Wat is bandbreedte?
Als je op zoek bent naar een internet abonnement hoor je mensen regelmatig praten over de bandbreedte. Maar wat is bandbreedte?
Het woord bandbreedte betekent: hoe snel je internetverbinding daadwerkelijk is. Het wordt uitgedrukt in megabit per seconde(mb/s) of gigabit per seconde(gb/s).
Bandbreedte wordt vaak verward met de internetsnelheid, maar ze zeggen allebei wat anders. Wat het verschil is, wordt later uitgelegd.
Waarom is bandbreedte belangrijk?
Het is erg belangrijk om op de bandbreedte te letten, want de bandbreedte bepaalt de echte internetsnelheid. Hoe meer apparaten gebruik maken van internet, hoe meer het vraagt van de bandbreedte.
Merk je dat je internetverbinding instabiel is? Dan zou dat kunnen komen doordat je bandbreedte te laag is. Zeker nu, is bandbreedte nog belangrijker geworden. Dit komt doordat laptops, smartphones, tablets etc. nu ook gebruik maken van internet.
Dus als vele apparaten verbonden zijn met internet, heb je meer bandbreedte nodig. Met meer bandbreedte krijg je stabiel internet, waardoor je tegelijkertijd kunt Facetimen, gamen en downloaden zonder gedoe.
Het verschil tussen bandbreedte en internetsnelheid?
Is de bandbreedte niet hetzelfde als de internetsnelheid? Nee, ze zijn niet hetzelfde, maar ze hebben wel met elkaar te maken.
Zoals je net hebt gelezen betekent bandbreedte hoe snel je internetverbinding daadwerkelijk is. Maar wat houdt de internetsnelheid dan in? De internetsnelheid vertelt hoe snel je internetverbinding kán zijn.
Dus stel, je sluit een internet abonnement af en daarin staat dat je internetsnelheid 100 mb/s downloadsnelheid heeft en 10 mb/s uploadsnelheid. Dat laat zien hoe snel je internetverbinding kán zijn. In de praktijk heeft het vaak niet die snelheid. Dat komt omdat de verbinding verdeeld wordt met andere gebruikers. Hoe snel de verbinding is in de praktijk, wordt bandbreedte genoemd.
Deel je ook je internet als je alleenwonend bent? Jazeker. Bij een kabel- en kopernetwerk deel je de internetaansluiting. Iedereen die daarop zit pakt een deel van de bandbreedte. Dit is bij glasvezel anders.
Altijd maximale bandbreedte met glasvezel
Meer en meer apparaten zijn verbonden met internet. Hierdoor stijgt het dataverbruik en zo ook de behoefte aan meer bandbreedte. Een glasvezel netwerk kan deze toename het beste aan, want je hebt jouw eigen internet aansluiting.
Ben je benieuwd of er bij jouw thuis een glasvezel aansluiting aanwezig is? Doe dan de glasvezel postcodecheck. Vul hier jouw postcode en huisnummer in. Dan zie je direct of glasvezel aanwezig is op jouw adres.
Bandbreedte beïnvloeders bij je thuis
Bandbreedte is de hoeveelheid data die verstuurt en ontvangen kan worden. Als je met meerdere in huis zit en gebruik maakt van internet, beïnvloedt dat de bandbreedte.
Als jij een film aan het streamen bent en de andere persoon grote bestanden aan het downloaden is, kost dat veel bandbreedte. Wat kun je hieraan doen? Een grotere bandbreedte nemen.
Bandbreedte meten
Ben je benieuwd hoe snel de bandbreedte momenteel is bij jouw thuis? Doe dan de speedtest. Daar zie je wat de download- en uploadsnelheid is in mb/s.
Vervolgens leg je de uitslag naast je internetabonnement. Dan zie je wat je echte internetsnelheid is.
Het type kabels van je internetverbinding
In Nederland worden er drie soorten verbindingen geplaatst. Zo heb je verbinding via coax, koper of glasvezel. Het soort verbinding bepaalt hoe snel je de data kan opnemen en doorsturen. Momenteel is glasvezel de snelste internetverbinding.
Internet via kabel of WiFi
Naast het soort verbinding, bepaald de aansluiting ook je internetsnelheid. Apparaten kunnen verbinding maken met internet via een kabel of WiFi (draadloos internet). Als je wilt dat je apparaten stabiel internet hebben, kan je het beste kiezen voor bekabeld internet. Hierdoor benut je de volledige bandbreedte.
Veelgestelde vragen over bandbreedte
De juiste bandbreedte is voor iedereen anders. Het hangt ervan af of je de internetverbinding deelt en waarvoor je de internetverbinding nodig hebt.
Gemiddeld genomen is een internet pakket met een bandbreedte tussen de 80 tot 100 mb/s voldoende.
Hoe groot de bandbreedte moet zijn, hangt af van de hoeveelheid data die verstuurd moet worden. Dus waarvoor je internet gebruikt:
20 mb/s: voor als je internet gebruikt om te surfen, mailen en video’s streamen op twee apparaten tegelijkertijd.
50 mb/s: geschikt voor gezinnen met een gemiddeld internet verbruik.
100 mb/s: als er tegelijkertijd via verschillende apparaten grote bestanden worden gedownload.
100 tot 200 mb/s: voor ondernemers.
Besparen op je internet abonnement?
Doe de postcodecheck en ontdek welk internet abonnement op jouw adres mogelijk is.