Internet in het buitengebied

op basis van 0 beoordelingen

Wil je een vaste internetverbinding, dan kan je vaak kiezen tussen (A)DSL-, kabel- of glasvezel internet. Maar als je in buitengebied woont, dan gaat het net even wat anders en is het vaak voordeliger om een volledig draadloze internetverbinding te kiezen.

Wil je alles weten over internetten in buitengebieden? Lees dan snel verder!

internet in buitenland
|

Waarom is vast internet slecht(er) in het buitengebied?

Op een plek waar veel huishoudens wonen, kan je vaak kiezen tussen (A)DSL-, kabel- en glasvezel internet. In het buitengebied is zo’n vaste internetverbinding vaak niet mogelijk of heb je een met (A)DSL een hele lage internetsnelheid, omdat de afstand van huis tot wijkcentrale te groot is.

Glasvezel verbinding in het buitengebied

In het buitengebied zijn er vaak geen glasvezelverbindingen mogelijk. Voor providers is het aanleggen van een glasvezel netwerk niet rendabel als een gebied dunbevolkt of ver weg ligt van de wijkcentrale. De kosten van het aanleggen van het netwerk vallen dan veel hoger uit dan de uiteindelijke opbrengst.

Wat is er mogelijk bij jou?

Woon jij in het buitengebied en wil je weten wat er op jouw adres beschikbaar is aan internetverbindingen, dan kan je op onze website providervergelijken.nl eenvoudig en snel een postcodecheck doen en eventueel een passend internetabonnement afsluiten.

Daarnaast wordt er lokaal soms actie ondernomen om toch sneller internet of een vaste internetverbinding in het buitengebied te bewerkstelligen. Ben je benieuwd wat er gebeurd in jouw omgeving, kijken dan bijvoorbeeld is op:

 • Overal Snel Internet, opgezet door het Ministerie van Economische Zaken.
 • In lokale nieuwsbronnen of op sociale media.
 • Op websites van de grote providers, zoals KPN en T Mobile.
 • Websites van jouw gemeente of provincie.

Mogelijkheden voor internet in het buitengebied?

Goed nieuws, er zijn verschillende alternatieven voor het vaste internet als je in het buitengebied woont. Hieronder staan er een aantal beschreven.

5G/ 4G internet in het buitengebied

5G en 4G is niet enkel meer voor de mobiele smartphone, er bestaat ook 5G- en 4G voor thuis. Het internetsignaal wordt hierbij via de mobiele zendmasten verzonden naar een speciaal 4G modem, met ingebouwde mifi router. In de modem-router stop je een simkaart, net als dat je een simkaart in jouw mobiele telefoon stopt.

De internetsnelheid is in het buitengebied met 4G en 5G over het algemeen stukken hoger dan met (A)DSL en een relatief goedkoop alternatief. Echter is de exacte upload- en downloadsnelheid wel afhankelijk van factoren als het aantal gebruikers, de dekkingsgraad, de plaatsingsrichting van de zendmast en of het netwerk voldoende capaciteit heeft.

Let op: Een provider kan onbeperkt internet aanbieden, echter geldt er altijd een zogenoemde Fair Use Policy (FUP). Verbruik je veel meer dan gemiddeld, dan kan het sneller internet weer traag worden.

Straalverbinding

Straalverbinding wordt ook wel microwave-verbinding genoemd, waarbij een draadloos signaal via radiogolven tussen een zendmast en een door consumenten geplaatste antenne wordt verzonden. Soms worden er, voor de aansluiting hiervan, subsidies uitgegeven door de overheid.

Voordelen

 • Snel internet met een sterk signaal.
 • Betrouwbaar en stabiel, zolang er geen obstakels tussen antenne en mast staan.

Nadelen

 • Als er obstakels staan in de zogenoemde ‘line of sight’ kan de internetsnelheid omlaag gaan.
 • De aansluitkosten zijn hoog, omdat het maatwerk is.

Satelliet internet

Internet via satelliet is een prima oplossing als er verder geen andere mogelijkheid meer is. Je plaatst hierbij een schotel op jouw huis en een modem-router in jouw huis. Via satellieten in de ruimte ontvang je dan de internetsignalen, die door zogenoemde grondstations naar de satellieten wordt gestuurd.

Voordelen

 • Satellietverbinding heeft een wereldwijde beschikbaarheid voor internet en tv.
 • De schotel en router zijn verplaatsbaar, je hebt dus ook op reis (met bijvoorbeeld een camper of boot) snel internet.

Nadelen

 • De internetverbinding is instabiel bij slecht weer of slecht uitlijnen van de schotel op je dak.
 • Het internetpakket is duur, met name door aanschaf van de benodigde apparatuur.
 • Er zijn weinig internetproviders die satellietverbinding aanbieden.

