Welke internetsnelheid heb ik nodig?

op basis van 0 beoordelingen

Internet is onderdeel van ons dagelijks leven. Het wordt gebruikt voor alles wat je kan downloaden en uploaden. Daarom is het fijn de juiste internetsnelheid te hebben.

Metertje tot de max op een laptop
|

Maar welke internetsnelheid heb ik nodig? Daarvoor moeten we eerst weten wat er bedoeld, wordt met internetsnelheid.

Om het woord internetsnelheid te begrijpen, zijn de volgende drie begrippen van belang: downloadsnelheid, uploadsnelheid en Mbps.

De downloadsnelheid geeft weer hoe snel je een internetpagina opent of hoe snel je bestanden downloadt.

De uploadsnelheid is de snelheid waarmee je bestanden kunt versturen naar het internet.

De downloadsnelheid en uploadsnelheid worden uitgedrukt in Mbps. Hoeveel Mbps heb ik nodig? Voordat we die vraag kunnen beantwoorden, gaan we eerst kijken wat Mbps inhoudt.

Wat is Mbps?

Mbps staat voor megabits per seconde. Een ander woord hiervoor is Mbit s. Het aantal Mbit s geeft de maximale snelheid van het openen van een pagina of het streamen van een video aan.

De Mbit s bepaalt de snelheid waarmee data wordt uitgewisseld. De bandbreedte geeft het vermogen van je internetverbinding weer. Het laat zien hoeveel gegevens hij tegelijkertijd kan verwerken.

Dit is in een notendop wat de begrippen inhouden. Maar welke internetsnelheid past het beste bij jou thuis?

Wat is een goede internetsnelheid voor thuis?

Er zijn verschillende internetsnelheden, maar wat is nu een goede internetsnelheid voor thuis? Dat verschilt per situatie. De een woont alleen en gebruikt internet om een e-mail te versturen of om Netflix te kijken. De ander woont met meerdere mensen in huis waar tegelijkertijd internet gebruikt wordt. Het kan dan zijn dat er iemand een video streamt terwijl iemand anders tegelijkertijd aan het gamen is op de PlayStation. Hiervoor heb je dan meer Mbit s nodig om snel internet te krijgen.

In Nederland is de laagste internetsnelheid die je kan hebben 4 Mbit s. Hiermee kun je een klein bestand makkelijk downloaden. Wil je grote bestanden downloaden? Dan heb je wat geduld nodig. Dit kan hinderlijk zijn.

Dus welke internetsnelheid bij jou thuis past, is afhankelijk waarvoor je internet gebruikt en het aantal apparaten die gebruik maken van internet. Tegenwoordig is 100 Mbit/s voldoende voor elk type huishouden.

Wil je graag weten welke gebruiker jij bent? Bekijk dan onze lijst hieronder.

Wat voor internetgebruiker ben ik?

Om het niet te ingewikkeld te maken hebben wij vier categorieën internetgebruikers samengesteld.

Een laag internetgebruik

Als jij alleen woont en internet alleen gebruikt voor internetbankieren, e-mailen of om Netflix films te bekijken in hd kwaliteit, dan is een minimale internetsnelheid van 20 Mbit s al snel genoeg.

Een gemiddeld internetgebruik

Bestaat jouw huishouden uit twee mensen? En wordt er tegelijkertijd internet gebruikt? Of woon je alleen en neem je graag interactieve tv-programma’s op? Dan heb je een hogere snelheid nodig dan 20 Mbit s. Een snelheid van 40 tot 50 Mbit s is voldoende.

Snel internetten

Gezinnen hebben een hoger internetsnelheid nodig voor sneller internet. Dat komt doordat veel apparatuur tegelijkertijd gebruikt maakt van het internet. Als je internet snelheid van 75 tot 100 Mbit s neemt, dan kan je zonder problemen internetten en video’s streamen.

Zeer snel internet

Grote gezinnen of woningen met meerdere mensen (zoals een studentenhuis), hebben meer Mbit s nodig. Om snel te kunnen internetten moet de Mbit hoger dan 200 zijn. Dan kan iedereen zorgeloos gamen, Netflix kijken, streamen, en een bestand downloaden of uploaden.

Dit zijn de verschillende internetsnelheden. In welke categorie val jij?

Nu weet je welke snelheid je nodig hebt. Zo kan jij zorgeloos een video streamen, terwijl je kind aan het gamen is.

Maar jouw huidige snelheid laat dit nog niet toe. Om dat aan te pakken moet je kijken naar jouw huidige internetsnelheid en abonnement.

Welke internetsnelheid heb ik nu?

