Welke internet provider heb ik?

op basis van 0 beoordelingen

Thuis heb je toegang tot het internet dankzij de vele internetproviders in Nederland. Elke aanbieder heeft zijn voor- en nadelen. Wil je graag overstappen, maar weet je niet meer welke internet provider je hebt? Dan kan je dat op whatismyisp.com controleren.

vragend persoon met wifi logo
|

Als je wilt overstappen moet je eerst controleren welk internet abonnement er beschikbaar is op jouw adres. Dit kan kabel, glasvezel of (A)DSL zijn. Dit test je door een internet postcodecheck uit te voeren. De postcodecheck laat zien welk internetverbinding er beschikbaar is bij jou thuis.

Kom je erachter dat je kabel internetverbinding hebt en wil je graag glasvezel internet? Of ben je net verhuisd en wil je graag een internet abonnement afsluiten? Met een provider vergelijker kan je gemakkelijk de goedkoopste internetprovider vinden. Voordat we daarop ingaan, zullen we eerst de verschillende providers en internetverbindingen bespreken.

Welke providers zijn er?

In Nederland zijn er verschillende internet providers. Je hebt vast wel gehoord van de volgende bekende providers: KPN, Odido, Ziggo, XS4ALL en Youfone.

Niet alle providers doen hetzelfde. Zo biedt de ene provider kabelinternet aan (Ziggo) en de ander glasvezel. Ook zijn er providers die niet overal in Nederland beschikbaar zijn. Wat houden die internetproviders in?

De soorten internet providers

In Nederland zijn er verschillende internetaanbieders. Daarom zullen we de drie grootste en bekendste aanbieders bespreken:

KPN

KPN is de grootste en bekendste internet provider in Nederland. Het internet aanbod van KPN is ruim. Hierdoor kan je meestal een internetsnelheid vinden die bij jou past. KPN biedt snelheden van 50 Mbit/s tot 1.000 Mbit/s. De reden dat ze zulke hoge snelheden kunnen bieden komt, omdat ze bezig zijn met het aanleggen van een glasvezel netwerk.

Dit zijn de voordelen van KPN:

 • Ze bieden de snelste internet vorm, namelijk glasvezel internet.
 • Dankzij glasvezel komen er minder storingen voor op het netwerk.
 • Ze zorgen ervoor dat de apparatuur altijd up-to-date zijn.

De volgende punten zijn de nadelen van KPN:

 • Niet iedereen kan een abonnement afsluiten bij KPN, omdat glasvezel nog niet overal beschikbaar is.
 • De DSL verbinding is minder betrouwbaar en traag.
 • Er is weinig keus in het kiezen van een pakketsnelheid.

Ziggo

Ziggo is naast KPN de grootste internet provider. Ziggo internet is anders dan bij andere providers. Zij bieden hun internet aan via kabel verbinding. Ook hier bieden ze verschillende internetsnelheden aan. Ze hebben een download snelheid van 40 Mbit/s tot 1.000 Mbit/s.

Dit zijn de voordelen van Ziggo:

 • Ziggo biedt betaalbare abonnementen voor alleenwonende.
 • Ze bieden kabel internet aan, waardoor je kwalitatief internet en televisie hebt.
 • Ze hebben een snelle levertijd.

Dit zijn de nadelen van Ziggo:

 • Er zijn weinig 4k-zenders beschikbaar.
 • Er komen vaak storingen voor op hun netwerk.
 • Ze bieden niet een hoge uploadsnelheid, omdat hun kabel internet dat niet aankan.

Odido

Odido is een andere grote speler in de internetprovider wereld. Ze bieden een snelheid vanaf 20 Mbit/s aan, tot de maximale snelheid van 1000 Mbit/s. Ze maken vooral gebruik van (A)DSL internetverbinding, daarnaast bieden ze ook glasvezel aan. Alleen dat is nog niet overal beschikbaar.

Dit zijn de voordelen als je Odido hebt als provider:

 • Er zijn veel scherpe aanbiedingen, waardoor je een abonnement kan aanschaffen voor een lage prijs.
 • Als je een televisieabonnement wilt aanschaffen, biedt T-Mobile verschillende pakketten aan voor een goedkope prijs.

Dit zijn de nadelen:

 • Ze rekenen vaak installatie- en aansluitkosten.
 • Ze bieden geen gratis internetbeveiliging.
 • De klantenservice is minder beschikbaar dan bij KPN en Ziggo.

Naast deze internetproviders zijn er nog veel meer providers. Zo heb je nog: Budget, Online, Youfone, Caiway etc.

Wat is de beste internetprovider?

De beste internetprovider hangt af van jouw wensen en wat er beschikbaar is op jouw adres. Hiervoor kan je een postcodecheck doen. Je voert dan je postcode en huisnummer in en de test zal dan kijken welke internetverbindingen er beschikbaar zijn.

