Overstappen naar een andere internetprovider?

op basis van 0 beoordelingen

In dit artikel leggen wij uit waar je aan moet denken als je wilt overstappen. Hiervoor hebben wij het volgende stappenplan gemaakt.

laptop met wifilogo met pijl naar andere laptop met wifi logo
|

Ben je niet tevreden over je huidige internet abonnement? En wil je graag van internet overstappen? Dat kan! Maar hoe werkt overstappen van provider?

Stap 1 – Het contract

Voordat je kan overstappen moet je eerst kijken wanneer je huidige contract afloopt. Kijk hierbij naar de looptijd van het contract. De meeste abonnementen zijn afgesloten op jaarbasis. Sommige contracten zijn maandelijks opzegbaar.

Als je de overeenkomst opzegt terwijl je huidige contract nog niet is afgelopen, dan zitten er extra kosten aan verbonden. Je moet dan een overstapboete betalen. Vanwege een afgesproken datum, die met de provider is vastgesteld. Als je voor die datum het abonnement stopt, ben je verplicht het resterende bedrag terug te betalen.

Mocht de einddatum van je contract al geweest zijn, dan is het contract stilzwijgend verlengd door jouw huidige provider. Het contract is nu maandelijks opzegbaar.

Overstapwekker

Het is verstandiger om te wachten totdat het contract verstreken is. Met een overstapwekker krijg je een e-mail, wanneer je contract is verstreken.

Overstapwekker

Is je contract nog niet afgelopen? Vul hier de einddatum van je contract en en je e-mailadres. Wij zullen je dan laten weten wanneer je kunt overstappen.

Stap 2 – Vergelijken

Als je wilt overstappen, wil je een nieuw abonnement dat volledig bij jou past. Dus voordat je het contract opzegt, raden wij je aan eerst goed onderzoek te doen naar de andere internet abonnementen. Gelukkig kan je gemakkelijk de providers met elkaar vergelijken via onze website.

Op onze website worden de verschillende providers met elkaar vergeleken. Zodat jij meteen de beste keus kan maken en zorgeloos kan internetten. Het is handig om de volgende vragen te beantwoorden als je gebruikmaakt van onze tool:

 • Welke providers bieden internet aan op mijn adres? Hier kan je achter komen door de postcodecheck uit te voeren. Vul hier je postcode en huisnummer in. Vervolgens zie je welke providers beschikbaar zijn op jouw adres.
 • Hoeveel internetsnelheid heb je nodig? Het zou zonde zijn als je nieuwe abonnement traag internet heeft. Bedenk daarom eerst hoeveel internetsnelheid je nodig denkt te hebben.
 • Wil je een gecombineerd abonnement? Het is mogelijk om een internet abonnement te combineren met een televisie en/of telefonie abonnement. Als dit bij dezelfde aanbieder wordt afgesloten kan je korting ontvangen. Vergelijk internet pakketten en vind de beste deal!
 • Welke internet aansluiting is er bij jou thuis? Internet gaat over een netwerk. In Nederland zijn er drie internetverbindingen: DSL, kabel en glasvezel. Met de postcodecheck zie je welke internetverbindingen er beschikbaar zijn op jouw adres.
 • Wat moet de contractduur worden van je nieuwe contract? Bij het afsluiten van een contract kan je kiezen voor een 1- of 2-jarig contract.

Als je bij een andere internetprovider een abonnement afsluit bekijk dan ook de klantervaringen. Zodat je zeker weet dat je goede service krijgt voor een mooie prijs.

Stap 3 – Nieuw abonnement afsluiten

Heb je na het vergelijken een abonnement gevonden bij een andere internetprovider? Dan kan je het abonnement gaan bestellen bij de nieuwe provider. Bij het bestellen heeft de provider de volgende persoonlijke gegevens nodig:

 • Naam
 • Adres
 • Bankgegevens

Daarna kan je kiezen voor extra diensten en wat de startdatum is van je nieuwe contract. In sommige gevallen kan je bij het overstappen gebruik maken van een overstapservice.

Overstap probleemloos met de overstapservice

Om het overstappen naar andere provider makkelijker te maken bieden een aantal providers de overstapservice aan. De overstap wordt onderling geregeld met de providers, waardoor alles op de afgesproken datum gereed is. De volgende providers bieden een overstapservice aan:

 • KPN
 • Ziggo
 • Odido
 • Online.nl
 • Youfone
 • Delta
 • Caiway
 • Budget Thuis
 • Freedom Internet
 • PlinQ
 • Onvi
 • SKP
 • Netvisit
 • Glasnet
 • Tweak
 • TriNed

Bedenktijd en betaling

Als het abonnement afgesloten is, heb je bij alle providers een bedenktijd van veertien dagen. Binnen de veertien dagen kan je je abonnement wijzigen of de overeenkomst kosteloos annuleren.

