Meestal is de modem in de meterkast te vinden, omringt met muren. De muren belemmeren de signaalsterkte. Dat beïnvloedt het wifi bereik en zo ook het signaal.

Druk bezet netwerk

Internet kan ook traag zijn omdat er meerdere mensen tegelijkertijd internetten. Internet werkt via een netwerk. Meerdere mensen kunnen gebruik maken van hetzelfde netwerk.

Als iedereen tegelijkertijd gebruik maakt van het internet, moet het netwerk iedereen een deel van de data geven. Dit wordt bandbreedte genoemd. In dit geval is het normaal dat de beloofde snelheid niet behaald wordt.

Oude apparatuur

De laatste mogelijke oorzaak is: verouderde of slechte apparatuur. De nieuwste laptop kan makkelijker verbinding maken, dan een oude laptop.

Als je aan het downloaden bent, is er een kans dat je virussen of spyware meeneemt. Die hebben ook invloed op je internetsnelheid.

Hoe kan je je internetsnelheid verhogen? Volg dit stappenplan

Door de verschillende situaties heb je kunnen achterhalen waardoor je internet traag is. Om er zeker van te zijn, zou je dit stappenplan moeten volgen. Hierin zijn alle oplossingen op een rijtje gezet.

Stap 1 – Speedtest

Voordat je het probleem kan gaan oplossen is het verstandig om eerst een speedtest te doen. Je controleert dan de downloadsnelheid en uploadsnelheid.

Hoe werkt een speedtest?

  1. Sluit alle programma’s af en open de speedtest.
  2. Druk op de startknop.
  3. Wacht op de resultaten.

Het beste is om de speedtest tweemaal uit te voeren. De eerste test wordt uitgevoerd via een kabelverbinding. De tweede test als je verbonden bent met de wifi. Zodat je weet hoeveel snelheidsverlies je hebt als je gebruik maakt van een wifi verbinding.

Stap 2 – Update

Als de speedtest is uitgevoerd, controleer dan of de apparatuur op de laatste update werkt. Bekijk eerst of de browser geüpdatet is. Een verouderde versie kan voor problemen zorgen als je op het internet surft. Bekijk naast de browser, ook of de invoegtoepassingen en extensies up-to-date zijn.

Daarna is de computer zelf aan de beurt. Het slimste is om het volgende uit te voeren:

  • Virusscanner om er zeker van te zijn dat de computer van binnen schoon is.
  • Laatste update installeren.

Als laatste kan je de laatste update voor de modem en router uitvoeren. In sommige gevallen is het slim om een nieuwe router te kopen. Omdat de meeste routers gebruik maken van de 2,4 GHz frequentie. Dit kan alleen door een dual band router worden omgezeild naar een 5 GHz frequentie. Met als voordeel dat je meer bandbreedte overhoudt.

Stap 3 – Zet de router centraal

Als er spraken is van een zwak wifi signaal, kan dat komen doordat de router zich in de meterkast bevindt. Waardoor de signalen niet goed uitgezonden worden. Gelukkig is dit simpel op te lossen, door de router op een centrale plek te plaatsen. Denk hierbij aan een open ruimte.

Stap 4 – Wifi

Is de verbinding nog steeds traag? Controleer dan of de andere apparaten de nieuwste wifi-standaarden ondersteunen. Ondersteunen ze dat? Dan zijn er nog andere mogelijkheden om de wifi verbinding te verbeteren.

Stap 5 – Netwerk

Als het wifi netwerk door veel apparaten bezet is, kan die je internet trager worden. Controleer daarom of het netwerk beschermd is. Dat wilt zeggen dat je alleen toegang hebt tot draadloos internet als er een wachtwoord wordt ingevuld.

Stap 6 – Apparatuur vervangen

In stap 2 hebben we het al een beetje gezegd. Een slechte internetverbinding kan te maken hebben met verouderde apparatuur en kabels. Omdat die minder goed het internet kunnen opvangen.

Ga je de kabels vervangen? Kies dan voor een korte kabel. Ons advies is om gebruik te maken van de Cat5 of Cat6 kabels. Daarmee krijg je de beste internetsnelheid.

Stap 7 – Internetprovider

Heb je alle stappen uitgevoerd, maar is het internet nog steeds traag? Controleer dan of er geen sprake is van een internet storing. Als dat niet het geval is, neem dan contact op met je provider.

Kies voor sneller internet

In het allerslechtste geval is er altijd een mogelijkheid om over te stappen naar een andere provider. Wij helpen jou met het vergelijken van providers, zo vind je het internet abonnement dat het best bij jou past!

Veelgestelde vragen over traag internet

Draadloos internet werkt traag en je hebt geen idee hoe dat komt. Dan is het verstandig om je wifi signaal te meten. Dit doe je via een speedtest. Je apparaat moet dan wel verbonden zijn met het wifi netwerk.

Trage internet verbinding is erg vervelend. Maar hoe kan de verbinding ineens traag zijn? Daar zijn verschillende oorzaken voor. Het kan liggen aan je internetabonnement, de apparatuur, het netwerk of een zwak internetsignaal. Gelukkig kan dit makkelijk opgelost worden.

Besparen op je internet abonnement?

Doe de postcodecheck en ontdek welk internet abonnement op jouw adres mogelijk is.

Over Mike van den Broek

Mike is de oprichter van diverse vergelijkingsites waaronder providervergelijken.nl.

Mike houdt zich bezig met de strategie en ontwikkeling van Providervergelijken. Met meer dan 15 jaar ervaring is Mike een rasechte techneut die gek is op de snufjes waar je in de telecomwereld mee te maken krijgt.

Lees verder

Laatste artikelen van Mike van den Broek

Powerline adapter
Stopcontact met wifi

Powerline adapter

Mike van den Broek
Alles over Wireless LAN
Wifi logo

Alles over Wireless LAN

Mike van den Broek
Wat is een wifi dongle?
wifi dongle met wifi teken

Wat is een wifi dongle?

Mike van den Broek
0 reacties

Reageer ook