Waarom is een snelle ping belangrijk

op basis van 0 beoordelingen

Of je nou streamt, downloadt of helemaal in de wereld van het online gamen zit, een snelle ping is super belangrijk. In dit artikel vertellen we je alles over ping en waarom een snelle ping belangrijk is.

gefrustreerd persoon met hoge ping
|

Hoe werkt ping?

Ping, ook wel latency genoemd, is een signaal dat van een apparaat naar een ander apparaat of server wordt gestuurd. Deze apparaten en servers noemen we de host. Het signaal kijkt of er een connectie tussen jouw apparaat en de host mogelijk is.

Daarnaast meet ping ook de reactiesnelheid van de andere server. Bij het sturen van een pingsignaal wordt er een soort pakketje van 32 of 56 bytes verzonden. De server of het apparaat dat dit pakketje ontvangt, wordt verzocht om het pakketje terug te sturen. De snelheid waarmee dit gedaan wordt noemen we ook wel de ping snelheid, pingtijd of latency. Deze snelheid wordt gemeten in milliseconden. Hoe hoger het getal, hoe slechter je pingtijd is.

Wat voor invloed heeft ping op je internetsnelheid?

Je ping snelheid is super belangrijk als we het hebben over internetsnelheid. Het is namelijk een goede indicatie hoe lang het duurt voor informatie en data verzonden en ontvangen wordt.

Als je graag gamet is je ping misschien nog wel belangrijker. Als je in een online game zit wil je natuurlijk dat je alles zonder vertraging ziet. Anders heeft het invloed op je reactietijd. Daarom is een lage pingtijd cruciaal. Een hoge pingtijd zorgt namelijk voor die vertraging en dat zorgt er weer voor dat jij achter de feiten aanloopt.

Wat is een goede ping?

Zoals eerder gezegd drukken we ping uit in milliseconden. Je wilt zo min mogelijk milliseconden voor een hogere internetsnelheid. Maar wat is nou een lage ping? En wat is een hoge ping? We hebben het voor je op een rijtje gezet:

 • 30 ms of minder: Een uitstekende pingtijd, ideaal voor online gaming.
 • 30 tot 50 ms: Een prima pingtijd, kan nog steeds gebruikt worden voor het gamen.
 • 50 tot 100 ms: Een tragere pingtijd. Prima voor het surfen, maar niet ideaal voor het gamen.
 • 100 tot 500 ms: Een trage pingtijd. Nog steeds oké om te surfen, maar merkbare vertraging tijdens het gamen.
 • 500 ms of meer: Een hele lage pingtijd. Een ping hoger dan een halve seconde is altijd merkbaar tijdens het surfen en onbruikbaar om te gamen.

Wat zijn de gevolgen van een hoge ping?

Het hebben van een hoge pingtijd heeft een aantal gevolgen. Ook hier hebben we er een paar op een rijtje gezet:

 • Een hoge ping zorgt voor vertragingen. Het laden van webpagina´s, het streamen van video´s, je game snelheid en je downloadsnelheid worden hierdoor allemaal beïnvloed.
 • Een hoge ping zorgt ook voor problemen met real-time communicatie. Denk hierbij aan videocalls en verbindingen tijdens het online gamen. Deze verbindingen kunnen haperen en vertraging oplopen door een hogere ping.
 • Een slechte pingtijd kan ook zorgen voor problemen met de stabiliteit van de verbinding. Dit kan leiden tot verbroken verbindingen en problemen met het ontvangen en sturen van berichten.

Dit zijn slechts drie van de talloze gevolgen van een hoge pingtijd. Zoals je merkt kan het je internetgebruik zeer onaangenaam maken. Het is dus verstandig om op zoek te gaan naar een lagere ping.

Waarom heb ik een hoge pingtijd?

Een hoge pingtijd kan komen door verschillende factoren. Om te conroleren waarom jij last hebt van traag internet kan je de volgende punten langslopen:

 • De kwaliteit van je provider speelt een grote rol bij ping. De stabiliteit van je verbinding hangt voor een groot gedeelte van je provider af. Ga daarom altijd voor een internet abonnement bij een provider met een snelle en stabiele internetverbinding.
 • Je internetverbinding speelt ook een grote rol bij ping. Glasvezel heeft over het algemeen altijd een lage ping. Als je thuis een internetkabel hebt kun je meestal ook rekenen op een lagere ping. DSL internet heeft meestal matige tot slechte pingtijden.
 • Het kan ook zo zijn dat je te weinig bandbreedte hebt. Stream je vaak video´s of upload je regelmatig grote bestanden? Zorg dan voor een grotere bandbreedte. Dit komt je uploadsnelheid vaak ten goede.
 • Je firewall kan ook je ping beïnvloeden. Je firewall controleert vrijwel alle data die je computer verzendt en ontvangt. Duurt dit proces te lang, dan zal ook je pingtijd hoger worden. Je kunt ervoor kiezen om bepaalde functies van je firewall uit te schakelen. Doe een speedtest met je firewall uit- en aangeschakeld.
 • Je locatie speelt ook een rol. Als je bijvoorbeeld verbinding maakt met een Amerikaanse server, is je ping automatisch hoger. Kies daarom voor een server in de buurt om vertragingen zoveel mogelijk te voorkomen.

Veelgestelde vragen (FAQ´s)

Hoe lager je ping hoe beter. Ping wordt uitgedrukt in milliseconden. Hoe minder milliseconden, hoe sneller je ping en hoe beter je internet is.

De ideale ping voor de gamers is 30 ms of minder. Een pingtijd tussen de 30 en 50 ms wordt ook regelmatig gebruikt door de fanatieke gamer. Alles boven de 50 ms is niet ideaal voor het gamen. Vanaf 50 ms zul je namelijk vertraging merken.

Besparen op je internet abonnement?

Doe de postcodecheck en ontdek welk internet abonnement op jouw adres mogelijk is.

Over Mike van den Broek

Mike is de oprichter van diverse vergelijkingsites waaronder providervergelijken.nl.

Mike houdt zich bezig met de strategie en ontwikkeling van Providervergelijken. Met meer dan 15 jaar ervaring is Mike een rasechte techneut die gek is op de snufjes waar je in de telecomwereld mee te maken krijgt.

Lees verder

Laatste artikelen van Mike van den Broek

Powerline adapter
Stopcontact met wifi

Powerline adapter

Mike van den Broek
Alles over Wireless LAN
Wifi logo

Alles over Wireless LAN

Mike van den Broek
Wat is een wifi dongle?
wifi dongle met wifi teken

Wat is een wifi dongle?

Mike van den Broek
0 reacties

Reageer ook