Zo verbeter je je WiFi met dit handige stappenplan

op basis van 1 beoordeling

Het liefst heb je goede wifi door het hele huis heen. Toch komt het nog vaak voor dat je te maken hebt met een trage wifi verbinding. Wat kan je doen om de wifi te versterken?

checklist om wifi te verbeteren
|

In dit artikel hebben we een stappenplan opgesteld dat jou helpt om weer een goede wifi-verbinding te krijgen. Waardoor iedereen bij jou thuis weer zorgeloos en zonder traag internet kan surfen.

Stap 1 – Hoe ontstaat een slecht wifi signaal?

Voordat we kunnen kijken naar een oplossing voor een slechte wifi verbinding, moeten we eerst weten hoe je wifi signaal zo slecht geworden is.

Er zijn verschillende oorzaken van een slecht wifi signaal. Eén van de oorzaken is dat er meerdere verbonden apparaten op het wifi netwerk zitten. Waardoor ieder apparaat, maar een beetje bandbreedte krijgt.

Een andere reden is dat het signaal geblokkeerd wordt. Dit is vaak het geval bij nieuwe of grote huizen. Die woningen zijn namelijk goed geïsoleerd of ze beschikken over dikke muren. Het signaal kan er dan niet goed doorheen komen.

In de volgende stap, leggen we uit hoe je je wifi signaal kan meten.

Stap 2 – Wifi signaal meten

Vervolgens ga je de sterkte van je wifi signaal meten. Dit kun je eenvoudig doen met een app, zoals Airport Utility voor IOS en Wifi Analyzer voor Android. Hierdoor kun je bepalen hoe sterk het signaal op dit moment is.

Een wifi signaal wordt uitgedrukt in dBm. Dat betekent: decibels ten opzichte van milliwatt. Het is ook mogelijk dat het wordt uitgedrukt in milliwatt of RSSI.

Wanneer heb je een slecht wifi signaal?

Als je het signaal gaat meten wordt het altijd in negatieve getallen uitgedrukt. Een normaal wifi signaal zit tussen de -50 en -60 dBm. Hoe verder weg de dBm bij de 0 zit, hoe slechter het signaal is.

Zie je na het meten dat het wifi signaal rond de -90 dBm is? Dan heb je echt een zwak wifi signaal. Dit kan gelukkig opgelost worden. In de volgende stap zal dit worden uitgelegd.

Stap 3 – Wifi verbeteren

Je wifi signaal kan je op twee manieren verbeteren:

  1. Signaal te versterken.
  2. Het bereik te vergroten.

Hoe kan ik wifi signaal versterken?

Je wifi signaal versterken kan op verschillende manieren. Hieronder worden de soorten manieren uitgelegd.

Stoorzenders verwijderen

Zoals net is gezegd kan je slechte wifi ervaren, omdat er stoorzenders zijn. Voorbeelden van stoorzenders zijn: draadloze apparaten, verschillende wifi netwerken en geïsoleerde muren. Als deze stoorzenders dicht bij de router staan, beïnvloedt dat het signaal.

Maar hoe weet je welk apparaat het signaal beïnvloedt? Om hier achter te komen, zou je elk apparaat één voor één uit moeten zetten. Zo kom je het snelst erachter welk apparaat het signaal verstoort. Vervolgens kan je dat apparaat weghalen.

Ligt het niet aan een draadloos apparaat? Dan moet je de router verplaatsen. Zodat het geen last heeft van de stoorzenders.

Ontvangst verbeteren

Het is ook mogelijk om het wifi signaal te verbeteren met behulp van een laptop. Hiervoor kan je de volgende dingen doen:

  • Externe wifi antenne: Dit is een USB met een antenne erop. Meestal is er al een antenne in de laptop gebouwd, maar soms werkt die niet optimaal. Met een externe wifi antenne kan het wifi signaal nog beter opgevangen worden.
  • Antenne richten: Het ontvangen van het signaal kan ook verbeterd worden door de antenne een andere kant op te richten. Antennes versturen het signaal via de zijkant en niet via de onder- of bovenkant. De wifi routers zijn meestal voorzien van meerdere antennes. Probeer daar mee te spelen.

