Wat is gigabit internet?

op basis van 0 beoordelingen

Heb je gigabit (glasvezel) internet, dan heb je een internetabonnement afgesloten, waarmee je een maximale downloadsnelheid hebt van één gigabit per seconde. Dit is supersnel (glasvezel) internet, wat vooral interessant is voor bedrijven of particulieren die veelvuldig grote bestanden moeten downloaden.

Wil je alles weten over gigabit internet? Lees dan snel verder!

1 Gbit/s internet
|

Wat betekent 1 gigabit (gb) internet?

Gigabit internet refereert naar jouw internetsnelheid. Internetabonnementen met gigabit internet, bieden (glasvezel) internet met een maximale downloadsnelheid van in ieder geval 1 gigabit per seconde, ook wel 1 Gbit/s of 1 Gbp/s genoemd. 1 Gbit/s staat gelijk aan 1000 Mbit/s en de meeste huishoudens hebben gemiddeld 100 tot 200 Mbit/s in hun abonnement.

Met deze gigabit verbinding kan je bijvoorbeeld:

  • 40 films in 4K tegelijk streamen.
  • Met 50 personen tegelijk online gamen op de Xbox.
  • 168 uur (zeven dagen) muziek downloaden binnen tien seconde.
  • 284 foto’s downloaden in één seconde.

Tegenwoordig hebben internetproviders zelfs al (glasvezel) internetsnelheden van twee tot zelfs tien gigabit per seconde. Echter zal je van dit nog sneller internet weinig merken als particulier en is dit met name besteed aan de grote bedrijven.

Gigabit glasvezel internet vs gigabit kabel internet

Gigabit internet wordt door internetproviders aangeboden via glasvezel en/of kabel. Het grote verschil is dat bij glasvezel internet de uploadsnelheid gelijk is aan de downloadsnelheid, in dit geval dus beide 1 Gbit/s. Bij gigbit internet via kabel is de uploadsnelheid vaak beduidend lager. Wil je dus hoge snelheden voor zowel het up- als downloaden, dan is gigabit glasvezel internet de beste keus.

Is 1 gigabit internet interessant voor mij?

Zoals je gelezen hebt kan je heel veel tegelijk doen met een internetsnelheid van 1 Gbit/s, al zal dit waarschijnlijk niet tot nauwelijks voorkomen. De gemiddelde internetter zal dus weinig merken van de hoge snelheid, behalve als je regelmatig grote downloads binnenhaalt. Voor nu is gigabit internet nog vooral interessant voor (grote) bedrijven.

Heb je echter een groot gezin en wil je met het hele gezin tegelijk kunnen streamen, online gamen en/of internetten, dan kan gigabit internet wel interessant zijn. Soms kan het internetabonnement met een lagere snelheid, bijvoorbeeld 200 Mbit/s, namelijk toch net niet voldoen en kan er irritatie ontstaan. Het is erg wisselend per provider welke internetsnelheden er worden aangeboden. Wordt er een abonnement met 400 Mbit/s aangeboden, dan voldoet dat vaak ook goed voor grote gezinnen.

Snelheidstest voor jouw internetverbinding

Wil je meer informatie over of snel internet bij jou past, dan kan je een zogenoemde speedtest doen om jouw huidige internetsnelheid te meten. Deze staat op de website van verschillende internetproviders, zoals T Mobile. Zo kan je een goede inschatting maken welke internetsnelheid past bij jouw gezin.

Hoe krijg ik 1 gigabit internet?

Inmiddels bieden vrijwel alle internetproviders gigabit internet aan via glasvezel en/of kabel. Dit geldt voor zowel de grote providers, zoals Ziggo, T Mobile en KPN, als voor de kleinere providers, zoals Youfone en Budget Thuis. Dit wil echter niet zeggen dat er ook echt gigabit internet beschikbaar is op jouw adres.

Beschikbaarheid van gigabit internet

Niet op elk adres in Nederland is er internet via kabel en/of glasvezel beschikbaar met een snelheid van 1 gigabit per seconde. Met een simpele postcodecheck op de website van de verschillende internetproviders kan je snel zien welke mogelijkheden er zijn op jouw specifieke adres.

Ondersteuning van slimme apparaten

Vraag je een nieuw abonnement met gigabit internet aan bij een internetprovider, dan krijg je automatisch een geschikt modem thuisgestuurd. Dit wifi modem kan je gewoon installeren zoals je gewend bent of je kan hulp vragen van een monteur.

Of je in de praktijk ook daadwerkelijk de snelheid van 1 Gbit/s haalt, is afhankelijk van meerdere factoren, waaronder de capaciteit van gebruikte internetserver. Daarnaast ligt het ook aan de draadloze technologie in jouw netwerkapparaat, zoals een laptop, tablet of smartphone. Het kan zijn dat deze niet toereikend is voor de hoge snelheid.

De kosten van gigabit internet

De kosten van een (gigabit) internetabonnement hangt af van verschillende factoren en is daarom niet eenduidig te noemen. De prijs hangt onder andere af van:

  • De gewenste bandbreedte, bijvoorbeeld 100-, 400,- of 1000 Mbit/s.
  • De afstand tot de internetwijkcentrale. Dit geldt echter niet voor glasvezel, hierbij is de afstand niet van belang.
  • Eventuele kortingen, zoals welkomstkortingen bij wisselen van provider.
  • Het soort abonnement. Heb je een alles-in-één abonnement, dan kan de prijs in verhouding gunstiger zijn.
  • Extra’s, bijvoorbeeld een e-mailadres of spamfilter.
  • Beloftes en garanties, zoals over de uptime of klantenservice.

Op zoek naar een passen internetabonnement?

Ben je erover uit welke internetsnelheid het beste bij jouw gezinssituatie past en wil je een internet abonnement afsluiten? Vergelijk dan direct alle internet abonnementen op onze website en vraag er snel en eenvoudig één aan!

Veelgestelde vragen

Dit is een internetabonnement met een snelheid van één gigabit per seconde, oftewel 1000 Megabit per seconde. Dit is supersnel (glasvezel) internet.

Ja, een gemiddelde internetter zal niets merken van deze hoge snelheden.

Meestal ligt dit aan de technologie in jouw netwerkapparaten, welke nog geen gigabit internet ondersteunen.

Besparen op je internet abonnement?

Doe de postcodecheck en ontdek welk internet abonnement op jouw adres mogelijk is.

Over Iris Kooi

Iris is onze woordtovenaar bij providervergelijken.nl. Dagelijks duikt ze in de diverse onderwerpen die het telecom landschap rijk is en zorgt ervoor dat zelfs een kind de teksten die ze schrijft zou kunnen begrijpen!

Lees verder

Laatste artikelen van Iris Kooi

Wat zijn de beste films?
2 personen op een bank die een film kijken

Wat zijn de beste films?

Iris Kooi
Welke smartwatch is geschikt voor uw kind?
kind met smartwatch om

Welke smartwatch is geschikt voor uw kind?

Iris Kooi
Wat zijn de beste Netflix series?
2 personen op een bank die Netflix kijken

Wat zijn de beste Netflix series?

Iris Kooi
0 reacties

Reageer ook