Welke internetsnelheid heb ik nodig voor online gamen?

op basis van 0 beoordelingen

Iedere gamer wilt graag een goede internet verbinding. Stel je voor, je hebt bijna de missie gehaald, maar door een trage verbinding word je eruit gegooid… Nee, het is voor gamers geen overbodige luxe om goed internet te hebben. Maar welke internetsnelheid heb je nodig om te gamen?

snelheidsmeter maximaal op een tv waar een jongen achter zit
|

Wat is internetsnelheid?

Internetsnelheid bestaat uit de download- en uploadsnelheid. Als je zorgeloos wilt gamen, moet je ervoor zorgen dat de downloadsnelheid en de ping snelheid optimaal zijn.

Merk je dat je huidige internetsnelheid je game niet aan kan? Dan kan je nadenken over een nieuw internet abonnement. Bij het nemen van een nieuw abonnement, moet je eerst je huidige snelheid weten. Dit kan je doen door een speedtest uit te voeren. Je ziet dan in één oogopslag je huidige snelheid.

Op onze website kan je de providers en internetabonnementen vergelijken met elkaar. Je ziet dan download en upload staan. Hier moet je goed naar kijken als je een abonnement wilt met een hogere internetsnelheid.

Hier zie je waar je download en upload ziet staan.

Download- en uploadsnelheid

Met online gamen is je downloadsnelheid het belangrijkst. Data van de game moet worden gedownload voordat je de game kan spelen. Met een hoge downloadsnelheid beleef je de optimale game-ervaring. De uploadsnelheid is voor gamers minder belangrijk.

Ping

Naast de download- en uploadsnelheid is de ping snelheid (of latency) ook belangrijk voor online gamen. De ping laat zien hoe snel gegevens van de server en jou worden uitgewisseld. Helaas heb je hier niet veel invloed op. Externe factoren als: waar de server staat of de game instelling bepalen de snelheid. Het beste is om een zo’n laag mogelijke ping snelheid te krijgen.

Aanbevolen internetsnelheid

Met online gamen is een goede internetsnelheid van belang, met name is de downloadsnelheid belangrijk. De downloadsnelheid geeft aan hoe snel data van het internet netwerk gehaald kan worden en naar jouw device toegestuurd kan worden.

Welke internetsnelheid heb je nodig om te gamen?

Alleenwonend

Als je alleen woont, heb je een minimale downloadsnelheid nodig van 50 mb/s. De aanbevolen internetsnelheid ligt tussen de 50 en 100 mb/s.

Klein huishouden

Woon je met twee of drie mensen thuis en één daarvan is een gamer? Dan wordt een downloadsnelheid tussen de 50 en 100 mb/s aangeraden. Je internetsnelheid moet dan 100 mb/s zijn.

Groot huishouden

Mensen die met drie tot vier personen wonen en twee daarvan zijn gamers moeten uitgaan van 100 tot 200 mb/s aan downloadsnelheid. De aanbevolen internetsnelheid is 200 mb/s.

Gemiddeld studentenhuis

Zijn er meerdere mensen die gamen? Dan is een minimale downloadsnelheid van 200 tot 300 mb/s voldoende. Je internetsnelheid moet dan 300 mb/s zijn.

Wat beïnvloed je internetsnelheid?

Ondanks dat je de aanbevolen internetsnelheid hebt, kunnen een aantal factoren je snelheid vertragen. Dit kan komen door:

  • Jouw internetverbinding: dit kan dsl, kabel of bij een van de glasvezel aanbieders zijn
  • Soort game(s) die je speelt
  • Apparaat instellingen*

*In principe kun je bij een Xbox, Playstation of PC dezelfde vertraging krijgen. Dit komt doordat de instellingen niet goed staan. Je moet dan de graphics en beeldresolutie verlagen zodat je gebruik maakt van de laagste ping snelheid.

Soorten online games

Speel je zo nu en dan een game? Dan hoef je niet meteen je internetsnelheid te veranderen. In principe zou je huidige snelheid voldoende moeten zijn.

Maar als je dagelijks aan het gamen bent, dan zou het verstandig zijn om je internetsnelheid aan te passen. Zeker als je games speelt op hoge resolutie, denk aan World of Warcraft of Call of Duty.

Beste internetverbinding voor gamen

Hoe hoger de downloadsnelheid is, hoe sneller je game laadt. Je hebt niet voor alle games een hoge internetsnelheid nodig. Welke internetsnelheid is het beste voor jouw online game?

Gamen kan je met alle soorten internetverbindingen doen. DSL internet heeft een snelheid tot 200 mb/s. Internet via de kabel en glasvezel kunnen tot 1000 mb/s gaan.

De beste internetverbinding voor gamen is glasvezel. Doordat glasvezel een stabiel netwerk is. Perfect als je zonder zorgen je favoriete game wilt spelen. Het nadeel is dat dit netwerk niet overal beschikbaar is. Doe daarom een glasvezel postcodecheck.

Een andere mogelijkheid om een stabiel internet signaal te krijgen, is door gebruik te maken van een ethernetkabel. Hiervoor maakt het niet uit welke verbinding je hebt.

Ben je nu van plan om te veranderen van provider? Of je internet abonnement aan te passen? Gebruik dan onze vergelijkingstool. Zo kan je eenvoudig internet vergelijken en de beste deal kiezen!

Veelgestelde vragen

Als je alleen woont, is 50 Mbit voldoende. Woon je met meerdere personen die online gamen en downloaden? Dan wordt 100 Mbit aangeraden.

Elke internetverbinding is geschikt om te gamen. Of het nu DSL, kabel of glasvezel is. Zorg er in ieder geval voor dat je een snelheid van minimaal 50 mb/s hebt.

Het is mogelijk om te gamen met een goede wifi snelheid. Alleen komen er vaker problemen voor dan als je via een netwerkkabel gamed. Dit komt doordat wifi minder stabiel en je ervoor moet zorgen dat je dicht bij de router zit. Het wordt aangeraden om met online gamen gebruik te maken van een netwerkkabel.

Besparen op je internet abonnement?

Doe de postcodecheck en ontdek welk internet abonnement op jouw adres mogelijk is.

Over Mike van den Broek

Mike is de oprichter van diverse vergelijkingsites waaronder providervergelijken.nl.

Mike houdt zich bezig met de strategie en ontwikkeling van Providervergelijken. Met meer dan 15 jaar ervaring is Mike een rasechte techneut die gek is op de snufjes waar je in de telecomwereld mee te maken krijgt.

Lees verder

Laatste artikelen van Mike van den Broek

Powerline adapter
Stopcontact met wifi

Powerline adapter

Mike van den Broek
Alles over Wireless LAN
Wifi logo

Alles over Wireless LAN

Mike van den Broek
Wat is een wifi dongle?
wifi dongle met wifi teken

Wat is een wifi dongle?

Mike van den Broek
0 reacties

Reageer ook