Internet vergelijken

Internet abonnement vergelijken

Kun jij je herinneren wanneer je geen internet nodig had thuis? Dat is vast even geleden. We internetten tegenwoordig overal en de hele dag door. Vaak zonder erover na te denken. Toch is een vergelijking van internet abonnementen het overwegen waard. Je kunt uiteraard kiezen voor goedkoop internet thuis, maar de beste deal hoeft niet perse de beste keuze voor jou te zijn. Wij helpen je graag bij een goede vergelijking en zetten alle internetabonnementen voor je op een rij. Zo kun je de beste internet provider vinden voor internet in huis, terwijl je daar natuurlijk de laagste prijs voor betaalt. Sluit een abonnement af op basis van jouw wensen, waarmee je onbeperkt en onbezorgd kunt internetten.

Veelgestelde vragen over internet abonnement

Dit hangt af van een aantal factoren. Je hebt de keus uit alleen internet, internet en tv of een compleet pakket met telefonie. De enige manier om erachter te komen wat de beste optie voor jou is? Internet abonnementen vergelijken. Hierboven staan een aantal vragen die je jezelf kunt stellen om zo goed mogelijk te vergelijken.

Alleen door het vergelijken van verschillende abonnementen, kom je erachter wat het beste internet abonnement voor in huis is. Dat is voor iedereen anders. Of je nu een goedkoop internet abonnement wilt afsluiten, de maximale downloadsnelheid wilt of alleen tevreden bent met een compleet pakket, er is voor ieder wat wils.

Dat is afhankelijk van de grootte van jouw huishouden, de hoeveelheid gekoppelde apparaten en waar jij internet voor gebruikt. We hebben de verschillende internetverbindingen en snelheden hierboven voor je op een rijtje gezet.Doe de postcodecheck om erachter te komen welke internetverbinding beschikbaar is op jouw adres.

Afhankelijk van jouw wensen ben je ongeveer tussen de €30 en €70 per maand kwijt voor internet only. Wil je internet combineren met televisie en telefonie zijn de prijzen wat hoger.

Je betaalt niet alleen voor het signaal wat je ontvangt, maar ook voor de infrastructuur. En die is erg goed! De reden dat internet relatief duur is in Nederland is dat 2 internet providers het merendeel van het netwerk in handen hebben. Er is dus geen echte concurrentie, zo blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Toch is er altijd wel een interessante internet aanbieding beschikbaar.  

Kennisbank artikelen

Hoe kan ik het wifi wachtwoord veranderen?
Hoe kan ik het wifi wachtwoord veranderen?
Hoe kun je het wachtwoord van wifi achterhalen?
Hoe kun je het wachtwoord van wifi achterhalen?
Wat is online webmail?
Wat is online webmail?
Internet in het buitengebied
Internet in het buitengebied
Alle artikelen in de categorie “Internet”
Alle artikelen in de categorie “Internet”
68

Soorten internet

Voor je start met vergelijken, is het goed om te weten dat er verschillende internetverbindingen zijn. De snelheid en de kosten van het internetabonnement zijn afhankelijk van de verbinding die je kiest. In sommige gevallen is de keuze beperkt. Doe de postcodecheck om te zien uit welke verbindingen je kunt kiezen. Er bestaan in ieder geval 3 soorten:

ADSL en VDSL

Je gebruikt de telefoonlijn voor het internet. Op basis van ADSL of VDSL, waarbij die tweede de snellere variant is. Er zijn behoorlijke snelheden mogelijk, maar het wordt helaas nooit zo snel als bij de kabel en glasvezel. Hier staat tegenover dat je er op een voordelige manier gebruik van kunt maken. Het is betaalbaar en je kunt rekenen op een goede internetverbinding.

De kabel

Een netwerk voor sneller internet, dat traditioneel werd gebruikt voor het televisie- en radiosignaal. Het blijkt goed geschikt voor snel internet, vaak sneller dan op basis van ADSL en VDSL. De internet abonnementen zijn over het algemeen goed betaalbaar, net als de internetverbinding via de telefoonlijn. Het nadeel is dat je de keuze hebt uit minder verschillende providers. Internet providers vergelijken gaat dan wel sneller.

Glasvezel

De meest moderne keuze voor een internetabonnement. Met mogelijkheden tot (zeer) hoge snelheden, waarmee de technologie helemaal klaar is voor de toekomst. Voor een snel internet pakket en ook eventueel de andere diensten, die je met elkaar kunt combineren. Glasvezel internet is nog niet op ieder adres leverbaar. De abonnementen zijn over het algemeen wat duurder, omdat het netwerk in veel delen van Nederland nog in de kinderschoenen staat. Doe de postcodecheck om te zien of glasvezel internet al leverbaar is op jouw adres.

