Internet aanvragen bij verhuizing

op basis van 2 beoordelingen

In dit artikel leggen we stapsgewijs uit hoe je internet moet aanvragen bij een verhuizing. Zodat jouw nieuwe huis, meteen als thuis voelt!

persoon die internet aan het verhuizen is
|

Tegenwoordig kunnen we niet zonder internet. Daarom is internet regelen bij een verhuizing erg belangrijk. Maar hoe regel je internet in je nieuwe woning? Kan je dan bij je huidige internet provider blijven? Hoe vind je een nieuw internet abonnement?

Internet regelen in je nieuwe woning

Als je van plan bent om te verhuizen, heb je daar je eigen redenen voor. Wat doe je dan met je internet abonnement? De verschillende scenario’s waar jij je in kan bevinden hebben we hier voor je uitgeschreven:

 1. Je huidige abonnement wil je meenemen naar je nieuwe adres.
 2. Je wilt een nieuw abonnement afsluiten bij je huidige provider.
 3. Je gaat je abonnement opzeggen en overstappen naar een nieuwe provider.

In welke van de verschillende scenario’s bevind jij je? Als je dit duidelijk voor ogen heb, kan je gaan beginnen met het stappenplan.

Stap 1 – Controleer je contract

Als eerst bekijk je je contract. Je moet dan letten op de looptijd van het contract.

 • Contract verlopen: Is je contract verlopen? Dan kan je het contract kosteloos opzeggen. Hiervoor heb je een maand opzegtermijn. Je kan kiezen om een nieuw internet abonnement af te sluiten bij je huidige internetprovider. Het is ook mogelijk om een contract af te sluiten bij een andere provider.
 • Contract is niet verlopen: Als je huidige contract nog niet is verlopen, ben je verplicht om het contract af te maken. Je kan dan twee dingen doen:
  1. Controleer of je huidige provider ook internet levert op je nieuwe adres. Dan ben je verplicht om je huidige abonnement over te zetten naar je nieuwe adres.
  2. Het contract opzeggen.

Let op! Dan moet je de resterende maanden afbetalen. Dit komt omdat internetproviders een verhuizing niet een geldige reden zien om het contract te stoppen.

Stap 2 – Doe de postcodecheck

Niet elk adres beschikt over de drie soorten internetaansluitingen: DSL, kabel en glasvezel. Zo is glasvezel bijvoorbeeld nog niet overal beschikbaar.

Voer daarom je postcode en huisnummer van je nieuwe adres in de postcodecheck. Je krijgt dan te zien welke internetproviders actief zijn op je nieuwe adres.

Als je op je oude adres een dsl-verbinding hebt en op je nieuwe adres glasvezel. Dan kan je kiezen voor een moderne glasvezel verbinding. Hierdoor haal je het maximale uit je internetverbinding.

Stap 3 – Huidige gebruik en wensen

Verhuizen is ook de perfecte kans om na te denken of je huidige internetabonnement nog wel bij je past. Voldoet het nog wel aan je wensen? Heb je wel voldoende internetsnelheid? Of heb je geen idee? Bekijk hier hoe jij het juiste internet pakket vindt.

Stap 4 – Internet verhuizen of overstappen

Nu je alle stappen hebt doorlopen kan je de keuze maken. Gaat je huidige provider en abonnement mee naar je nieuwe huis?

Sommige providers bieden een verhuisservice aan. De Ziggo verhuisservice is gratis voor bestaande klanten en het werkt als volgt:

 • Geef uiterlijk drie dagen voor verhuizing aan dat je gaat verhuizen.
 • Ziggo regelt installatiehulp, zodat de apparaten meteen goed zijn aangesloten.
 • Geniet van je internet.

Als je een internet abonnement bij KPN hebt, dan moet je de volgende stappen volgen:

 • Login met je KPN ID.
 • Vervolgens volg je de stappen die staan weergegeven.
 • Dan zorgt KPN ervoor dat er internet geleverd wordt op je nieuwe adres.

Verhuisverzoek indienen

Als je bij je huidige provider blijft, dan moet je een verhuisverzoek indienen. De provider zorgt ervoor dat je internet wordt overgezet naar je nieuwe adres. Geef enkele weken van tevoren aan bij de provider dat je gaat verhuizen. De overzetting kan ongeveer een maand tot twee weken duren.

