Wat is online webmail?

op basis van 0 beoordelingen

Bij het afsluiten van een internetabonnement of alles-in-1 pakket bij een provider krijg je soms webmail aangeboden. Dit is een gratis dienst waarmee je altijd toegang hebt tot je e-mail. Met je iPhone, tablet of je pc. We leggen hier uit wat het is, hoe het werkt en wat je er allemaal mee kunt doen.

Een envelop
|

Wat is een webmail?

Webmail is een e-mailprogramma waarmee je via de browser je e-mail kunt lezen en versturen zonder dat je software hoeft te downloaden. Je gebruikt gewoon een speciaal inlogscherm waar je een e-mailadres en wachtwoord intypt.

Er zijn ook e-mailprogramma’s die gratis mails bieden, zoals Microsoft Outlook, Gmail en Yahoo Mail. Voor deze mailadressen hoef je geen abonnementskosten te betalen en je kunt de mails gewoon in je browser lezen.

Gratis e-mail wordt ook regelmatig door providers aangeboden als extraatje bij het afsluiten van een abonnement. Je krijgt dan een e-mailadres van de provider. Word je bijvoorbeeld klant bij Online.nl? Dan ontvang je een online.nl webmail adres.

Hoe krijg je toegang tot online mail?

Om toegang te krijgen tot je mailbox heb je alleen een laptop, tablet of smartphone nodig met een internetverbinding, een e-mailadres en/of gebruikersnaam en een wachtwoord voor de mail server. Het grote voordeel van mail via het web is dat het niets kost en dat je overal kunt inloggen en e-mails kunt lezen.

Is webmail online veilig?

De e-mail die je online ontvangt en opslaat, is beveiligd via de server waarop je inlogt. Het webadres van het inlogscherm begint met https://. HTTPS wordt weergegeven in de URL als een website is beveiligd met een SSL-/TLS-certificaat.

Voor een e-mailadres via het web betekent dit dat je mail vanuit de server naar de webbrowser wordt verstuurd via een beveiligde verbinding. Dit wordt als veilig beschouwd.

Hoe log je in op de online webmail?

Sluit je een internetabonnement af bij een provider, dan kun je daar wel 6 gratis e-mailadressen bij krijgen. Vanuit je klantomgeving kun je dan de e-mailadressen aanmaken en gebruiken voor online e-mail. Om in te loggen op je webmail ga je naar de webmail login pagina.

De inloggegevens, zoals de gebruikersnaam en het wachtwoord, krijg je van je provider. Na het inloggen heb je meteen toegang tot je mailbox. Weet je niet wat de link is naar het inlogscherm? Kijk dan in de tabel hieronder.

Delta webmailSolcon webmailTelfort webmail
Online.nl webmailUPC webmailProximus webmail
KPN webmailCaiway webmailHetNet webmail
Ziggo webmailXS4ALL webmailVersatel webmail
T-Mobile webmailTele2 webmailTelenet webmail
Zeelandnet webmail@home webmailKliksafe
Kabelnoord

Ik ben mijn webmail wachtwoord vergeten. Wat nu?

Het kan altijd gebeuren: je bent je wachtwoord vergeten en nu kun je niet meer inloggen op je online mail. Om weer toegang te krijgen tot je mailbox moet je dan een nieuw wachtwoord instellen. Vaak staat er onder het inlogscherm een knop waarmee je het wachtwoord opnieuw kunt instellen.

Zo kun je het wachtwoord opnieuw instellen

Je wordt nu naar je persoonlijke omgeving geleid die hoort bij je klantnummer en abonnement. Daar kun je dan een nieuw wachtwoord instellen of andere inloggegevens wijzigen. Met het nieuwe wachtwoord en je gebruikersnaam kun je dan weer inloggen op de mailserver van je provider.

Wat kun je doen als je je gebruikersnaam bent vergeten?

Als je bij je abonnement voor internet, tv en mobiel gebruik kunt maken van gratis e-mail, dan heb je een gebruikersnaam nodig om in te kunnen loggen in het inlogscherm. Deze gebruikersnaam krijg je automatisch toegewezen en is vaak gekoppeld aan je klantnummer.

Gebruiksnaam opzoeken in je account

Ben je de naam vergeten? Kijk dan even in je persoonlijke account waar ook je klantnummer, adresgegevens en abonnementsgegevens staan. Soms staat deze naam bij je e-mailaccounts, soms is de gebruikersnaam hetzelfde als het e-mailadres.