Internet abonnement vergelijken

Je bent eruit: je wilt een nieuw internetabonnement afsluiten. Hoe kun je dan thuis internet vergelijken? Er zijn een aantal punten waar je rekening mee kunt houden bij het zoeken naar het beste internet abonnement. Stel jezelf in ieder geval de volgende vragen:

 • Welke internetsnelheid heb ik minimaal nodig?
 • Welke apparatuur heb ik nodig voor dit internetabonnement?
 • Wil ik een los internetabonnement of wil ik het combineren met een tv pakket?

De waarde die je hecht aan de antwoorden op deze vragen is persoonlijk. Misschien vind jij voordelig internet thuis minder belangrijk dan extreem snel internet.

Internetsnelheid

Snelheid staat voor veel mensen in ieder geval bovenaan de lijst met eisen. Wil je de internet snelheid testen? Dit is online helaas niet te doen. Wel kun je de downloadsnelheid én uploadsnelheid van de verschillende providers vergelijken op onze website. Download je regelmatig grote bestanden of gebruik je internet alleen om te mailen of je tv te bedienen? In het eerste geval is een hoge downloadsnelheid wel zo gemakkelijk, maar in het tweede geval hoeft snelheid niet het belangrijkste criterium te zijn. Een paar richtlijnen op een rijtje:

 • 20Mb/s
  2 personen – E-mailen, browsen en YouTube video’s 
 • 40Mb/s
  2+ personen – Browsen, YouTube in hoge kwaliteit, met meerdere mensen tegelijkertijd
 • 100Mb/s 
  4 personen – Met een gezin tegelijkertijd goed kunnen internetten, YouTuben en gamen
 • 150Mb/s
  5+ personen –  Toekomstbestendig, voor YouTube video’s in 4K en veel Wi-Fi apparaten
 • 300Mb/s 
  Meerdere zware gebruikers – Alles kan! Online gaming, livestreaming, 4K TV op meerdere apparaten & meer

Verlichting, koelkasten, camera’s, etc. zijn tegenwoordig te bedienen via Wi-Fi. Ook deze apparaten hebben een stukje bandbreedte nodig. Wil je internet thuis vergelijken, is het dus goed om te weten hoe je internet thuis gebruikt én wat je in de nabije toekomst verwacht te gebruiken. Houd daar rekening mee bij het selecteren van je nieuwe internetabonnement.

Benodigde apparatuur

De kans is groot dat je wat apparatuur nodig hebt om gebruik te kunnen maken van het internetabonnement. In de meeste gevallen ontvang je een apparaat, waarbij het gaat om het wifi modem en de router. Het modem ontvangt het internetsignaal, om het je huis binnen te laten. En thuis gebruik te maken van het internetabonnement. Het modem zet het binnenkomende signaal om naar internet, zodat je daarop jouw computer(s) en andere apparaten kunt aansluiten.

De router maakt van het internetsignaal een draadloos signaal. Dit kun je gebruiken via wifi, om draadloos te verbinden en de volledige vrijheid te ervaren. Belangrijk, als je draadloos internet thuis wilt gebruiken met jouw mobiele telefoon, een tablet, laptop en andere mobiele apparaten.

Let goed op de manier waarop je de apparatuur ontvangt. In de meeste gevallen krijg je die bij het losse internetabonnement of complete pakket voor thuis in bruikleen. In andere gevallen betaal je daar een (klein) bedrag per maand aan huur voor. Houd hier rekening mee, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Waarom een internet only abonnement?

Een internet only of alleen internet abonnement afsluiten, betekent dat internet het enige is wat je afneemt. Steeds meer mensen kijken televisie via streamingdiensten zoals Netflix, Videoland, YouTube, NPO Plus en Pathé thuis. Films en televisieprogramma’s zijn te streamen via de smart tv, Google Chromecast of Apple TV. Een tv abonnement is in zo’n geval eigenlijk niet meer nodig en je hebt voldoende aan een alleen internet abonnement thuis. Het voordeel van een internet only abonnement is dat je goedkoper uit bent dan wanneer je het combineert met een televisiepakket. Dat is mooi meegenomen, want je betaalt wel voor de streamingdiensten.

Mocht je verknocht zijn aan je digitale tv, geen probleem! Er zijn meer dan genoeg internet en tv aanbieders.

