Wat betekent wifi?
Waar staat wifi voor? Wifi staat voor alle draadloze verbindingen waarbij gegevens via radiogolven verstuurd worden.
De term wifi is afgeleid van hi-fi (high fidelity), dat gebruikt wordt in de audiowereld. Wifi is een afkorting voor de term Wireless Fidelity, maar eigenlijk is de echte naam IEEE 802.11b Direct Sequence. Alleen rolt die naam niet lekker over de tong, vandaar dat een marketingbureau in 1999 met de naam wifi kwam.
Voor wifi kan ook de term WLAN gebruikt worden. WLAN staat voor wireless local area network.
Er zijn twee soorten wifi netwerken:
- Gesloten wifi netwerk: hierbij heb je een wachtwoord nodig om toegang te krijgen.
- Openbaar wifi netwerk: hierbij kan je zonder wachtwoord verbinding maken.
Hoe is wifi ontstaan?
In de jaren 70 werd de eerste draadloos netwerk ontwikkeld, genaamd het ALOHA-netwerk. Dit netwerk zorgde ervoor dat Hawaï kon communiceren met de eilanden om zich heen.
Vervolgens kwam er eind jaren 80 een demonstratie van een groep Nederlandse ingenieurs. De ingenieurs, onder leiding van Cees Links, hadden een draadloos systeem ontwikkeld genaamd WaveLAN. Alleen hadden vele bedrijven hier geen interesse in. Totdat Steve Jobs dit opmerkte. Hij wilde graag een nieuwe laptop ontwikkelen waarbij je geen netwerkkabel nodig hebt. Hierbij hielpen de Nederlandse ingenieurs.
Wifi door de jaren heen
Hoe werkt draadloos internet?
Om te kunnen internetten heb je een internetverbinding nodig. Dit kan een DSL, kabel of glasvezel verbinding zijn. Om toegang te krijgen tot één van die verbindingen moet je een abonnement afsluiten bij een provider.
Normaal gesproken stop je de ene kant van de internetkabel in de modem en de andere kant in je vaste computer. Op die manier kan je computer verbinding maken met het internet. Maar hoe werkt draadloos internetten?
Als je een draadloze verbinding wilt hebben, moet er een wifi router worden aangesloten op de modem. Tegenwoordig zijn er echter modems met een ingebouwde router. Daarin zitten ingebouwde access points, ook bekend als antennes, die radiogolven uitstralen.
Vervolgens kunnen apparaten die beschikken over een wifi-chip de radiogolven opvangen. Op die manier kan je gegevens draadloos versturen. Heb je een apparaat die niet beschikt over een wifi-chip? Dan zou je een wifi dongel of netwerkkaart moeten aanschaffen.
Het is ook mogelijk om apparaten draadloos met elkaar te laten verbinden. Dit kan via wifi direct, bluetooth of wifi hotspots.
Wifi in huis
Doordat de technologie zo ver ontwikkeld is, kan je nu ook een draadloos thuisnetwerk creëren. Hierdoor kan je overal in huis internetten. Waardoor meerdere apparaten tegelijkertijd verbinding kunnen maken.
Is een draadloze verbinding snel?
Een vaste internetverbinding is sneller en stabieler dan een draadloze verbinding. Maar tegenwoordig is een wifi verbinding snel genoeg. Het hangt allemaal af van de afstand tussen de modem en jouw apparatuur. Hoe dichter bij je bij de modem komt, hoe beter je wifi is.
Daarnaast kunnen obstakels als muren, plafonds of andere apparaten het wifi signaal beïnvloeden. Waardoor je niet de maximale snelheid kan behalen. Gelukkig zijn daar oplossingen voor. Bekijk daarvoor ons stappenplan tot wifi versterken, waarmee je je wifi verbinding kan verbeteren.
Wat de maximale internetsnelheid kan zijn, hangt af van de wifi-standaard. Met Wifi 6, kan je internetten tot 9.6 Gbps.
De nadelen van wifi
Het grootste nadeel van wifi is dat het gevoelig is voor stoorzenders en obstakels. Waardoor de sterkte van de draadloze verbinding beïnvloed wordt. Gelukkig kan je wifi verbeteren door de router op een centrale plek te plaatsen.
Een ander nadeel is als een beperkte bandbreedte. Als er veel mensen tegelijkertijd gebruik maken van het wifi netwerk, zal dat vertraging op leveren.
Draadloos internet abonnement
Tot slot, kan je een draadloze verbinding krijgen met mobiel internet. Hiervoor moet je een abonnement afsluiten. Er zijn verschillende providers die mobiele internet abonnementen aanbieden.
Bij een mobiel internet abonnement sluit je een databundel af. Daarin staat hoeveel data je per dag of maand hebt voor internet. Voor mensen die veel internet gebruiken is er een onbeperkt internet pakket ontwikkeld.
Veelgestelde vragen over wifi
Wifi is een vorm van draadloos internet. De wifi afkorting staat voor wireless fidelity.Dit is afgeleid van Hifi. Die term wordt vooral gebruikt in de audiowereld. Dankzij wifi zitten apparaten niet meer vast aan een internetkabel en kan je overal internetten.
Wifi is een vorm van internet. De andere vorm van internet is bekabeld internet. Met wifi kan je apparaten draadloos verbinding laten maken met het internet. Waardoor meerdere apparaten tegelijkertijd gebruik kunnen maken van internet.
Om verbinding te maken met wifi heb je de volgende producten nodigen: modem, router en internetabonnement. De router, met daarin antennes, wordt aangesloten op de modem. Vervolgens worden er radiogolven uitgestraald. Die radiogolven zorgen ervoor dat er informatie verstuurt en ontvangen kan worden. Een laptop, mobiele telefoon of andere producten die een wifi-chip bezitten kunnen de radiogolven opvangen en uitstralen. Waardoor jij via wifi kan internetten.
Besparen op je internet abonnement?
Doe de postcodecheck en ontdek welk internet abonnement op jouw adres mogelijk is.