Hoe kan ik mijn bereik vergroten?

Het wifi bereik vergroten, is ook een mogelijke oplossing om een betere wifi verbinding te krijgen. Dit kan je als volgt doen:

  • Frequenties veranderen: Een wifi signaal wilt het liefst gebruik maken van een lage frequentie, want daardoor kunnen ze gemakkelijk door de obstakels heen. Daarom zijn de meeste wifi netwerken aangesloten op de 2.4 GHz frequentieband. Alleen hierdoor kan die frequentie erg druk zijn. Het gevolg hiervan is dat jouw wifi signaal erg slecht is. Dan is het verstandig om te kiezen voor de 5 GHz frequentieband.
  • Router verplaatsen: Een andere optie is om de wifi router te verplaatsen. Meestal staat de router in de meterkast. Omringd met veel muren. Probeer de router op een centrale locatie te plaatsen, zodat je een groter bereik krijgt.
  • Wifi router updaten: Het kan ook voorkomen dat jouw router is verouderd of geüpdatet moet worden. Als je een nieuwe router gaat aanschaffen, kies dan voor een wifi 6 router. Voorbeelden zijn: TP-Link Archer AX10 en TP-Link Archer AX73.

Het wifi netwerk uitbreiden

Merk je dat de vorige tips om je wifi bereik te vergroten niet hebben geholpen? Dan zou je kunnen overwegen om je wifi netwerk uit te breiden. Voor het uitbreiden moet je wel het één en ander aanschaffen.

De eerste optie is om een wifi access point te plaatsen. Dit werkt alleen als er een goed thuisnetwerk is. Het access point wordt via een netwerkkabel verbonden.

De volgende oplossing is internet via het stopcontact. Hiervoor moet je een set powerline adapters aanschaffen. In zo een set zitten altijd twee powerline adapters. De ene powerline adapter stop je in het stopcontact naast de modem. De andere adapter plug je in een ander stopcontact. Als je dan de stekker van het apparaat in de powerline adapter plugt, wordt internet verstuurt via het stroomnet. Dit werkt ook voor draadloos internet.

De laatste mogelijkheid is: een mesh wifi netwerk. Met een mesh netwerk wordt wifi uitgebreid zonder gebruik te maken van kabels. Bij dit netwerk heb je meerdere stations die een wifi signaal uitzenden.

Stap 4 – Overstappen van provider

Werken al deze oplossingen niet? Dan kan het zijn er een internetstoring is bij je provider. Gebeurd dit bij jou te vaak? Dan moet je overwegen om te veranderen van provider.

Wij helpen je graag bij het vinden van een nieuwe provider. Via onze internet abonnement vergelijker, zoeken wij de beste provider voor jou uit.

Veelgestelde vragen

Wil je graag je wifi versterken? Dan kan je dit sterker maken door een wifi versterker te kopen. Dit apparaat maakt het huidige signaal sterker, waardoor je een betere verbinding krijgt.

Er zijn meerdere tips om je wifi bereik te vergroten. Je kan je bereik vergroten door het gebruik van powerline adapters, access points of mesh wifi netwerk.

Het meest voor de hand liggende is dat de router gebruik maakt van verouderde software. Daarom zou je eerst de router moeten updaten. Als dat niet helpt, kan het zijn dat je last hebt van een zwak wifi signaal.

Besparen op je internet abonnement?

Doe de postcodecheck en ontdek welk internet abonnement op jouw adres mogelijk is.

Over Mike van den Broek

Mike is de oprichter van diverse vergelijkingsites waaronder providervergelijken.nl.

Mike houdt zich bezig met de strategie en ontwikkeling van Providervergelijken. Met meer dan 15 jaar ervaring is Mike een rasechte techneut die gek is op de snufjes waar je in de telecomwereld mee te maken krijgt.

Lees verder

Laatste artikelen van Mike van den Broek

Powerline adapter
Stopcontact met wifi

Powerline adapter

Mike van den Broek
Alles over Wireless LAN
Wifi logo

Alles over Wireless LAN

Mike van den Broek
Wat is een wifi dongle?
wifi dongle met wifi teken

Wat is een wifi dongle?

Mike van den Broek
0 reacties

Reageer ook