Vervolgens gaat de betaling in. Wanneer die precies ingaat, hangt af van de provider. Bij de meeste providers verloopt de betaling via een automatische incasso. Op de website van je nieuwe provider kan je zien of de facturatie goed gegaan is.

Nummer en e-mailadres behouden

Als je overstapt naar een nieuwe internetprovider, kan je in de meeste gevallen je telefoonnummer behouden. Bij het behouden van je e-mailadres werkt het iets anders.

Alle providers hebben afgesproken dat een e-mailadres na opzegging nog 6 maanden beschikbaar is. Zodat je alles rustig kan overzetten. Bij enkele providers kan je het mailadres 12 maanden lang behouden.

Als je langer gebruik wil maken van het e-mailadres bij je oude provider, kan dat tegen een betaling. De hoogte van de betaling verschilt per provider.

Zeg je huidige abonnement op

Nu is het tijd om je huidige abonnement op te zeggen. Je kan op verschillende manieren opzeggen:

 • Brief
 • E-mail
 • Telefonisch

Zeg je huidige abonnement pas op als je weet wanneer je nieuwe contract ingaat. Zodat je rekening kan houden met de levertijd van de provider en niet zonder internet komt te zitten.

Stap 4 – Internet installeren

De laatste stap is om het internet te installeren. Dit kan je zelf doen of je kan een monteur langs laten komen.

Van de provider ontvang je je internetpakket. Hierin zit alles wat je nodig hebt om te kunnen internetten. Meestal bevat een internetpakket het volgende: modem, (netwerk)kabels en een handleiding.

Veelgestelde vragen

Je kan niet zomaar overstappen naar een nieuwe provider. Maar je hoeft ook niet te wachten tot de einddatum. Bij een maandelijks opzegbaar abonnement, kan je elke maand overstappen. Bij een 1 of 2-jarig abonnement kan je 120 dagen of 4 maanden van tevoren overstappen.

Overstappen naar een andere provider werkt als volgt:

 1. Controleer de voorwaarden en het contract.
 2. Kies een nieuwe provider via providervergelijken.nl. Tip: via onze website kan je onafhankelijk vergelijken.
 3. Vul de gegevens in en bepaal of je je telefoonnummer wilt behouden.
 4. Sluit het nieuwe abonnement af.

Het is mogelijk om over te stappen van internetprovider. De meeste providers bieden voor het overstappen een overstapservice aan. Zodat de overstap goed verloopt en je geen moment zonder internet komt te zitten.

Bij je huidige abonnement heb je een opzegtermijn van één maand. Een maand opzegtermijn komt ook goed uit, omdat het gemiddeld 3 tot 4 weken duurt voordat de overstap gerealiseerd is. Als je gaat overstappen naar een kabel verbinding, houdt er dan rekening mee dat dit 10 werkdagen duurt.

Het is mogelijk om binnen één werkdag over te stappen naar een andere provider, maar het technische en administratieve proces om alles goed over te zetten duurt minstens vier weken.

Ben je niet tevreden met je oude aanbieder? Dan kan je ervoor kiezen om naar een nieuwe internetprovider over te stappen. Hou er wel rekening mee dat niet alle providers beschikbaar zijn op jouw adres. Doe de postcodecheck om erachter te komen welke internetproviders actief zijn op jouw aders.

Ben je niet tevreden over het huidige internet? En wil je veranderen van internetprovider? Dan moet je het volgende doen:

 • Je huidige contract controleren.
 • Providers met elkaar vergelijken.
 • Gegevens invullen.
 • Oude abonnement opzeggen.

Overstappen naar een andere provider werkt als volgt:

 1. Controleer de voorwaarden en het contract.
 2. Kies een nieuwe provider via onze website. Tip: via onze website kan je onafhankelijk vergelijken.
 3. Vul de gegevens in en bepaal of je je telefoonnummer wilt behouden.
 4. Sluit het nieuwe abonnement af.

Besparen op je internet abonnement?

Doe de postcodecheck en ontdek welk internet abonnement op jouw adres mogelijk is.

Over Mike van den Broek

Mike is de oprichter van diverse vergelijkingsites waaronder providervergelijken.nl.

Mike houdt zich bezig met de strategie en ontwikkeling van Providervergelijken. Met meer dan 15 jaar ervaring is Mike een rasechte techneut die gek is op de snufjes waar je in de telecomwereld mee te maken krijgt.

Lees verder

Laatste artikelen van Mike van den Broek

Powerline adapter
Stopcontact met wifi

Powerline adapter

Mike van den Broek
Alles over Wireless LAN
Wifi logo

Alles over Wireless LAN

Mike van den Broek
Wat is een wifi dongle?
wifi dongle met wifi teken

Wat is een wifi dongle?

Mike van den Broek
0 reacties

Reageer ook