Glasvezel aanbieders: hoe vind ik de juiste aanbieder?

op basis van 0 beoordelingen

Ben je van plan om over te stappen naar glasvezel internet? Maar weet je niet hoe en welke glasvezel aanbieders er beschikbaar zijn op jouw adres? Dan ben je niet alleen.

vergootglas op icoon van Nederland met glasvezel op vergrootglas.
|

Vele mensen weten niet of zij over een glasvezel aansluiting beschikken. Of bij welke aanbieder ze terecht kunnen. Hiervoor moet je de glasvezel postcodecheck doen. In dit artikel leggen we je uit hoe de postcodecheck werkt; welke internetverbindingen er zijn; en wat is glasvezel internet nu precies?.

Welke glasvezel aanbieders zijn er op mijn adres?

Glasvezel is nog niet overal in Nederland beschikbaar. Het wordt wijk voor wijk aangelegd, zodat elk huishouden gebruik kan maken van een betrouwbare internetverbinding.

Is er glasvezel op mijn adres? Om daar achter te komen doe je de glasvezel postcodecheck. Nadat je jouw postcode en huisnummer hebt ingevuld, zul je direct je lokale glasvezelaanbieders en abonnementen zien en kan je deze providers vergelijken.

Het kan voorkomen dat er op jouw adres nog geen glasvezel beschikbaar is. Dan zou je gebruik moeten maken van DSL of kabelinternet.

Wanneer komt er glasvezel op mijn adres?

De providers doen hun uiterste best om iedereen te kunnen voorzien van glasvezel internet. KPN-netwerk is het grootste glasvezelnetwerk in Nederland. Helaas kunnen ze niet zomaar glasvezel gaan aanleggen. Hiervoor moeten ze gesprekken hebben met de gemeente en de bewoners. Als minstens 30% van de bewoners akkoord gaan, kunnen ze glasvezel aanleggen. Dit kan 3 tot 6 maanden duren.

Zelf een glasvezel aansluiting aanvragen

Voor mensen die zelf een nieuw huis laten bouwen, kunnen een glasvezel aansluiting aanvragen. Dit doe je via mijnaansluiting.nl. Heb je een nieuwbouwwoning van een aannemer, dan zal hij de aansluiting regelen.

Wat is glasvezel internet?

Het woord zegt het al. Glasvezel bestaat uit dunne vezels die gemaakt zijn van glas. Dankzij de vezels kan data zich razendsnel verplaatsen. Waardoor je gemakkelijk grote bestanden kan downloaden, of data kunt versturen.

De voordelen van glasvezel

Een glasvezelverbinding heeft grote voordelen vergeleken met (A)DSL en internet via kabel. De drie grootste voordelen zijn:

  • Hoge snelheid
  • Stabiele verbinding
  • Open netwerk

Hoge snelheid

De internetsnelheid van glasvezel is vele malen hoger dan (A)DSL en kabel. De snelheid met (A)DSL internet is afhankelijk van hoever je van de wijkcentrale af woont. Met glasvezel kan je altijd rekenen op snelheid waar je voor betaalt.

Daarnaast wordt je internetsnelheid niet minder als meerdere mensen tegelijkertijd internetten. Ideaal voor grote gezinnen.

Bij glasvezel kan je niet alleen een hoge downloadsnelheid verwachten, maar ook een hoge uploadsnelheid. Bij de andere internetverbindingen zal de uploadsnelheid altijd lager zijn dan de downloadsnelheid.

Stabiele verbinding

Met glasvezel zal je niet snel last hebben van storingen. De glasvezelkabels zijn gemaakt van allerlei kleine vezels, die ontzettend sterk zijn. Dit zorgt ervoor dat de verbinding stabiel blijft.

Open netwerk

In tegenstelling tot kabelinternet, is glasvezel een open netwerk. Hierdoor kunnen andere providers ook glasvezel internet aanbieden op het netwerk van KPN of Delta Fiber. Waardoor jij kan kiezen uit verschillende aanbieders.

De nadelen van glasvezel

Naast de vele voordelen van glasvezel internet, zijn er ook nadelen. Hier staan de nadelen op een rij:

  • Overlast: voor het plaatsten van glasvezel internet moet de hele straat worden opengebroken. Dit kan overlast zorgen bij de buren.
  • Beschikbaarheid: glasvezel internet is nog niet overal in Nederland beschikbaar.
  • De prijs: in tegenstelling tot de andere verbindingen is een abonnement op glasvezel stukken duurder.
  • Monteur nodig: je kan niet zelf glasvezel aansluiten thuis, hiervoor moet een monteur langskomen.