Hoeveel opslagruimte krijg ik bij gratis e-mailprogramma’s?

Bij gratis mailprogramma’s hoort ook gratis opslagruimte. Hoe meer opslagruimte je hebt in je mailbox, hoe meer bestanden en mails je kunt bewaren.

Zo krijg je bij Microsoft Outlook 15 GB opslagruimte per e-mailadres. Bij Ziggo krijg je per e-mailaccount 5 GB online opslag voor je e-mail en 10 GB voor je bestanden en bij Online.nl webmail krijg je 500 Mb.

Wat is het verschil tussen een e-mailprogramma en een webmailservice?

Bij een webmailservice staan je e-mails op de mailserver. Je mail wordt niet naar je computer gedownload, maar blijft op de e-mailserver staan van de dienst die je gebruikt. Je leest de mails in je browser.

Een e-mailprogramma zoals Yahoo Mail werkt iets anders. Je installeert het programma op je computer. Zodra je ingelogd bent en de e-mailaccount raadpleegt, wordt je e-mail vanaf de Yahoo-server opgehaald. Je kunt je mail alleen lezen op apparaten waar het mailprogramma is geïnstalleerd.

Wat houdt IMAP in?

IMAP betekent: Internet Message Access Protocol. IMAP bepaalt hoe e-mails worden afgehandeld op de mailserver. Met IMAP is het mogelijk om e-mail te synchroniseren. Je kunt mails dan via zowel webmail online bekijken of via een ander e-mailprogramma.

Kan ik online webmail gebruiken met Microsoft Outlook?

Heb je online e-mail en Outlook, maar wil je de mails die binnenkomen via zowel webmail als Outlook in je inbox hebben? Dan kun je de mailboxen synchroniseren. Daarvoor heb je de IMAP-servergegevens nodig voor inkomende mails en de SMTP-gegevens voor uitgaande mail.

SMTP staat voor Simple Mail Transfer Protocol. Bij het instellen van je gekozen e-mailplatform heb je de volgende gegevens nodig:

  • Server adres (SMTP en IMAP)
  • Poort
  • Beveiliging
  • Gebruikersnaam
  • Wachtwoord

Deze gegevens zijn te vinden op de website van de aanbieder van de online mail. Na het invullen van SMTP- en IMAP gegevens ontvang je in de inbox de mails die via Outlook en een ander e-mailprogramma binnenkomen. Het is ook mogelijk om op deze manier e-mail te verzenden.

Ik gebruik een webmailservice. Hoe kan ik een back-up maken van mijn e-mail?

Met een e-mail back-up ben je nooit je mails definitief kwijt. Hoe je een back-up maakt verschilt per mailprogramma, maar over het algemeen gaat het als volgt:

  1. Kies de e-mails en mappen die je wilt back-uppen.
  2. Klik op ‘Verplaatsen naar’ of ‘Kopiëren naar’.
  3. Selecteer het externe e-mailadres en kies de map waar je de kopie wilt opslaan.
  4. Je back-up is nu klaar

Veelgestelde vragen over webmail

Webmail is een e-mail dienst waarbij je mails kunt lezen en versturen via een standaard webbrowser. Je hoeft geen mailprogramma te downloaden. Het is wel mogelijk om je internet mail te koppelen aan een mailprogramma.

Besparen op je internet abonnement?

Doe de postcodecheck en ontdek welk internet abonnement op jouw adres mogelijk is.

Over Agnes

Agnes hield zich dagelijks bezig met onderzoeken en actuele nieuwsitems voor Providervergelijken.nl. Ze ontrafelde de technische details, analyseerde klanttevredenheid en schreef heldere, informatieve stukken over alles wat met het internet te maken heeft.

Lees verder

Laatste artikelen van Agnes

Hoe kan ik het wifi wachtwoord veranderen?
Een wifi logo met een beveiligd wachtwoord er onder

Hoe kan ik het wifi wachtwoord veranderen?

Agnes
Hoe kun je het wachtwoord van wifi achterhalen?
Een wifi logo met een beveiligd wachtwoord er onder

Hoe kun je het wachtwoord van wifi achterhalen?

Agnes
0 reacties

Reageer ook