Een pakket kiezen

Je kunt internet combineren met een aantal andere diensten. Afhankelijk van jouw wensen, kan het voordelig zijn om voor een pakket te kiezen bij een provider. We zetten de mogelijkheden voor je op een rij:

Televisie

Wil je ook tv kijken via dezelfde provider en wil je gebruikmaken van interactieve tv met ruime keuze uit tv zenders? Je kunt gebruik maken van een abonnement voor internet en TV. Je hebt dan één provider, waar je waarschijnlijk goedkoper uit bent dan wanneer je de diensten los zou afnemen.

Telefonie

Thuis vast bellen en het liefst onbeperkt? Vergelijk de mogelijkheden voor een alles in 1 pakket, ten opzichte van de losse internetabonnementen. Vaak goedkoper en met leuke extra’s, om daar voordelig gebruik van te maken.

Mobiel internet

Wil je ook een 4G internet abonnement afnemen bij jouw provider? Soms kun je internet voor thuis combineren met onbeperkt internet voor onderweg. Zodat je daar altijd en overal gebruik van kunt maken.

Internetproviders vergelijken

Nu je weet aan welke eisen je thuis internet abonnement moet voldoen, kun je verder met de volgende stap: de internetprovider vergelijken. Net als bij een mobiel abonnement, is het namelijk belangrijk om goed te kijken naar de verschillende aanbieders. Er zijn dan een aantal servicegerichte vragen die je jezelf kunt stellen:

 • Wat vind ik belangrijk aan de klantenservice van een nieuwe provider?
 • Heb ik een overstapservice nodig?
 • Welke opzegtermijn hanteert de nieuwe provider?
 • Wat zijn de ervaringen van anderen met de nieuwe provider?
 • Is er pakketvoordeel te behalen als ik al mijn abonnementen en extra’s bij één provider afsluit?

Zodra je dit voor jezelf op een rijtje hebt, is het een stuk makkelijker om de beste provider voor jouw huishouden te kiezen.

Klantenservice

Je wilt de internet only abonnementen of complete pakketten natuurlijk vergelijken op de downloadsnelheid en de prijs, maar vergeet ook de bereikbaarheid van de klantenservice niet. Je gaat er uiteraard niet vanuit, maar het is mogelijk dat er onverhoopt een keer iets misgaat. In dat geval moet je erop kunnen vertrouwen dat er iemand klaarstaat om je daarbij te helpen.

Iedere provider van een goedkoop abonnement zal je beloven goed bereikbaar te zijn. Toch is er maar één manier om daar zelf achter te komen. Neem gewoon eens contact op, voordat je een contract afsluit. Bel de klantenservice, stuur een e-mail of gebruik de chat. En ervaar ook in de avonduren of in het weekend hoe lang het duurt voordat je reactie krijgt.

Sommige internet providers zijn niet telefonisch bereikbaar en kiezen voor een online klantenservice. Dit kan goed werken, maar het moet wel je voorkeur hebben. Wees je hier bewust van voor je een abonnement afsluit. Op deze manier vergelijk je providers door goed te kijken hoe de klantenservice voor je klaarstaat. Waar je meer aan hebt dan alleen internet, op een moment dat het helaas niet werkt zoals het bedoeld was.

Overstapservice

Om overstappen gemakkelijker te maken, bieden de meeste providers een overstapservice aan. Bedenk voor je een abonnement afsluit of je hier gebruik van wilt en kunt maken.

Wanneer je op hetzelfde adres als je huidige abonnement een internet only abonnement of pakket af wilt nemen en je jouw lopende abonnement op wilt zeggen, is het handig om de overstap te laten regelen door de nieuwe internet provider.

In sommige gevallen hoef je geen gebruik te maken van een overstapservice. Gebruikmaken van deze service is bijvoorbeeld niet nodig wanneer je verhuist, wanneer je een nieuw abonnement naast je lopende abonnement afsluit of wanneer je je huidige pakket gedeeltelijk op wilt zeggen.

Hoe werkt overstappen?

De gratis overstapservice werkt simpel: je nieuwe internet provider neemt contact op met je huidige provider. Samen zorgen zij voor een naadloze overstap. Op de dag dat je huidige abonnement afloopt, gaat je nieuwe abonnement in. Dit scheelt dubbele kosten en je hoeft er zelf niets voor te doen!

Houd er wel rekening mee dat het nieuwe abonnement pas in kan gaan op het moment dat de opzegtermijn of looptijd van je huidige contract verstreken is. Als je huidige jaarcontract bijvoorbeeld pas over 4 maanden verloopt, zul je nog even moeten wachten voor je jouw abonnement kosteloos kunt oversluiten.

