Wat is een ADSL-aansluiting?

ADSL, kabel en glasvezel zijn verschillende vormen van internetverbinding. Elke verbinding heeft zijn eigen eigenschappen en voor- en nadelen. In dit artikel leggen we meer uit over ADSL.

Wat is ADSL?

Voorheen kon je niet tegelijkertijd telefoneren en internetten. Vanwege dat er gebruik werd gemaakt van dezelfde kabel. Vandaar dat ADSL ontwikkelt werd, waardoor telefoneren en internetten gescheiden bleef.

Voor ADSL heb je een ADSL-modem en telefoonaansluiting nodig. Met de standaard ADSL kan je een maximale internetsnelheid halen van 50 mb/s downloadsnelheid en 1 mb/s uploadsnelheid. Dit is groter bij de opvolgers van ADSL. Dit zijn ADSL2, ADSL2+ en VDSL. Maar hoe werkt een ADSL-verbinding?

Hoe werkt een ADSL-verbinding?

ADSL levert internet via de telefoonlijn. Dit is een koperen telefoonlijn. Meestal is het ISRA-punt (aansluitpunt van de provider) in de meterkast te vinden. Daarop wordt de splitter geplaatst. De splitter beschikt over twee poorten: voor de ADSL-modem en het telefoontoestel.

Kenmerkend is dat de downloadsnelheid vele malen hoger is, dan de uploadsnelheid. Dat komt omdat mensen meer downloaden dan uploaden.

Voor- en nadelen van ADSL

Internet via ADSL brengt een aantal voor- en nadelen. Hieronder hebben we de voordelen op een rijtje gezet:

  • Verschillende providers bieden een ADSL-verbinding aan.
  • ADSL gaat over de telefoonlijn, waardoor het bijna overal beschikbaar is.
  • Als je VDSL neemt, kan je een internetsnelheid nemen van 50 mb/s.
  • De internetabonnementen zijn goedkoop.

Elk voordeel, heeft zijn nadeel. Dit zijn de nadelen van ADSL internet:

  • Als je meer dan twee kilometer van de wijkcentrale woont, wordt je signaal zwakker. Waardoor je internet trager wordt.
  • Gebruik je interactieve tv? Dan beïnvloedt dat je downloadsnelheid. Daarom wordt er geadviseerd om een minimale internetsnelheid van 20 mb/s te nemen.
  • De maximale internetsnelheid is 50 mb/s, maar dat is alleen bij de VDSL-verbinding. VDSL is niet overal beschikbaar.
  • Je hebt een telefoonlijn nodig.

Wat kost ADSL?

Kies je voor een ADSL-abonnement? Dan moet je rekening houden met de volgende kosten: eenmalige aansluitingskosten en abonnementskosten van de provider. Hoeveel het maandbedrag is, hangt af van de provider.

ADSL vs andere internetverbindingen

Er zijn ook andere mogelijkheden om internet te krijgen. In Nederland kan je de volgende internetverbindingen hebben: DSLkabel en glasvezel.

Wat is het verschil tussen DSL en ADSL-internet?

ADSL staat voor Asymmetric Digital Subscriber Line, omdat het een variant is van DSL internet.

Net als ADSL, heeft DSL ook de vaste telefoonaansluiting nodig. Alleen is het verschil dat ADSL werkt met een splitter, waardoor bellen en internetten gescheiden blijft.

Verschil kabel en ADSL?

Kabelinternet werkt via de coax kabel. Hierdoor is het internet stabieler en sneller. Daarnaast wordt je internet niet trager als je ver van de wijkcentrale woont. Dat is bij ADSL wel het geval.

Wat is beter: kabel of ADSL?

Maar wat is nu beter? Een kabel verbinding of toch een ADSL-verbinding? Dat hangt af van waarvoor jij internet wilt gebruiken.

Over het algemeen is kabel internet beter dan ADSL. Vanwege dat je bij kabelinternet minder afhankelijk bent van de omstandigheden.

Wat is het verschil tussen glasvezel en ADSL?

Er is een groot verschil tussen glasvezel en ADSL. Eigenlijk is glasvezel in elk opzichte beter dan ADSL. Omdat glasvezel hoge internetsnelheden aanbiedt en je weinig last hebt van storingen.

Wil je meer weten over glasvezel? Lees dan Wat is glasvezel en hoe werkt het?.

ADSL provider

Besluit je nu om jouw huidige abonnement op te zeggen en over te stappen naar ADSL-internet? Lees dan het artikel Overstappen internet provider.” daarin wordt uitgelegd hoe je goed kan overstappen.

Met onze vergelijkingstool helpen we je graag bij het vinden van het juiste internet abonnement. Als je je postcode en huisnummer invult, zie je direct welke aanbieders en pakketten er beschikbaar zijn. Zo vind je de juiste deal.

Veelgestelde vragen over ADSL

Wat is het verschil tussen ADSL en glasvezel?

Glasvezel of ADSL? Het grootste verschil is dat glasvezel dezelfde download- en uploadsnelheid kan bieden. Daarnaast werkt glasvezel via een eigen frequentie. Bij ADSL heb je een ADSL-modem nodig die verbinding maakt met de telefoonlijn.

Wat is het verschil tussen ADSL en VDSL?

ADSL en VDSL zijn beide een vorm van DSL internet. VDSL is de opvolger van ADSL. Simpelweg is het grootste verschil dat VDSL een hogere internetsnelheid aanbiedt. Alleen is dit type verbinding niet overal beschikbaar. Met de postcodecheck, zie je welke verbindingen er beschikbaar zijn op jouw adres.

Wat is ADSL en hoe werkt het?

ADSL is een vorm van DSL internet. De ADSL-aansluiting zit in de telefoonlijn. Voor ADSL heb je een splitter nodig. Die zorgt ervoor dat het bel en internet signaal gesplitst wordt. Het tv signaal gaat ook over het internet signaal. Wil je meer weten over ADSL internet? Lees dan Wat is een ADSL-aansluiting..