Powerline adapter

op basis van 0 beoordelingen

Heb jij geen internet op zolder, maar wel in de woonkamer? Met powerline adapters los je dit probleem snel op. Zonder extra kabels. Je steekt de adapter gewoon in het stopcontact en je hebt meteen een internet signaal. Hoe dat precies werkt? Dat lees je hier.

Stopcontact met wifi
|

Wat is een powerline adapter?

Een powerline adapter, ook wel homeplug genoemd, is een apparaat waarmee je via een stopcontact en het elektriciteitsnetwerk extra netwerkaansluitingen kunt maken. Een kabel trekken is dus niet meer nodig. Powerline adapters met wifi werken als wifi versterkers. Je hebt bij deze adapters geen kabel nodig om apparaten aan te sluiten. Een powerline adapter zonder wifi is geschikt voor bijvoorbeeld een spelcomputer zonder wifi of een televisie-ontvanger. Je sluit deze aan met een netwerkkabel.

Wifi verbinding via het stopcontact: hoe werkt een powerline adapter?

Powerline adapters werken via het lichtnet. Om powerline adapters goed te laten werken, heb je minimaal twee adapters nodig en twee stopcontacten die geaard zijn. Je kunt de powerline adapters dus niet met een stekkerdoos gebruiken. Voor een stabiel netwerk verbind je de eerste adapter via een netwerkkabel (lan of ethernet) met de router of modem. Daarna steek je de tweede powerline adapter in een ander stopcontact. Bijvoorbeeld in dezelfde ruimte of op het kantoor boven. Met behulp van een ethernetkabel kunnen nu diverse apparaten aangesloten worden op de powerline adapter. Powerline adapters kunnen wel of geen wifi hebben. Bij Powerline adapters met wifi heb je geen netwerkkabel nodig om apparaten aan te sluiten. Hou er rekening mee dat Powerline adapters een aftsnad van maximaal 15 meter kunnen overbruggen.

Hoe krijg je wifi in alle ruimtes met de multiroom kit?

Als je in het hele huis tv wilt kijken, gamen, downloaden of streamen, dan is deze kit erg handig. De kit bestaat uit meerdere powerline adapters die in verschillende kamers door het hele huis heen gebruikt kunnen worden. Zo kun je het wifi netwerk uitbreiden naar elke verdieping van je huis, van de kelder tot de zolder en naar andere plekken waar je netwerk geen bereik heeft. Steek de powerline adapters in het stopcontact en je krijgt via het lichtnet een verbinding met internet op de gewenste plek.

Wat zijn de voordelen van powerline adapters?

Met powerline adapters kun je een internetverbinding maken op plaatsen waar de internetverbinding zwak of afwezig is door dikke muren of betonnen vloeren. Je hoeft hiervoor geen kabels te trekken vanaf de router. Met een powerline adapter kun je internet via het stopcontact krijgen. De adapter kan ook verbinding maken met een eventuele andere adapter in een kamer verderop of in je tuin. Zo kun je het thuisnetwerk via het stroomnetwerk uitbreiden.

Powerline adapter: wifi signaal uitbreiden met seamless roaming

Als je de powerline adapters gebruikt, hou er dan rekening mee dat de adapter moet overschakelen naar het netwerk wat je wilt gebruiken. Doe je dit niet, dan kan het zijn dat je beneden snel internet hebt, maar op je slaapkamer niet. Wil je dit voorkomen? Kies dan voor een andere adapter, namelijk eentje met seamless roaming. Die schakelt automatisch over met naar het wifi-punt met het sterkste internetsignaal. Vaak is dat het punt wat direct verbonden is met de router. Op die manier voorkom je dat het internet boven in je huis veel trager is dan beneden.

Welke snelheid hebben powerline adapters?

De snelheid van powerline adapters wordt aangegeven in Mbps (megabit per seconde). Powerline adapters hebben in theorie een maximale snelheid van 2.500 Mbps. De snelheid die uit het stopcontact komt, is lager. Zo is de maximale snelheid van een netwerkaansluiting op een adapter 1.000 Mbps (1 gigabit). Bij adapters met wifi ligt de wifi-snelheid ook lager dan 2.500 Mbps.

Top 3 Powerline adapters

Deze adapters steek je in het stopcontact en je kunt direct aan de slag. Met de verbindtoets verbind je snel met het bestaande netwerk. Je tv’s, computers en laptops sluit je met een ethernetkabel aan op de adapter die een snelheid heeft van 600 Mbps.

Deze TP-link adapter zonder wifi kan 1.000 Mbps aan data doorsturen via het stopcontact, over een afstand van 300 meter. Daarmee kun je o.a. streamen in HD en online gamen. Je sluit ‘m eenvoudig aan en met de pair-knop maak je een veilig netwerk.

Netgear PL1000

Deze Netgear adapter heeft een Gigabit ethernetpoort van 1.000 Mbps. Dit product heeft geen wifi, maar je kunt het wel koppelen met 15 andere adapters voor internet in elke ruimte.

Veelgestelde vragen

Dat hangt af van het type. Een powerline met een LAN-aansluiting geeft stabieler internet dan een powerline met wifi.

Besparen op je internet abonnement?

Doe de postcodecheck en ontdek welk internet abonnement op jouw adres mogelijk is.

Over Mike van den Broek

Mike is de oprichter van diverse vergelijkingsites waaronder providervergelijken.nl.

Mike houdt zich bezig met de strategie en ontwikkeling van Providervergelijken. Met meer dan 15 jaar ervaring is Mike een rasechte techneut die gek is op de snufjes waar je in de telecomwereld mee te maken krijgt.

Lees verder

Laatste artikelen van Mike van den Broek

Alles over Wireless LAN
Wifi logo

Alles over Wireless LAN

Mike van den Broek
Wat is een wifi dongle?
wifi dongle met wifi teken

Wat is een wifi dongle?

Mike van den Broek
Kan je zonder abonnement formule 1 kijken?
tv met een formule 1 auto

Kan je zonder abonnement formule 1 kijken?

Mike van den Broek
0 reacties

Reageer ook