Wat is een browser?

op basis van 0 beoordelingen

Als je aan het surfen bent op het internet, doe je dat dankzij een webbrowser. Zo zie je bijvoorbeeld nu dit artikel op de webbrowser. Je gebruikt dus constant een webbrowser, maar wat is een browser?

laptop met 3 verschillende browserlogo's
|

(Web)browser

Wat is een browser? Een browser, ook bekend als webbrowser, is software wat gebruikt wordt op de computer, of als app op smartphones of tablets. Zonder browser kan je niet internetten. Het is de toegangspoort van het internet.

De eerste browser werd in 1990 ontwikkeld en heette WorldWideWeb (WWW). De WWW was niet gemakkelijk te gebruiken. Tegenwoordig zijn de meeste browsers meer gebruiksvriendelijk.

Functionaliteiten van internetbrowsers

Een browser gebruik je op webpagina’s te kunnen bezoeken. De belangrijkste functie is de adresbalk. Dit is de zoekmachine van je browser, hier kan je de URL van een website in toetsen. Naast het adresbalk zijn de terug en vooruit knoppen. Waarmee je gemakkelijk naar de vorige kan gaan.

Naast de bovengenoemde functies beschikken browser ook over de volgende functionaliteiten:

  • Privémodes (Incognito): Als je op de ‘normale’ browser aan het surfen bent, worden gegevens opgeslagen. Als je dat liever niet wilt, kan je surfen in de privémodus. Daar wordt geen informatie opgeslagen.
  • Favorieten: Bezoek je vaak een bepaalde pagina? Dan kan je hem als favorieten opslaan. Zodat je alleen op de knop hoeft te drukken om bij je pagina te komen.
  • Extensies: Een ander woord voor extensies zijn invoegtoepassingen en het download programma’s waarmee je meer functies krijgt op je browsers.

Knoppen

Naast de functies zijn er ook handige knoppen op de webbrowsers.

  • Terugknop: De knop is te herkennen aan het pijl naar links. Hierdoor ga je terug naar de vorige pagina.
  • Refresh button: De knop is te herkennen aan een pijl in een cirkel. Dit zorgt ervoor dat de pagina opnieuw wordt geladen.
  • Home button: Dit is een knop in de vorm van een huis. Als je op een webpagina bent en je wilt weer naar de startpagina hoeft je alleen op die knop te drukken.

Bekende browsers

Sinds de komst van de WorldWideWeb, zijn er verschillende browsers ontstaan. De meest gebruikte browser:

  • Google Chrome: In 2009 is Google Chrome ontstaan. Het is momenteel de meest gebruikte browser.
  • Safari: Safari is de webbrowser voor Apple-gebruikers. Het is in 2003 ontwikkeld.
  • Microsoft Edge: Was eerst bekend als internet explorer. Sinds de populaire browser Google Chrome op de markt kwam, hebben ze internet explorer veranderd naar Microsoft Edge.
  • Mozilla Firefox: In 2004 is Mozilla Firefox ontstaan.

Naaste deze browsers zijn er ook andere browsers die je kan gebruiken: Opera, Vivaldi en Brave.

Wat is de beste browser?

De internetbrowsers worden regelmatig getest op snelheid. De snelste internetbrowser is Mozilla Firefox. Als er wordt gekeken naar gebruiksgemak, scoort de internetbrowser Chrome daar hoog op.

Maar welke browser is het beste om te gebruiken? Hier is niet een concreet antwoord op. Het hangt af van wat jij het prettigste vindt werken. Jij bent de persoon die elke dag gebruik maakt van de browser.

Weet je niet welke browser je nu gebruikt? Bezoek dan het webadres www.whatsmybrowser.org. Hier vind je welke browser je gebruik.

Veelgestelde vragen

Een browser is een programma waarmee je op het internet kan surfen.

Een browser is te herkennen aan de volgende eigenschappen: zoekmachine, thuisknop, refreshknop en een terug en vooruit knop.

Webbrowsers wordt gebruikt om te kunnen internetten.

Besparen op je internet abonnement?

Doe de postcodecheck en ontdek welk internet abonnement op jouw adres mogelijk is.

Over Mike van den Broek

Mike is de oprichter van diverse vergelijkingsites waaronder providervergelijken.nl.

Mike houdt zich bezig met de strategie en ontwikkeling van Providervergelijken. Met meer dan 15 jaar ervaring is Mike een rasechte techneut die gek is op de snufjes waar je in de telecomwereld mee te maken krijgt.

Lees verder

Laatste artikelen van Mike van den Broek

Powerline adapter
Stopcontact met wifi

Powerline adapter

Mike van den Broek
Alles over Wireless LAN
Wifi logo

Alles over Wireless LAN

Mike van den Broek
Wat is een wifi dongle?
wifi dongle met wifi teken

Wat is een wifi dongle?

Mike van den Broek
0 reacties

Reageer ook