Tijdelijk internet: wat zijn de mogelijkheden?

Bij het afsluiten van een internet abonnement kun je kiezen voor een 1- of 2-jarige contract. Er zijn gevallen waarbij je liever tijdelijk internet op locatie hebt, dan voor een langere periode. Om die reden zijn er flexibele abonnementen bedacht. Als je tijdelijk internet nodig hebt, heb je liever geen vast internetabonnement. Een tijdelijke oplossing is een flexibel abonnement. Dit zijn abonnementen die maandelijks opzegbaar zijn. Welke andere mogelijkheden er zijn, wordt verder in dit artikel uitgelegd.

Tijdelijk internet thuis

Voorheen maakte men gebruik van een USB-dongle om tijdelijk internet te hebben. In de dongle kon een simkaart met databundel worden toegevoegd. Vervolgens plug je de dongel in de USB-poort. Op die manier heb je tijdelijk internet via de dongel. Tegenwoordig zijn er meer manieren om een tijdelijke internetverbinding te krijgen:
 • Wifi hotspot: Via de mobiele telefoon kan je een persoonlijke hotspot aanmaken. Dit wordt tethering genoemd. Je maakt dan gebruik van de internetverbinding van je mobiele netwerk. De smartphone wordt dan een wifi punt. Ideaal als je onderweg internet nodig hebt.
 • Mifi router huren: Een mifi router is te vergelijken met een persoonlijke hotspot. Het is een klein kastje waar een simkaart met databundel toegevoegd kan worden. Vervolgens kan je je laptop of andere apparaten verbinding laten maken met de router. Wil je meer weten over de mifi router? Lees dan het artikel “Wifi versterker voor buiten.”.
 • Maandelijks opzegbaar internet: Wil je een vast internet aanvragen, maar heb je het niet jaren nodig? Dan is maandelijks opzegbaar internet erg geschikt. Dit is een abonnement die je elke maand kan opzeggen. De providers die dit aanbieden zijn: Ziggo en KPN. Dit is vooral handig voor als je tijdelijk internet thuis nodig hebt.
Als je gebruik wilt maken van een maandelijks opzegbaar abonnement, raden wij je aan om een postcodecheck uit te voeren. Dit is een check die laat zien welke providers en welke internetaansluiting op jouw adres beschikbaar is. Hiervoor hoef je alleen de postcode en het huisnummer in te voeren van je nieuwe woning.

Mobiele hotspot instellen

Hoe werkt een mobiele hotspot? Om een hotspot te laten werken, moet je het op de juiste manier instellen. Hoe je de installatie regelt, zullen we via twee stappen uitleggen:
 1. Ga naar je instellingen.
  1. Android gebruikers: instellingen > wifi en netwerk > hotspot en tethering > wifi hotspot
  2. iPhone gebruikers: instellingen > persoonlijke hotspot
 2. Activeren van de hotspot
Als je de stappen hebt gevolgd kan je apparaten, zoals je laptop, ermee verbinden.
Waarschuwing: Als je gebruik maakt van je hotspot, kost dit data. Het is beter om een hotspot te gebruiken bij een unlimited data abonnement. Zodat je zorgeloos kan internetten. Wil je meer weten over onbeperkt internet? Lees dan “Wat is de beste provider voor onbeperkt internet?”.

Tijdelijk zakelijk internet

Wil je graag tijdelijk internet regelen voor op de zaak? Dan kun je de volgende zakelijke oplossingen proberen:
 • Ziggo: Voorheen kon je bij Ziggo een zakelijk internet abonnement afsluiten met een maandcontract. Tegenwoordig biedt Ziggo dat niet meer aan op de website. Om toch gebruik te maken van een maandelijks opzegbaar contract, zou je contact op moeten nemen met de klantenservice van Ziggo. Hiervoor moet je wel beschikken over een eigen KvK-nummer. Let op! Dit is geen garantie.
 • Zakelijk internet voor 1 dag: Er zijn ook een aantal bedrijven waar je internet kunt regelen voor 1 dag. Je krijgt dan een 4G-router mee die je tot een bepaalde tijd kan lenen.
 • Mifi router huren: Een mifi router is een router waarbij een simkaart met databundel ingevoegd kan worden. Hiermee kan je ongeveer acht personen voorzien van een internetverbinding. Dit is vooral geschikt voor kleine bedrijven.
 • Internetbox: Dit is een box waar je meerdere computers op kunt aansluiten. Hoeveel apparaten gebruik kunnen maken van de box verschilt per aanbieder. Dit is vooral geschikt voor evenementen en tijdelijke werkplekken.

Tijdelijk internet aanvragen bij een verhuizing

Ga je binnenkort verhuizen, maar is je huidige internet abonnement al verlopen? Dan is het zonde om een nieuw jaarcontract af te sluiten bij een provider. Vanwege de kans dat je nieuwe woning niet beschikt over dezelfde internetaansluiting. Het is dan beter om een internet abonnement te nemen wat per maand opzegbaar is. Wil je je tijdelijke abonnement graag meenemen bij de verhuizing? Dan kan dat mits de provider ook beschikbaar is op je nieuwe adres. Hiervoor moet je de postcodecheck doen van je nieuwe adres. In het artikel “Hoe werkt internet aanvragen bij verhuizen?” leggen we uit hoe je dit moet doen. Maar de makkelijkste oplossing is om internet te gebruiken van je mobiele abonnement. Hiervoor gebruik je je hotspot als tijdelijk wifi netwerk. Zorg er wel voor dat je een onbeperkt internet abonnement hebt, zodat je altijd genoeg data in je bundel hebt. Daarnaast kan je met de hotspot ook gebruik maken van tijdelijk tv en internet. Doordat er tegenwoordig genoeg mogelijkheden zijn om tv te kijken via internet. In het artikel “Alternatief voor tv-abonnement.” leggen we je hier meer over uit.

Veelgestelde vragen over tijdelijk internet

Hoe kan ik tijdelijk internet krijgen?

Er zijn meerdere mogelijkheden om tijdelijk internet te krijgen. Zo kan je gebruik maken van een hotspot, internetbox, mifi router huren of een maandelijks opzegbaar abonnement. De goede oplossing voor een tijdelijke internetverbinding is een flexibel abonnement. Oftewel maandelijks opzegbaar internet. Hierbij heb je een contract wat je maandelijks kan opzeggen.