Elon Musk heeft in 2015 Starlink ontwikkeld, een vorm van satelliet internet. Hieronder lees je daar meer over.

Starlink is bedacht door Elon Musk en werkt met een satelliet netwerk op korte afstand van de aarde. De satellieten van Starlink zijn met elkaar verbonden en vormen zo een mesh-netwerk. Hierdoor ontstaat stabieler en sneller internet dan bij een ‘normale’ satellietverbinding.

In de toekomst zullen er nog meer concurrenten en mogelijkheden op de markt komen om sneller internet in buitengebieden aan te bieden. Onder andere Amazon en OneWeb zijn hiermee bezig. Ook wordt geëxperimenteerd met snelle laserstralen, die in de toekomst de radiogolven zullen vervangen bij een straalverbinding.

Welke providers bieden 5G/ 4G voor thuis aan?

Via KPN, T Mobile, EvenWifi en Internet Creators wordt op dit moment 5G en 4G voor thuis aangeboden. Wel zijn er meerdere verschillen te vinden tussen het aanbod van internetproviders. Hieronder een tabel met de verschillen tussen 4G internet van KPN en T Mobile:

OnderdeelKPN BuitengebiedT Mobile 4G voor thuis
Abonnement:Een abonnement in combinatie met KPN internet.Een los abonnement.
Voorwaarde(n):Voorwaarden: – 6 maanden lang een internetsnelheid onder de 30 Mbit/s. – Voldoende capaciteit van het 4G netwerk. – Voldoende dekking van het 4G netwerk binnenshuis.Voldoende dekking van het 4G netwerk binnenshuis.
Aankoop modem-router:4G modem in bruikleen.Extra kosten voor het 4G modem.
Internetsnelheid:Tot 50 Mbit/s sneller.Keuze tussen 30 Mbit/s en 100 Mbit/s
Datalimiet:Geen, wel geldt een Fair Use Policy.Starttegoed van 150 GB of 500 GB, eventueel gratis aan te vullen.
Voorwaarde(n) voor internetsnelheid:Snelheid is afhankelijk van het verkeer op de 4G mast, mobiele telefoongebruikers krijgen voorrang.Geen voorwaarden.
Abonnementsprijs:Gratis bij KPN Buitengebied, variërend van 42,50 euro tot 52,50 euro.Variërend van 35 euro tot 47,50 euro, afhankelijk van het type abonnement.

Wat is de beste en snelste optie?

Er is geen eenduidig beste optie voor sneller internet, dit is per persoon verschillend. T Mobile heeft al jaren het best geteste mobiele netwerk van Nederland, dus wil je altijd een stabiele verbinding, dan kan dit de beste keuze zijn. Zijn er meerdere huishoudens in jouw omgeving die sneller internet willen en is er subsidie beschikbaar, dan is de aanleg van een straalverbinding of glasvezelnetwerk wellicht een nog betere keus.

Bedenk dus voor het afsluiten van een abonnement wat je wensen zijn en vergelijk aan de hand daarvan alle mogelijkheden.

Ben je op zoek naar een passend internet abonnement?

Heb je al jouw wensen op papier gezet en wil je nu echt op zoek naar een passend internet abonnement, eventueel in combinatie met een tv abonnement? Vergelijk dan direct alle abonnementen op onze website en vraag er snel en eenvoudig één aan!

Veelgestelde vragen

Er zijn verschillende mogelijkheden, waarvan de bekendste 5G/ 4G voor thuis, straalverbinding en satelliet internet zijn.

De exacte prijs is afhankelijk van meerdere factoren, waaronder de gewenste bandbreedtesnelheid. Abonnementen worden aangeboden vanaf 42,50 euro per maand.

Er zijn verschillende mogelijkheden om snel internet te krijgen als je in het buitengebied woont , waarvan de bekendste 5G/ 4G voor thuis, straalverbinding en satelliet internet zijn.

Besparen op je internet abonnement?

Doe de postcodecheck en ontdek welk internet abonnement op jouw adres mogelijk is.

Over Iris Kooi

Iris is onze woordtovenaar bij providervergelijken.nl. Dagelijks duikt ze in de diverse onderwerpen die het telecom landschap rijk is en zorgt ervoor dat zelfs een kind de teksten die ze schrijft zou kunnen begrijpen!

Lees verder

Laatste artikelen van Iris Kooi

Wat zijn de beste films?
2 personen op een bank die een film kijken

Wat zijn de beste films?

Iris Kooi
Welke smartwatch is geschikt voor uw kind?
kind met smartwatch om

Welke smartwatch is geschikt voor uw kind?

Iris Kooi
Wat zijn de beste Netflix series?
2 personen op een bank die Netflix kijken

Wat zijn de beste Netflix series?

Iris Kooi
0 reacties

Reageer ook