Alle soorten wifi-standaarden uitgelegd

op basis van 0 beoordelingen

Als we het hebben over wifi, dan hoor je al snel de woorden wifi-standaarden, wifi snelheden en wifi signaal. In dit artikel zullen we meer uitleg geven over de verschillende soorten wifi-standaarden.

laptop met 6 wifistandaard
|

Wat zijn wifi-standaarden?

Internetten via een draadloze verbinding wordt wifi genoemd. Als we gebruik maken van internet willen we de maximale snelheid behalen. De wifi snelheden worden onder andere bepaald door de wifi-standaarden.

Wifi-standaarden kan je zien als een productnaam voor wifi. De organisatie IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) ontwikkeld de verschillende wifi-standaarden zodat consumenten weten wat ze kopen. Een wifi-standaard valt onder de IEEE 802.11 namen.

Wat zegt een wifi-standaard?

Een wifi-standaard vertelt niet alleen iets over de internetsnelheid. Het zegt namelijk ook iets over de beveiliging, stroomregeling, servicekwaliteit en authenticatie. Kort samengevat zegt het iets over:

 • Reikwijdte: Om verbinding te maken met wifi, wordt het wifi signaal via radiogolven verstuurt. De radiogolven maken gebruik van verschillende frequenties. Er zijn twee soorten frequenties: 2,4 GHz en 5 GHz frequentie. De 2,4 GHz biedt het grootste bereik aan, alleen is deze frequentie vaak overvol. Dan kan je beter kiezen voor een 5GHz wifi snelheid.
 • Datasnelheid: Vertelt hoeveel data er per seconden verstuurt kan worden. Dit wordt uitgedrukt in de term megabit per seconden (Mbps) of in gigabit per seconden (Gbps).
 • Compatibiliteit: Hoe goed werkt de standaard samen met andere apparaten. Als je gebruik maakt van de nieuwste standaard, terwijl je een oude telefoon hebt. Dan kan je wifi problemen ervaren.

De verschillende WiFi Standaarden uitgelegd

Er zijn verschillende wifi-standaarden. Elke wifi-standaard heeft zijn eigen kenmerken. Daarom hebben we alle soorten wifi-standaarden op een rijtje gezet:

Wifi 1 (802.11b) is niet de eerste standaard. De allereerste standaard werd in 1997 ontwikkeld. Alleen was de techniek nog niet optimaal, waardoor het niet de markt bereikte. Vandaar dat in 1999 Wifi 1 kwam.

 • Wifi snelheid: 11 Mbps
 • Kanaal: 2,4 GHz

Wifi 2 (802.11a) kwam in 2001 op de markt. Er waren niet veel verschillen tussen de Wifi 1 en Wifi 2. Het grootste verschil is dat de Wifi 1 een groter bereik weet te behalen. Terwijl Wifi 2 gebruik maakte van de 5 GHz frequentie, waardoor de internetsnelheid hoger is.

 • Wifi snelheid: 54 Mbps
 • Kanaal: 5 GHz

Wifi 3 (802.11g) werd in 2003 geïntroduceerd. Het is de eerste standaard die geschikt was om in huis te gebruiken. Ten opzichte met zijn voorgangers heeft deze standaard meer bereik en kan die meer data per seconden aan.

 • Wifi snelheid: 54 Mbps
 • Kanaal: 2,4 GHz

Wifi 4 (802.11n) werd een aantal jaren later op de markt gebracht, namelijk in 2009. Dit is de eerste standaard die werkt op twee frequenties. Een andere verbetering is dat het MIMO ondersteunt. MIMO staat voor Multiple-Input, Multiple-Output. Dat wilt zeggen dat meerdere apparaten tegelijkertijd verbinding kunnen maken met het wifi netwerk.

 • Wifi snelheid: 600 Mbps
 • Kanalen: 2,4 GHz en 5 GHz

Wifi 5 (802.11ac) is de eerste standaard die beschikt over beamforming. Dit is een techniek waarbij wifi signalen gericht verstuurd worden. Wifi 5 werd in 2013 uitgebracht in twee versies: wave 1 en wave 2. Waarbij wave 2 net iets sneller is. Net als de Wifi 4 beschikt de Wifi 5 ook over een MIMO-functie.

 • Wifi snelheid: 2,6 Gbps
 • Kanaal: 5 GHz

Wifi 6 (802.11ax) werd in 2018 geproduceerd. De nieuwste apparaten, zoals laptops en telefoons kunnen gebruik maken van Wifi 6. Uiteraard beschikt deze standaard ook over een MIMO-functie. Door de komst van Wifi 6 is de frequentie 6 GHz ontwikkeld. Waardoor het internet nog stabieler zal zijn.

 • Wifi snelheid: 9,6 Gbps
 • Kanalen: 2,4 GHz, 5 Ghz en 6 GHz

Wifi 7 (802.11be) staat nog vol in de kinderschoenen. Verschillende fabrikanten zijn bezig om apparaten te ontwikkelen die de Wifi 7 aan kunnen. De verwachting is dat Wifi 7 over een nieuwe technologie zal beschikken, namelijk Multi-Link Operation. Het voordeel daarvan is dat er minder vertraging op het wifi netwerk zal zijn. Als alles mee zit wordt het in 2024 gelanceerd.

 • Wifi snelheid: minimaal 30 Gbps

Veelgestelde vragen

Een goede wifi snelheid hangt af per persoon. Het ligt er namelijk aan waarvoor jij internet gebruikt. Woon je met twee mensen? Gebruiken jullie tegelijkertijd internet en verstuur je zo nu en dan een email? Dan heb je voldoende aan 50 Mbit. Gebruik je internet voor grote bestanden downloaden, video’s streamen en doe je dit met meer dan twee personen tegelijkertijd? Dan heb je een internetsnelheid van 100 Mbit nodig.

Momenteel zijn er zes verschillende soorten wifi-standaarden. De meeste mensen maken gebruik van de volgende standaarden: Wifi 4 (802.11n), Wifi 5 (802.11ac) en Wifi 6 (802.11ax). Met als vuistregel: hoe hoger de versie, hoe sneller het internet.

De nieuwste wifi standaard is de Wifi 6. Er zijn al fabrikanten bezig met het ontwikkelen van nieuwe apparatuur die de Wifi 7 aan kan. De verwachting is dat Wifi 7 in 2024 uitkomt.

Wifi staat voor een draadloos internet netwerk. De term WLAN wordt ook gebruikt om een draadloos netwerk aan te duiden.

Besparen op je internet abonnement?

Doe de postcodecheck en ontdek welk internet abonnement op jouw adres mogelijk is.

Over Mike van den Broek

Mike is de oprichter van diverse vergelijkingsites waaronder providervergelijken.nl.

Mike houdt zich bezig met de strategie en ontwikkeling van Providervergelijken. Met meer dan 15 jaar ervaring is Mike een rasechte techneut die gek is op de snufjes waar je in de telecomwereld mee te maken krijgt.

Lees verder

Laatste artikelen van Mike van den Broek

Powerline adapter
Stopcontact met wifi

Powerline adapter

Mike van den Broek
Alles over Wireless LAN
Wifi logo

Alles over Wireless LAN

Mike van den Broek
Wat is een wifi dongle?
wifi dongle met wifi teken

Wat is een wifi dongle?

Mike van den Broek
0 reacties

Reageer ook