Hoeveel uploadsnelheid heb je nodig?

op basis van 0 beoordelingen

Als je gebruik maakt van internet, moet je een abonnement afsluiten bij een provider. Bij je abonnement krijg je je internet snelheid te zien. Dit is de snelheid waarmee data verstuurd en ontvangen kan worden. Maar wat houdt dit precies in?

maximale uploadsnelheid
|

Wat is internetsnelheid?

De internetsnelheid bestaat uit drie begrippen: ping-, download- en uploadsnelheid.

Om gebruik te maken van internet, moet je een internet abonnement hebben voor dsl, kabel of glasvezel internet. Met internetten maak je contact met de server van jouw internetverbinding. Het uitwisselen van de data naar die server, wordt de pingsnelheid genoemd.

De downloadsnelheid laat zien hoe snel je wat van de server kan downloaden. De uploadsnelheid laat juist zien hoe snel informatie naar de server toegestuurd wordt. Dit wordt uitgedrukt in megabits per seconde (Mbps).

Internetsnelheid en bandbreedte

Vaak wordt de bandbreedte verward met de internetsnelheid. Het verschil is dat de internetsnelheid de beloofde snelheid is. Terwijl de bandbreedte jouw daadwerkelijke internetsnelheid laat zien.

Als er meerdere apparaten tegelijkertijd internet gebruiken, dan heb je een hogere bandbreedte nodig. Omdat elk apparaat een deel van de bandbreedte gebruikt om te kunnen internetten.

Internetsnelheid meten

Om erachter te komen hoeveel jouw daadwerkelijke snelheid is, moet je een snelheidstest doen. Dit doe je door middel van een speedtest. Dit zijn metingen waarbij de downloadsnelheid, uploadsnelheid en pingsnelheid gemeten worden.

Een speedtest kan je gebruiken voor zowel een wifi verbinding, als een bekabelde verbinding.

Waarom is de uploadsnelheid belangrijk?

Meestal wordt er alleen gesproken over de downloadsnelheid, omdat we vaak gebruik maken van downloaden. Maar niks is minder waar. Ook de uploadsnelheid is belangrijk als je gebruik maakt van internet.

Bij de volgende activiteiten maak je gebruik van uploaden:

  • Foto’s of video’s plaatsen op sociale media.
  • E-mail versturen.
  • Grote bestanden versturen.
  • Online gamen.

Wat is de beste uploadsnelheid?

Hoeveel mbps is snel genoeg voor een goede internetsnelheid? Dat hangt af waarvoor jij internet gebruikt. Als je alleen woont en je alleen internet gebruikt voor Netflix, dan heb je een lagere snelheid nodig. In tegenstelling tot grote gezinnen waarbij iedereen tegelijkertijd internet gebruikt.

Maar wanneer heb je een goede uploadsnelheid?

  • Minimale snelheid van 5 Mbps is voldoende voor e-mailen en browsen.
  • Minimaal 25 Mbps voor Facetimen en bestanden versturen.
  • Minimaal 50 Mbps voor 4K streamen en grote bestanden versturen.

Aangezien uploaden vaker wordt gebruikt dan we denken, raden wij je aan om een snelheid te nemen van 50 Mbps.

Overstappen van internetprovider

Kom je erachter dat jouw huidige abonnement niet voldoende internetsnelheid heeft? Dan zal je je abonnement moeten veranderen of overstappen naar een andere provider.

Als je kiest om van provider te veranderen, is het verstandig om te kiezen voor een provider die glasvezel internet aanbiedt. Met glasvezel is de uploadsnelheid gelijk aan de downloadsnelheid. Met de glasvezel postcodecheck kom je erachter of glasvezel beschikbaar is op jouw adres.

Veelgestelde vragen over de uploadsnelheid

Tegenwoordig gebruiken we overal internet voor en dat zal in de toekomst alleen maar meer worden. Dan is het fijn als je een goede uploadsnelheid hebt. Daarom raden wij een hogere snelheid aan van minimaal 50 Mbps. Het beste is om een glasvezel abonnement af te sluiten. Daarbij is de upload- en downloadsnelheid gelijk. Met de glasvezel postcodecheck kom je erachter of jij beschikt over een glasvezelaansluiting.

200 Mbps is geschikt voor grote gezinnen waarbij meerdere apparaten tegelijkertijd gebruik maken van internet.

Besparen op je internet abonnement?

Doe de postcodecheck en ontdek welk internet abonnement op jouw adres mogelijk is.

Over Mike van den Broek

Mike is de oprichter van diverse vergelijkingsites waaronder providervergelijken.nl.

Mike houdt zich bezig met de strategie en ontwikkeling van Providervergelijken. Met meer dan 15 jaar ervaring is Mike een rasechte techneut die gek is op de snufjes waar je in de telecomwereld mee te maken krijgt.

Lees verder

Laatste artikelen van Mike van den Broek

Powerline adapter
Stopcontact met wifi

Powerline adapter

Mike van den Broek
Alles over Wireless LAN
Wifi logo

Alles over Wireless LAN

Mike van den Broek
Wat is een wifi dongle?
wifi dongle met wifi teken

Wat is een wifi dongle?

Mike van den Broek
0 reacties

Reageer ook