Hoe regel je internet in je nieuwbouwwoning?

op basis van 0 beoordelingen

Eindelijk, je nieuwbouwwoning is gekocht. Het is bijna tijd om te verhuizen. In je nieuwe huis heb je het liefst ook goed televisie en internet. Maar hoe regel je televisie en internet in je nieuwe woning?

In dit artikel leggen we uit wat je moet doen om goed internet te krijgen in je nieuwbouwwoning.

sleutelbos met een wifi sleutelhanger
|

Vóór de bouw

Laat je een nieuwbouwhuis bouwen? Dan bepaalt de projectontwikkelaar of aannemer de aansluitingen voor televisie en telefonie. Het kan voorkomen dat dit niet in de prijs zit inbegrepen. Dan ben je zelf verantwoordelijk voor de aansluiting. 

Hoe vraag je een internetaansluiting aan?

Het is verstandig om op tijd de aansluiting aan te vragen. Het liefst tijdens de bouwfase. Zodat achteraf niet alles weer open gegraven hoeft te worden. Een aanvraag kan twee tot drie maanden duren. Je kunt dit doen op mijnaansluiting.nl. Als je zelf een aansluiting aanvraagt, kunnen er extra kosten aan verbonden zijn. Vraag daarom een vrijblijvende offerte aan.

Is je huis onderdeel van een nieuwbouwproject? Dan wordt er in de meeste gevallen meteen glasvezel internet aangelegd. Als je zelf een huis gaat bouwen in bijvoorbeeld de bossen, dan is de kans klein dat daar glasvezel aanwezig is. Daarvoor zou je de postcodecheck moeten uitvoeren. Je voert dan je nieuwe huisnummer en postcode in. Je ziet direct welke internetverbindingen beschikbaar zijn op jouw adres. Je kan zo gemakkelijk internet vergelijken op jouw adres.

Loze leidingen

Bij het bouwen van je nieuwbouwwoning heb je een aantal verschillende gesprekken met de aannemer. Eén van die gesprekken gaan over loze leidingen. Loze leidingen zijn leidingen waar niks in zitten. Het wordt aangelegd, zodat je daar later kabels doorheen kan trekken. Zodat je op verschillende plekken aansluiting hebt voor televisie, internet en de vaste telefoon. 

Internet afsluiten in je nieuwe huis

Voordat je internet gaat afsluiten, moet je eerst naar het contract van je huidige internetprovider kijken. Daarin zie je wanneer het contract is verlopen. Zie je dat het nog niet verlopen is? Dan ben je verplicht om je abonnement af te maken. Je moet het abonnement dan meenemen naar je nieuwbouwhuis of je betaalt de resterende maanden af. 

Het is ook mogelijk dat jouw huidige provider geen internet aanbiedt op je nieuwe adres. Om te weten welke providers actief zijn op je nieuwe adres, moet je een postcodecheck uitvoeren.

Kom je erachter dat je huidige provider ook actief is op je nieuwe adres? Of zit je bij KPN of Ziggo en wil je die graag meenemen naar je nieuwe woning? Dan kan je bij hun een overstapservice aanvragen voor je huidige abonnement. Hierdoor hoef je alleen maar het huidige internet af te sluiten en in je nieuwe huis weer aan te sluiten.

Kom je niet in een nieuwbouwwoning terecht? Maar wil je weten hoe je internet aanvraagt? Dan raden we je aan om het artikel over internet aanvragen bij verhuizing te lezen. Hierin wordt alles stapsgewijs uitgelegd.

WiFi in je nieuwbouwhuis

Tegenwoordig zitten we het liefst niet vast aan internetkabels. We maken nu gebruik van draadloos internet. Om draadloos internet te krijgen moet je de volgende stappen uitvoeren:

  1. Sluit de modem van je provider aan.
  2. Plaats de router op een centraal punt.
  3. Verbind de router en modem met elkaar.
  4. Stel de router in.
  5. Maak verbinding met het internet.

Nieuw internetabonnement kiezen

Als je contract is afgelopen ga je op zoek naar een nieuw abonnement. Je wilt natuurlijk het beste internet hebben thuis. Maar waar vind je een goedkoop internet abonnement? Dan kan je gebruik maken van een internet vergelijker tool. Die tool laat zien welke providers en pakketten er beschikbaar zijn op je adres. Zo vind je in no-time het beste abonnement voor een goede prijs. 

Tip: Voordat je gaat wisselen van abonnement neem je contact op met je huidige provider. Vertel tegen je internetprovider dat je gaat verhuizen en je van plan bent om over te stappen naar een andere provider. Als je geluk hebt, biedt je huidige provider korting aan om ervoor te zorgen dat jij niet overstapt. 

Wees ook op tijd met aanvragen wanneer je gaat verhuizen.. De meeste providers hebben een levertijd van minstens 3 weken om een internetaansluiting te leveren in je nieuwe woning.

Veelgestelde vragen (FAQ’s)

Als je zelf je internet aansluiting moet aanvragen, dan doe je dit op mijnaansluiting.nl. Om erachter te komen welke aansluiting je nodig hebt, zou je een postcodecheck moeten doen. Dan weet je of je een glasvezel of kabel aansluiting nodig heb.

Huizen in nieuwbouwwijken worden in de meeste gevallen aangesloten met glasvezel. Dit bepaalt de projectontwikkelaar of de aannemer. Als je zelf een huis aan het bouwen bent, dan kan moet je kijken welke netwerken er beschikbaar zijn op je nieuwe adres. Dit doe je door een postcodecheck uit te voeren.

Wees op tijd met het aanvragen van internet. De wachttijden verschillen. De meeste providers doen er twee tot drie weken over om internet te leveren. Als je gebruik maakt van extra diensten, dan kan de levertijd nog langer duren. Moet je zelf een internet aansluiting aanvragen? Hou dan rekening met de levertijd van twee tot drie maanden. 

Besparen op je internet abonnement?

Doe de postcodecheck en ontdek welk internet abonnement op jouw adres mogelijk is.

Over Mike van den Broek

Mike is de oprichter van diverse vergelijkingsites waaronder providervergelijken.nl.

Mike houdt zich bezig met de strategie en ontwikkeling van Providervergelijken. Met meer dan 15 jaar ervaring is Mike een rasechte techneut die gek is op de snufjes waar je in de telecomwereld mee te maken krijgt.

Lees verder

Laatste artikelen van Mike van den Broek

Powerline adapter
Stopcontact met wifi

Powerline adapter

Mike van den Broek
Alles over Wireless LAN
Wifi logo

Alles over Wireless LAN

Mike van den Broek
Wat is een wifi dongle?
wifi dongle met wifi teken

Wat is een wifi dongle?

Mike van den Broek
0 reacties

Reageer ook