Wat is DSL? Alles over DSL internet

op basis van 0 beoordelingen

Er zijn verschillende internetverbindingen in Nederland. Zo heb je DSL, kabel en glasvezel internet. Elke verbinding heeft zijn eigen manier om internet te ontvangen. Maar hoe weet je nou welke je moet hebben?

Hiervoor moet je eerst weten wat elke verbinding inhoudt. In dit artikel zal de vraag: wat is DSL beantwoord worden.

icoon of echte foto van een DSL port in wifi router
|

Wat is DSL?

DSL staat voor digital subscriber line. Deze lijn ontvangt internet via de telefoonlijn. Dit is een koperdraad verbinding.

Onder de term DSL valt ADSL en VDSL. Ze maken allebei gebruik van een koperdraad verbinding. Vandaar de overkoepelende naam DSL.

Vroeger bestond viel ook de SDSL verbinding onder DSL, maar die verbinding is in 2014 niet meer beschikbaar.

ADSL verbinding

De afkorting van ADSL staat voor assymmetric digital subscriber line. Het is asymmetrisch, omdat het ontvangen van data sneller gaat dan het verzenden van data. Dus downloaden gaat sneller, dan uploaden.

Wat is VDSL?

De opvolger van ADSL is VDSL. VDSL betekent very high bitrate digital subscriber line. Met VDSL kan je een hogere snelheid krijgen tot 200 mbps. Ideaal voor als je een digitale televisie hebt.

Hoe werkt DSL internet?

DSL gaat dus via de telefoonlijn. Om gebruik te maken van DSL internet heb je een modem nodig. Die ontvang je meestal van je provider. De DSL modem ontvangt een signaal via de telefoonlijn en zet het om naar een bruikbaar internet signaal.

De data wordt via stroomsignalen gestuurd. Hierdoor is het netwerk gevoeliger voor dan bij een glasvezelnetwerk. Vooral als je ver van de wijkcentrale woont. Dan moet de data een lange weg belopen en is de kans op storingen groter.

Als je gebruik wilt maken van wifi, dan moet je een router aan de DSL modem koppelen. In dit artikel leggen we je er meer over uit.

TV en radio via een DSL verbinding

Bij de providers kan je niet alleen een internet afsluiten, maar ook een televisie abonnement. Dit kan alleen als het internet snel genoeg is op jouw adres. In sommige gevallen kan je ook andere extra diensten afnemen als digitale televisie of een extra televisie aansluiten.

Er is wel een kanttekening als je zowel DSL internet en televisie wilt hebben. Het tv-signaal heeft invloed op de bandbreedte. Mits, je de maximaal haalbare internetsnelheid hebt genomen.

DSL aansluiting

Voor DSL internet heb je een aansluitpunt nodig. Dit punt noem je een ISRA-punt.

Maakte je voorheen gebruik van kabelinternet? Dan kan het voorkomen dat je je ISRA-punt moet vervangen. Dit kan je laten doen als je DSL laat installeren. Let op! Er kunnen hier extra kosten aan verbonden zijn.

Internetsnelheid van DSL

DSL verbinding heeft verschillende internetsnelheden. De snelheid is wel afhankelijk van de afstand tussen jouw huis en de wijkcentrale.

Als je DSL internet vergelijkt met andere verbindingen, kabel en glasvezel internet, dan is DSL internet langzamer en minder betrouwbaar.

De downloadsnelheid van DSL:

  • ADSL heeft een snelheid van 8 mbps. Met de ADSL2+ kan je de snelheid van 24 mbps krijgen.
  • VDSL is een stuk sneller. Het heeft een snelheid van 50 mbps. Als je gebruik maakt van de VDSL2 kan het 100 mbps zijn en bij de VDSL2 bonded 200 mbps.

Voor- en nadelen

Hieronder zie je een kort overzicht met de voor- en nadelen van DSL internet.

Voordelen

  • De abonnementen van DSL zijn over het algemeen goedkoop.
  • Het wordt door meerdere providers aangeboden.
  • DSL internet biedt genoeg internetsnelheid aan. Waardoor de meeste huishoudens gebruik kunnen maken van DSL.

Nadelen

  • De maximaal haalbare internetsnelheid is afhankelijk van je adres. Hoe verder je van de wijkcentrale af bent, hoe trager je internetverbinding is.
  • Het DSL netwerk is niet erg stabiel, waardoor storingen snel kunnen optreden.

Welke providers bieden DSL internet?

Wil je graag internet ontvangen via DSL? Er zijn verschillende providers die DSL internet bieden: KPN, Odido, Online.nl, Youfone, Budget Alles-in-1, XS4ALL en Solcon. KPN is de bekendste DSL provider. Dat komt omdat zij het kopernetwerk beheren.

Om er zeker van te zijn dat je gebruik kan maken van DSL internet, zou je een postcodecheck kunnen doen. Na het invullen van je postcode en huisnummer, zie je direct welke providers en abonnementen beschikbaar zijn en kun je het internet vergelijken.

Veelgestelde vragen

DSL werkt via een koperen kabel. Bij kabel internet gaat het door een coax kabel. Die kabel is een steviger, waardoor de snelheid stabieler is. Hierdoor kan kabel internet de beloofde snelheid behalen. Een ander verschil is dat je bij een kabel verbinding ook altijd een televisie abonnement moet aanschaffen.

Bij een DSL verbinding gaat internet via de telefoonlijn. Dit is een koperdraad verbinding. Door gebruik te maken van een modem, kan het ook een internet signaal ontvangen.

DSL internet is voor de meeste huishoudens een goede verbinding. Alleen is het minder stabiel en snel als bij kabel en glasvezel. Dit is ook te zien in de prijs. DSL internet is een stuk voordeliger dan de andere verbindingen.

Glasvezel heeft echt zijn eigen netwerk. Het bestaat uit kleine krachtige vezels, waardoor de download- en uploadsnelheid even snel kunnen zijn. Terwijl een verbinding via DSL over de telefoonlijn gaat, dat is minder krachtig en stabiel en de uploadsnelheid is vaak lager.

DSL is in bijna elk huis te krijgen. Met de glasvezel postcodecheck kun je erachter komen of je toegang hebt tot glasvezel.

VDSL is de opvolger van ADSL. Het werkt op dezelfde manier als ADSL, alleen biedt het een hogere download- en uploadsnelheid aan.

Besparen op je internet abonnement?

Doe de postcodecheck en ontdek welk internet abonnement op jouw adres mogelijk is.

Over Mike van den Broek

Mike is de oprichter van diverse vergelijkingsites waaronder providervergelijken.nl.

Mike houdt zich bezig met de strategie en ontwikkeling van Providervergelijken. Met meer dan 15 jaar ervaring is Mike een rasechte techneut die gek is op de snufjes waar je in de telecomwereld mee te maken krijgt.

Lees verder

Laatste artikelen van Mike van den Broek

Powerline adapter
Stopcontact met wifi

Powerline adapter

Mike van den Broek
Alles over Wireless LAN
Wifi logo

Alles over Wireless LAN

Mike van den Broek
Wat is een wifi dongle?
wifi dongle met wifi teken

Wat is een wifi dongle?

Mike van den Broek
0 reacties

Reageer ook