De soorten internetverbindingen

Er zijn drie manieren om internet thuis te krijgen, via (A)DSL, kabel of glasvezel internet. Wat voor jou de juiste internetsnelheid biedt, hangt af van waarvoor jij internet gebruikt. Hieronder zijn de soorten verbindingen uitgelegd.

(A)DSL/VDSL

(A)DSL of VDSL biedt internet aan via de telefoonlijn. Het is niet de snelste vorm van internet, maar als je alleen internet gebruikt om te e-mailen zou het voldoende kunnen zijn. (A)DSL is vooral te vinden in de buitengebieden, omdat ze daar niet beschikken tot glasvezel.

Voor- en nadelen

Het voordeel van (A)DSL/VDSL is dat het bijna op elk adres aangesloten is. Daarnaast bieden bijna alle providers dit aan. Het is de goedkoopste internet vorm. Toch, heeft het ook een nadeel. Je internetsnelheid is afhankelijk van waar je huis staat gevestigd.

Let op bij DSL!
De pakketsnelheid die DSL-aanbieders aanbieden, is niet de snelheid die je thuis hebt. Doe daarom de postcodecheck om achter jouw snelheid te komen. Je kan ook contact opnemen met de klantenservice van de provider.

Kabelinternet

Kabelinternet is één van de eerste internet verbinding. Het werd gebruik voor de televisie en momenteel om te kunnen internetten. Als je gebruikt maakt van kabelinternet gaat het van de persoon naar de wijkcentrale en vervolgens weer terug naar de persoon. Hierdoor is dit een snellere vorm van internet.

Voor- en nadelen

Het nadeel is dat dit niet door elke provider wordt aangeboden. Momenteel biedt alleen Ziggo het aan en DELTA (in Zeeland). Daarnaast als je kiest voor kabel moet je ook een tv-pakket erbij nemen en de internetsnelheid kan variëren als je buren ook gebruik maakt van kabelinternet. Er zijn ook voordelen als je gebruik maakt van kabelinternet. Zo blijft je internetsnelheid gelijk als tegelijkertijd televisie kijkt en aan het internetten bent. Dit is ideaal voor als je kind wilt gamen en jij rustig je Netflix-serie wilt kijken.

Glasvezel internet

Glasvezel is de nieuwste vorm van internet die door vele providers momenteel wordt aangeboden. Glasvezel internet biedt het snelste internet aan. Dit komt doordat glasvezel communiceert via laser/licht, waardoor internet sneller aankomt dan bij kabelinternet.

Voor- en nadelen

Het fijne aan glasvezel is dat je internetverbinding stabiel is, waardoor je weinig storingen meemaakt. Daarnaast kan je met meerdere mensen tegelijkertijd internetten zonder dat de verbinding zwak wordt. Ideaal voor als je thuiswerkt en je kind zijn favoriete game speelt. Alleen is glasvezel nog niet overal beschikbaar en daardoor relatief duur. Wil je weten of jij in aanmerking komt voor glasvezel? Doe dan de glasvezel postcodecheck.

Goedkoopste internetprovider

Om de beste deal te vinden, moet je weten wat voor internetverbinding beschikbaar is op je adres en wat voor internetgebruiker je bent.

Maar wie is de goedkoopste internetprovider voor jou? Daarvoor moet je providers vergelijken. Een vergelijkingswebsite toont dan het internet abonnementen aan en waar de goedkoopste tarieven te vinden zijn. Je kan ook kijken voor een internetabonnement op de site van de aanbieder, daar vind je ook welke acties er momenteel zijn.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Internet is adres afhankelijk. Als je wilt weten wat voor internet er beschikbaar is op jouw adres, zou je een internet check kunnen uitvoeren. Je zult dan direct zien wat er op jouw adres beschikbaar is.

Wil je weten of je glasvezel of ADSL hebt? Dan zou je een postcodecheck moeten uitvoeren. Je voert dan je postcode en huisnummer in. Je ziet direct wat voor verbinding er beschikbaar is op jouw adres.

Besparen op je internet abonnement?

Doe de postcodecheck en ontdek welk internet abonnement op jouw adres mogelijk is.

Over Mike van den Broek

Mike is de oprichter van diverse vergelijkingsites waaronder providervergelijken.nl.

Mike houdt zich bezig met de strategie en ontwikkeling van Providervergelijken. Met meer dan 15 jaar ervaring is Mike een rasechte techneut die gek is op de snufjes waar je in de telecomwereld mee te maken krijgt.

Lees verder

Laatste artikelen van Mike van den Broek

Powerline adapter
Stopcontact met wifi

Powerline adapter

Mike van den Broek
Alles over Wireless LAN
Wifi logo

Alles over Wireless LAN

Mike van den Broek
Wat is een wifi dongle?
wifi dongle met wifi teken

Wat is een wifi dongle?

Mike van den Broek
0 reacties

Reageer ook