Is jouw internetsnelheid een stuk lager dan het zou moeten zijn? Dan is is het fijn om een speedtest uit te voeren. De test meet jouw internetsnelheid, downloadsnelheid en uploadsnelheid. Hierdoor zie je in één oogopslag hoe jouw huidige down- en uploadsnelheid is. Vanuit daar kan je stappen ondernemen om je snelheid te verhogen.

Om je internetsnelheid te verhogen kan je de volgende dingen doen:

  1. Je huidige internet abonnement bekijken.
  2. Internetproviders gaan vergelijken.
  3. Een nieuw en sneller internet abonnement afsluiten.

Wat beïnvloedt mijn internetverbinding?

Merk je de laatste tijd dat je last hebt van een trage internetverbinding? Dan kan dat liggen aan het type verbinding die je hebt. Je type verbinding heeft invloed op jouw internetsnelheid. De provider bepaalt jouw verbinding. Er zijn twee manieren hoe je gebruik kan maken van internet, namelijk via kabel of glasvezel.

Internet via kabel

Heb jij een internetabonnement afgesloten die gebruikt maakt van kabelverbinding? Dan is je minimale snelheid 40 Mbit s en je maximale snelheid 200 Mbit s. De uploadsnelheid is laag.

Internet via glasvezel

Als jouw provider gebruikt maakt van glasvezel, dan heeft dat een minimale snelheid van 50 Mbit s en een maximale snelheid van 1000 Mbit s. Hierbij is de uploadsnelheid gelijk.

Internet via wifi

Maar hoe kan het dat ik nog steeds last heb van een lage internetsnelheid thuis? Vaak komt dat door problemen met de wifi. Als je ver weg bent van de router dan neemt de downloadsnelheid af. Helpt het dan als ik mijn downloadsnelheid verhoog? Dat kan helpen, maar je signaal kan ook beïnvloed worden door andere factoren.

Uiteindelijk is een computer koppelen aan een internetkabel de beste oplossing. Dan kan je alles uit je abonnement halen. Tegenwoordig ondersteunt elk apparatuur WiFi. Om ervoor te zorgen dat je goede wifi hebt, moet je de juiste router kiezen.

Moet ik overstappen van provider?

Over het algemeen kan je zonder zorgen gebruik maken van het internet met een internetverbinding van 50 Mbit s. Maar ben je een andere soort internetgebruiker en wil je niet uren wachten totdat je YouTube video buffert? Dan moet je erover nadenken om over te stappen van provider.

Welke provider past het beste bij jouw situatie? Die zoektocht kan lastig zijn vanwege de vele providers. Wij helpen jou graag met providers vergelijken. Zo kan jij overzichtelijk de snelheden en prijzen van het internet pakketten met elkaar vergelijken.

Veelgestelde vragen (FAQ)

De snelheid die je nodig hebt, is afhankelijk van de situatie. Je moet nagaan wat voor internetgebruiker je bent. Als je internet alleen gebruikt om video’s te bekijken, dan heb je een lagere snelheid nodig, dan iemand die zijn videogames streamt op Twitch.

Een goede internetsnelheid voor thuis verschilt per situatie. Al je alleen woont en internet alleen gebruikt om e-mails te beantwoorden. Dan is 20 Mbit s voldoende. Woon je met zijn tweeën en gebruik je tegelijkertijd internet? Dan is een snelheid van 50 Mbit beter. Als je met meerdere mensen woont die veel up- en downloaden, dan is 75-100 Mbit s beter.

Woon je alleen en wil zorgeloos Netflix kijken? Dan heb je voldoende aan 50 Mbit s. Je kan zelfs met 20 Mbit s zorgeloos Netflix kijken.

Besparen op je internet abonnement?

Doe de postcodecheck en ontdek welk internet abonnement op jouw adres mogelijk is.

Over Mike van den Broek

Mike is de oprichter van diverse vergelijkingsites waaronder providervergelijken.nl.

Mike houdt zich bezig met de strategie en ontwikkeling van Providervergelijken. Met meer dan 15 jaar ervaring is Mike een rasechte techneut die gek is op de snufjes waar je in de telecomwereld mee te maken krijgt.

Lees verder

Laatste artikelen van Mike van den Broek

Powerline adapter
Stopcontact met wifi

Powerline adapter

Mike van den Broek
Alles over Wireless LAN
Wifi logo

Alles over Wireless LAN

Mike van den Broek
Wat is een wifi dongle?
wifi dongle met wifi teken

Wat is een wifi dongle?

Mike van den Broek
0 reacties

Reageer ook