Wat is een goede wifi snelheid

op basis van 1 beoordeling

Tegenwoordig werkt alles via internet. Bij het kijken van televisie, het versturen van een e-mail of tijdens het gamen. We kunnen er bijna niet meer onderuit.

telefoon met wifisnelheid meter
|

Om dat allemaal zorgeloos te kunnen doen, heb je een goede wifi snelheid nodig. Maar hoe snel internet heb ik nodig?

Een goede internetsnelheid is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Voordat we hier verder in kunnen duiken moet je weten welke verschillende snelheden er zijn.

(A)DSL, kabel of glasvezel

Welke verbinding jij hebt, hangt af van waar je woont. Niet elke woning heeft toegang voor elke type verbinding. Daarom is het verstandig om een postcodecheck te doen. Zo weet je zeker welke internetverbindingen mogelijk zijn op jouw adres.

De snelheid die je kan behalen hangt af wat voor internetverbinding je op dit moment hebt. Zo is internet via een koperkabel een stuk langzamer dan internet via glasvezel. Wat het verschil is tussen elke verbinding leggen we hieronder uit.

(A)DSL

(A)DSL staat voor Asymmetric Digital Subscriber Line. ADSL is een digitale verbinding, waar de downloadsnelheid sneller gaat dan de uploadsnelheid. Een (A)DSL maakt gebruik van de telefoonlijn, om data door te geven. Je kan een trage internetverbinding ervaren als je ver weg van de telefooncentrale woont. Bij een (A)DSL is er een maximale downloadsnelheid van 50 Mbit/s en 1 Mbit/s uploadsnelheid.

VDSL is gelijk aan (A)DSL. Het enige verschil is dat VDSL meer internetsnelheid toelaat. Er kunnen dan meer Mbit/s verstuurt en ontvangen worden.

Voor deze verbinding betaal je eenmalig de aansluitkosten, naast je huidige internet abonnement kosten. Je abonnementskosten hangt af bij welke provider je zit. In de meestal gevallen zijn de kosten voor je abonnement redelijk laag.

Kabel

Met internet via de kabel krijg je internet via je televisiesignaal. Hiervoor wordt er een kabelmodem aanlegt. Jij en je buren zitten dan op dezelfde kabel, maar dat heeft geen invloed op de internetsnelheid.

Als je internet via kabel wilt, moet je bij de provider ook hun televisiepakket erbij nemen. Dat komt omdat het loopt via dezelfde lijn. Ziggo is de grootste provider die dit aanbiedt.

Glasvezel

De laatste type verbinding is glasvezelinternet. Dit is het snelste internet in Nederland. Met glasvezel wordt data uitgewisseld via vezels die gemaakt zijn van glas. Waardoor data razend snel verstuurt en ontvangen kan worden. Een ander voordeel van de vezels, is dat de verbinding stabiel en sterk is.

Glasvezel is de verbinding voor de toekomst. Doordat de snelheid niet minder wordt als er meerdere apparaten tegelijkertijd internet gebruiken.

Wat zijn Mbit/s?

Mbit s staat voor het aantal megabits per seconde. Dit begrip wordt vooral gebruikt om de download- en uploadsnelheid uit te drukken.

In dit artikel is er al vaker gebruik gemaakt van de woorden download- en uploadsnelheid, maar waar staan ze eigenlijk voor?

Downloadsnelheid

De downloadsnelheid betaald hoe snel data van het internet gedownload kan worden. Bijvoorbeeld: als je een internetpagina opent en het duurt uren voordat je beeld ziet. Komt het doordat je downloadsnelheid te laag is.

Uploadsnelheid

De uploadsnelheid is het tegenovergestelde van je downloadsnelheid. De uploadsnelheid bepaalt hoe snel je data kan uploaden op het internet. Bijvoorbeeld: als je een foto-upload op Facebook.

Maar wat is een goede uploadsnelheid? Voor een normale internetsnelheid, heb je een uploadsnelheid van 5 Mbit/s nodig.

De beste internetsnelheid

Voordat je kan kijken welke internetsnelheid je nodig hebt, moet je weten wat je huidige internetsnelheid is.

Wil je erachter komen welke internetsnelheid er is op jouw adres? Dan moet je een speedtest uitvoeren. Hierin wordt weergegeven hoeveel Mbps jouw download- en uploadsnelheid heeft.