Opzegtermijn

Je wilt zeker weten dat je het beste abonnement voor thuis afsluit. Dankzij de beste aanbieding, voldoende downloadsnelheid en een goede klantenservice. En met duidelijkheid over de eventuele opzegtermijn, voor als je er weer vanaf wilt.

Je gaat er natuurlijk niet vanuit, maar het kan zijn dat je toch niet helemaal tevreden bent. Of dat je een ander abonnement vindt wat beter bij je past. Het is dan belangrijk om goed te weten hoe lang de opzegtermijn is. En of je bijvoorbeeld na 1 jaar zonder kosten over kunt stappen naar een andere provider.

Ervaringen van klanten

Voor je een keuze maakt, is het goed om reviews van klanten te lezen. Het kan verhelderend zijn om te lezen hoe anderen de diensten, klantenservice en extra’s ervaren van de provider(s) die jij op het oog hebt. Op providervergelijken.nl verzamelen wij ook reviews van klanten.

Extra diensten bij een internetabonnement

Afhankelijk van je wensen kan het interessant zijn om een pakket af te nemen. De verschillende mogelijkheden en voordelen zijn al eerder opgesomd.

Daarnaast is het slim om uit te zoeken of er sprake is van eventuele extraatjes bij het abonnement voor internet dat er beschikbaar is. Je kunt denken aan een spamfilter voor e-mail, een virusscanner of de mogelijkheid om reclame in jouw e-mail te voorkomen. Allemaal interessante extra’s, net als die voor het hosten van een eigen website of meerdere e-mailadressen die je er kunt gebruiken.

Let er aan de andere kant op dat je hier niet ongemerkt kosten voor maakt. Bijvoorbeeld wanneer je een duurder abonnement voor internet bestelt, waarmee je niet de goedkoopste keuze maakt. Als je kiest voor een internet abonnement van KPN of van een van de andere providers die er beschikbaar zijn is het verstandig dit goed in de gaten te houden. Het voorkomt een abonnement voor internet waarmee je ongemerkt betaalt voor meer dan de verbinding alleen.

Een alleen internet abonnement afsluiten

Ben je op zoek naar een nieuw abonnement en een nieuwe provider? Alleen internet thuis afsluiten via providervergelijken.nl is zo gebeurd.

Stap 1: Vink aan welke diensten je eventueel wilt combineren (internet, televisie, bellen).

Stap 2: Vul je postcode en huisnummer in en doe de postcodecheck. Wij tonen dan alleen abonnementen die daadwerkelijk leverbaar zijn op jouw adres.

Stap 3: Vergelijk de internetabonnementen. Je kunt onder andere filteren op downloadsnelheid, internet providers, soort verbinding, levertijd en eenmalige kosten. Vink ‘Vergelijken’ aan om verschillende interessante internetabonnementen en providers met elkaar te vergelijken in een handige tabel. Klik op ‘MEER INFO’ voor meer informatie over extra mogelijkheden en een specificatie van de kosten.

Stap 4: Ben je er aan uit? Klik op ‘BEKIJK’ en wij verwijzen je direct door naar de website van de internet provider. Zo kun je zelf het beste internetabonnement voor thuis afsluiten. Simpel en snel!

Wettelijke bedenktijd

Nadat je het abonnement hebt afgesloten via de website van je nieuwe internet provider gaat de wettelijke bedenktijd van 14 dagen in. Mocht je je toch nog bedenken, kun je je abonnement binnen die termijn zonder opgaaf van reden opzeggen.

Vergelijken via providervergelijken.nl

Wij bieden je 100% onafhankelijk advies. Er zijn geen internetproviders die aandeel hebben in onze website. Er worden dus geen aanbieders betaald om hun internetabonnementen bovenin het aanbod te tonen. Zo krijg je de allerbeste deal, tegen de beste prijs.

Hoe werkt ons advies dan wel? Door in de vergelijkingstool verschillende criteria te selecteren wordt aan de hand van deze criteria het beste aanbod voor jou weergegeven.

De voordelen van internet abonnementen vergelijken

100% onafhankelijk

We zijn 100% onafhankelijk en geven enkel advies dat bij jou past!

Compleet aanbod

Op onze site vergelijk je écht alle providers van Nederland.

Hulp van onze experts

Hulp nodig? Stuur een mail of begin een chat met een van onze experts.

Ontvang extra korting

Na het afsluiten via ons kan je €10 cashback terugvragen.

Besparen op je internet abonnement?

Doe de postcodecheck en ontdek welk internet abonnement op jouw adres mogelijk is.