Heb je wel 1 gigabit internet nodig?

Heb je een internetsnelheid van één Gigabit per seconde of meer, dan is jouw internetverbinding tenminste vijf keer sneller dan ‘gebruikelijk’. Dat klinkt geweldig, maar in de praktijk merkt de gemiddelde internetgebruiker daar maar weinig van. Er zijn echter ook situaties te noemen waarin Gigabit internet wel onmisbaar is. 

Wil je weten wanneer je Gigabit internet wel en niet nodig hebt? Lees dan snel verder! 

Gigabit internet: Wat is het en hoe snel is het?

Inmiddels bieden de grote providers allemaal Gigabit internet aan. Dit is internet met een snelheid van één Gigabit per seconde (Gbps) of meer. Dit is vijf tot tien keer sneller dan de gebruikelijke internetsnelheid van 100 tot 200 Megabit per seconde (Mbps). Een vergelijking: Het downloaden van een hele serie duurt met 1Gbps maar enkele minuten, terwijl ditzelfde met een abonnement van 100Mbps een half uur zou duren.

Gigabit internet wordt aangeboden via kabel of glasvezel en inmiddels zijn er al snelheden te bereiken tot 8Gbps. In vrijwel heel Nederland is het beschikbaar, waarschijnlijk ook op jouw adres. Wil je het zeker weten, doe dan de postcodecheck op onze website. Je ziet dan in één oogopslag wat er mogelijk is voor jouw huishouden.

Hoeveel Megabit of Gigabit heb ik nodig?

Als er één ding vervelend is, is het traag en haperend internet. Een internetverbinding kan dus beter te snel dan te langzaam zijn. Vaak wordt een snelheid van 50Mbps per persoon aangehouden, dat is meestal genoeg zijn voor een gemiddeld huishouden. 

Stream je bijvoorbeeld in 4K beeldkwaliteit, dan heb je slechts 40Mbps nodig. Je kan je voorstellen dat een abonnement van 200 tot 400 Megabit per seconde vaak zat is, zelfs voor grote gezinnen. Heb je per ongeluk toch een te lage internetsnelheid gekozen, dan kan je hem over het algemeen maandelijks aanpassen. Verhogen kan dus altijd nog.

In de tabel hieronder vind je een vergelijking tussen de hoogste en laagste internetsnelheid:

ActiviteitenMogelijk met 100Mbps?Mogelijk met 1Gbps?
E-mailen en websites bezoekenXx
Online gamen met één persoonXX
Videobellen XX
Streamen in Ultra HD-kwaliteitX
Meerdere streams en downloads tegelijkertijd, in 8K-kwaliteit (bijvoorbeeld online gamen)X
Regelmatig downloaden en uploaden van grote bestandenX

Ik heb traag internet, heb ik een ander abonnement nodig?

Als je last hebt van traag en haperend internet, dan ligt het in sommige gevallen niet aan jouw abonnement. Het kan aan de draadloze internetverbinding in jouw huis liggen. Deze kan verstoord of onderbroken worden door obstakels als een betonnen vloer, maar ook een router die (te) ver weg van jouw netwerkapparaat staat. In dit artikel op onze website lees je er meer over, inclusief tips en adviezen.

Heb je echt zo snel internet nodig?

Maar weinig huishoudens plukken daadwerkelijk de vruchten van een Gigabit internetabonnement. In de meeste gevallen merk je niet eens dat je het hebt. Het is wél een fijne snelheid voor zware internetgebruikers en voor gebouwen waarin veel mensen tegelijkertijd het internet gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan bedrijven met werknemers en aan (grote) studentenhuizen. 

Wil je een abonnement met minimaal 1Gbps, houd dan rekening met een paar zaken:

  • Je betaalt over het algemeen aanzienlijk hogere abonnementskosten.
  • Jouw wifi-netwerk én apparatuur moet Gigabit internet ondersteunen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het modem-router, maar ook aan jouw telefoon en laptop.
  • Om optimaal gebruik te kunnen maken van de snelheid, dien je obstakels tussen de router en ruimtes waar je verblijft zoveel mogelijk uit de weg te halen.

Welke providers bieden Gigabit internet aan? 

De planning is om in 2030 heel Nederland te kunnen voorzien van Gigabit internet. Op het moment bieden de meeste grote en kleine providers dit al aan. In het overzicht hieronder vind je informatie hierover. Over het algemeen geldt dat hoe hoger de snelheid en hoe korter de looptijd, hoe hoger de abonnementsprijs. 

ProviderKosten per maandSoort verbindingSnelheid
OdidoVanaf 45 euroGlasvezelTot 8Gbps
DeltaVanaf 55 euroGlasvezelTot 8Gbps
KPNVanaf 52,50 euroGlasvezel en kabelTot 4Gbps
ZiggoVanaf 59 euroKabelTot 1Gbps
Budget Alles in 1Vanaf 45 euroGlasvezelTot 1Gbps
Solcon55 euro GlasvezelTot 1Gbps
FreedomVanaf 74 euroGlasvezelTot 1Gbps
Youfone50,50 euroGlasvezelTot 1Gbps

Op zoek naar een betrouwbaar (gigabit) internetabonnement?

Of je nu wel of geen gigabit internet wil, wij hebben het abonnement wat bij je past. Op onze website kan je direct alle internet abonnementen met elkaar vergelijken en er snel en eenvoudig één aanvragen.

Over Iris Kooi

Iris is onze woordtovenaar bij providervergelijken.nl. Dagelijks duikt ze in de diverse onderwerpen die het telecom landschap rijk is en zorgt ervoor dat zelfs een kind de teksten die ze schrijft zou kunnen begrijpen!

Lees verder

Laatste artikelen van Iris Kooi

Wij hebben de beste draadloze routers met elkaar vergeleken
Een D-link en een Deco apparaat

Wij hebben de beste draadloze routers met elkaar vergeleken

Iris Kooi
Vergelijking: Apple TV of Google Chromecast? 

Vergelijking: Apple TV of Google Chromecast? 

Iris Kooi
Bellen via wifi, is dat wat voor jou?
Telefoon met een wifi logo

Bellen via wifi, is dat wat voor jou?

Iris Kooi
0 reacties

Reageer ook

Besparen op je internet abonnement?

Doe de postcodecheck en ontdek welk internet abonnement op jouw adres mogelijk is.