Als je internet capaciteit een stuk lager is, dan je nodig hebt. Dan is het de moeite waard om na te denken om over te stappen van internetprovider. Er zijn verschillende internetproviders in Nederland. Kijk dus goed naar wat voor abonnementen ze bieden.

Maar hoeveel Mbit heb ik nodig? Dat hangt af van jouw situatie en je internetgebruik.

Alleenwonend

Gebruik je internet om te kunnen e mailen, kleine bestanden te downloaden of internetbankieren? Dan heb je een minimale snelheid nodig van 50 Mbit/s. Over het algemeen is dit een lage internetsnelheid, maar alleenwonende kunnen hiermee prima internetten.

Kleine huishoudens

Bestaat jouw huishouden uit twee tot vier personen? Dan heb je een gemiddelde internetsnelheid van 100 Mbit/s nodig. Dat is de snelheid waarmee je tegelijkertijd kan internetten, bestanden downloaden en op meerdere televisies Netflix kan streamen.

Grote gezinnen

Als er meerdere mensen in huis tegelijkertijd internet gebruiken voor streamen, gamen, e-mailen en grote bestanden downloaden, dan heb je een hogere snelheid nodig. Je hebt dan een minimale internetsnelheid van 300 Mbit/s nodig.

Hoe zit het met wifi?

Je kan zorgeloos internetten als je router de snelheid van je internetverbinding aankan. Maar welke internetsnelheid heb ik nodig? Dat hangt af van jouw situatie, het aantal apparaten en huishoudens.

Dus voor een goede internetsnelheid moet je er eerst achter komen wat voor internetsnelheid je hebt en waar je internet voor gebruikt. Doe de postcodecheck en vergelijk providers op onze site, zo vind je de beste deals voor jouw gebruik!

Veelgestelde vragen (FAQ)

De gemiddelde wifi snelheid in Nederland is tussen de 50 en 100 Mbit/s. Wie samenwoont en tegelijkertijd internet gebruikt, is het beste af met een internetsnelheid van 50 Mbit s. Wie met meerdere mensen tegelijk internet gebruikt, kan beter een internetsnelheid hebben van 75 tot 100 Mbit s.

300 Mbps, ook wel Mbit per seconde bedoelt, is voldoende voor zowel als je op internet surft evenals je gamed. Zowel als je alleen bent in huis of met een heel gezin.

De beste internetsnelheid voor thuiswerken, hangt af van je woonsituatie. Werken er meerdere mensen tegelijkertijd thuis of ben je alleenwonend? Als je alleenwonend bent dan is 50 Mbit/s voldoende. Woon je samen en werken jullie beide thuis? Dan heb je genoeg aan 100 Mbit/s. Ben je met nog meer? Dan heb je genoeg aan 200 Mbit/s.

Er zijn verschillende internetsnelheden. Glasvezel biedt de snelste internetverbinding aan. Met glasvezel kan je snelheden behalen tot 1000 Mbit/s downloaden en uploaden. Alleen is glasvezel niet op elk adres beschikbaar. Om er zeker van te zijn dat jij glasvezel kan aansluiten, zul je een postcode check moeten doen.

Surf je graag moeiteloos op het internet? Of hou je van zorgeloos Netflix kijken? Dan kan je het beste een abonnement bij Odido, KPN of Youfone nemen. Dit zijn de goedkoopste internetproviders, die 1000 Mbit/s bieden.

Welke internetsnelheid je nodig hebt, hangt af waarvoor jij internet gebruikt en welke verbinding er beschikbaar is. Wil je erachter komen wat er beschikbaar is bij jou thuis? Doe dan de postcodecheck.

Besparen op je internet abonnement?

Doe de postcodecheck en ontdek welk internet abonnement op jouw adres mogelijk is.

Over Mike van den Broek

Mike is de oprichter van diverse vergelijkingsites waaronder providervergelijken.nl.

Mike houdt zich bezig met de strategie en ontwikkeling van Providervergelijken. Met meer dan 15 jaar ervaring is Mike een rasechte techneut die gek is op de snufjes waar je in de telecomwereld mee te maken krijgt.

Lees verder

Laatste artikelen van Mike van den Broek

Powerline adapter
Stopcontact met wifi

Powerline adapter

Mike van den Broek
Alles over Wireless LAN
Wifi logo

Alles over Wireless LAN

Mike van den Broek
Wat is een wifi dongle?
wifi dongle met wifi teken

Wat is een wifi dongle?

Mike van den Broek
0 reacties

Reageer ook