Glasvezel vergelijken

Snel en stabiel internet klinkt als muziek in de oren, maar welke snelheid past het beste bij mij? Hieronder vind je de verschillende internetsnelheden van glasvezel en voor wie die het meest geschikt is.

Tot 20 Mb/s

Ideaal voor twee personen die e-mailen, surfen op het internet en YouTube video’s kijken. Eigenlijk komen deze snelheden zelden voor bij glasvezel. Het is eerder een internetsnelheid die past bij DSL en kabel abonnementen.

40 Mb/s

Dit is voor een huishouden met meer dan twee personen, die tegelijkertijd video’s op hoge kwaliteit willen streamen. Dit is het goedkoopste abonnement. Het nadeel hiervan is dat het downloaden en uploaden van grote bestanden lang kan duren.

100-150 Mb/s

Woon je met vier mensen in huis en willen jullie tegelijkertijd internetten? Dan is 100 Mb/s perfect. Wil je video’s in 4k bekijken en meerdere wifi apparaten verbinden met het internet? Dan wordt er aangeraden om een snelheid van minimaal 150 Mb/s te nemen.

300 Mb/s

300 Mb/s is geschikt voor mensen die zwaar internet gebruiken. De snelheid zorgt ervoor dat je snel kan uploaden, online gamen, live streamen, tv kijken in 4k op verschillende apparaten en nog meer.

500-1000 Mb/s

Dit is de maximale internetsnelheid die je kan behalen met een glasvezel abonnement. Hierdoor kunnen veel mensen tegelijkertijd gebruik maken van internet. Deze snelheid komt vooral voor bij bedrijven.

De beste glasvezel provider

Momenteel is KPN de grootste glasvezel aanbieder. Zij bieden niet alleen glasvezel abonnementen aan, maar zijn ook verantwoordelijk voor het aanleggen en onderhouden van glasvezel. De volgende internetproviders bieden, naast KPN, glasvezelabonnementen aan: Delta Fiber, Youfone, Odido en Solcon.

Wie de beste glasvezelaanbieder is, hangt af van wat er beschikbaar is op jouw adres. Doe hiervoor de gratis glasvezel postcodecheck op onze website en vergelijk welke provider de beste keuze is voor jou!

Veelgestelde vragen

Door de glasvezel postcodecheck in te vullen op onze site, kom je erachter welke providers glasvezel leveren op jouw adres.

Glasvezel internet is de nieuwste internetverbinding. Providers zijn nu druk bezig met het aanleggen van een glasvezelnetwerk. Dit kan alleen als ze toestemming hebben van de gemeente en de bewoners. Momenteel is KPN het grootste glasvezelnetwerk in Nederland.

In de meeste gevallen zit de glasvezelaansluiting in een hoek van de kamer of in de meterkast. Zodra er glasvezel in jouw wijk is aangelegd, zal er een monteur langskomen om de glasvezel aansluiting te installeren.

Momenteel beschikken vooral Midden- en Oost-Nederland van glasvezel internet. De buitengebieden worden nog aangesloten op glasvezel.

Ligt glasvezel al wel in jouw wijk, maar is het niet bij jouw thuis aangesloten? Dan kan je zelf een aansluiting aanschaffen. De prijs hiervan schommelt tussen de €150,- tot €1500,- in woonwijken. Als je in een buitengebied zit, kan het oplopen tot €8000,- voor een aansluiting. Je kan altijd kosteloos een prijsopgaaf aanvragen op te kijken of het de moeite waard is.

Twijfel je om over te stappen naar glasvezel internet? Het voordeel van glasvezel is dat de internetsnelheden stukken hoger zijn dan bij andere verbindingen. Voor meer informatie kan je terecht op onze website.

Besparen op je internet abonnement?

Doe de postcodecheck en ontdek welk internet abonnement op jouw adres mogelijk is.

Over Mike van den Broek

Mike is de oprichter van diverse vergelijkingsites waaronder providervergelijken.nl.

Mike houdt zich bezig met de strategie en ontwikkeling van Providervergelijken. Met meer dan 15 jaar ervaring is Mike een rasechte techneut die gek is op de snufjes waar je in de telecomwereld mee te maken krijgt.

Lees verder

Laatste artikelen van Mike van den Broek

Powerline adapter
Stopcontact met wifi

Powerline adapter

Mike van den Broek
Alles over Wireless LAN
Wifi logo

Alles over Wireless LAN

Mike van den Broek
Wat is een wifi dongle?
wifi dongle met wifi teken

Wat is een wifi dongle?

Mike van den Broek
0 reacties

Reageer ook