Voordat je het verzoek indient, is het slim om je huidige provider op de hoogte te stellen van de verhuizing. Geef dan aan dat je twijfelt om je abonnement te behouden. In sommige gevallen kiezen providers ervoor om korting te geven op je abonnement, zodat je bij hun blijft. Dit kan alleen als ze ook internet aanbieden op jouw nieuwe adres.

Als je niks hebt veranderd aan je huidige abonnement, dan kan je de oude apparatuur meenemen naar je nieuwe huis. De installatie hiervan dien je zelf te regelen. Sommige providers bieden een installatie service aan.

Overstappen

Is het contract verlopen? Dan kun je ervoor kiezen om over te stappen van provider. Wil je het beste en goedkoopste abonnement vinden voor jouw adres? Maak dan gebruik van onze internet vergelijker. Je vult dan je postcode, huisnummer en wensen in. Vervolgens laat de tool zien wat de beste deal is voor jou.

Als je gaat overstappen, moet je dat doorgeven aan je provider. Sommige aanbieders bieden een overstapservice aan, zoals KPN. Dit houdt in dat zij jou helpen met overstappen. 

Nieuwbouwwoning

Is de nieuwe woning een nieuwbouwhuis? Dan helpen bepaalde providers met het plaatsen van een nieuwe internet aansluiting. Hoe dit in zijn werking gaat, lees je in het artikel over het regelen van internet in nieuwbouwwoningen.

Wat kan mee naar je nieuwe woning?

Als je gaat verhuizen kan je de volgende dingen meeverhuizen:

 • E-mailadres: Het is mogelijk om het e-mailadres van de provider mee te laten verhuizen. Dit gebeurt meestal niet kosteloos. Heb je een e-mailadres van Gmail of Outlook? Dan gaan die automatisch mee.
 • Vaste telefoonnummer: Je kan je huidige telefoonnummer behouden bij een verhuizing, mits je nieuwe woning in dezelfde plaats ligt. Het kan niet als je gaat verhuizen naar een andere woonplaats, omdat het netnummer veranderd. Dus de vaste telefoonnummer kan alleen meeverhuizen, als er sprake is van hetzelfde netnummer.
 • Bekabeling en apparatuur: Wanneer je gaat verhuizen en kiest voor een nieuwe aanbieder, dan regelen zij nieuw apparatuur voor jou. Het oude apparatuur moet terug worden gestuurd naar je oude internet provider. Als je bij je huidige provider blijft, dan kan het apparatuur mee worden verhuisd.

Veelgestelde vragen (FAQ’s)

Ga je binnenkort verhuizen? Dan kan je je huidige internet meenemen naar je nieuwe woning. Dit kan alleen als jouw huidige internet provider ook beschikbaar is op je nieuwe adres. Weet je niet zeker of jouw provider daar internet levert? Doe dan de postcodecheck!

Internet overzetten van het ene adres naar het andere adres kost wat tijd. Hoeveel tijd het kost, is afhankelijk van de provider. Gemiddeld is de wachttijd twee tot drie weken. Bij een nieuwbouwwoning kan het nog enkele maanden langer duren.

Als je gaat verhuizen verandert je huidige adres. Bij de volgende instanties moet je je adreswijziging doorgeven: gemeente, bank, werk, sportorganisaties, school, internet providers en andere instanties waar je een abonnement hebt lopen.

Internet verhuizen kan twee tot drie weken duren. Het is afhankelijk van je provider en waar je komt te wonen. Zo is de levertijd van internet bij een nieuwbouwwoning langer, dan bij een bestaande woning.

Besparen op je internet abonnement?

Doe de postcodecheck en ontdek welk internet abonnement op jouw adres mogelijk is.

Over Mike van den Broek

Mike is de oprichter van diverse vergelijkingsites waaronder providervergelijken.nl.

Mike houdt zich bezig met de strategie en ontwikkeling van Providervergelijken. Met meer dan 15 jaar ervaring is Mike een rasechte techneut die gek is op de snufjes waar je in de telecomwereld mee te maken krijgt.

Lees verder

Laatste artikelen van Mike van den Broek

Powerline adapter
Stopcontact met wifi

Powerline adapter

Mike van den Broek
Alles over Wireless LAN
Wifi logo

Alles over Wireless LAN

Mike van den Broek
Wat is een wifi dongle?
wifi dongle met wifi teken

Wat is een wifi dongle?

Mike van den Broek
0 reacties

Reageer ook