Bellen via wifi, is dat wat voor jou?

Bij verschillende providers, waaronder KPN, Vodafone en Odido, kan je bellen via een wifi-verbinding. Je belt dan niet meer via het mobiele netwerk, wat een ideale oplossing is als je bijvoorbeeld in een afgelegen gebied woont. 

Alles weten over bellen via wifi? Lees dan snel verder!

Wat is bellen via wifi en hoe werkt het?

Bellen via wifi, ook wel Voice over Wifi (VoWifi) genoemd, is een technologie die een jaar of acht geleden is ontwikkeld. Via VoWifi kan je telefoongesprekken voeren via een wifi-verbinding, in plaats van via het mobiele netwerk van jouw provider. 

In principe bel je op dezelfde manier als dat je gewend bent, je hebt dan ook geen speciale app of dienst nodig. De minuten die je belt, worden als gewone belminuten gerekend en van de belbundel afgehaald. Jouw smartphone gebruikt het internet namelijk alleen om verbinding te maken met de telefoonmast. Het telefoongesprek zelf gaat echter nog steeds via het reguliere mobiele netwerk.

Omdat er maar zo weinig data verbruikt wordt, is een snelle internetverbinding niet nodig. Wel is het belangrijk dat het wifi-signaal sterk genoeg is. Bel bij voorkeur niet via openbare wifi-netwerken, deze kunnen onveilig en instabiel zijn.

Waarom bellen via wifi?

De voornaamste reden om VoWifi te gebruiken is het mobiele bereik. Woon je buitenaf, of in een (nieuwbouw)huis met dikke betonnen muren, dan kan het netwerksignaal namelijk eenvoudig verstoord worden. Als je belt via wifi heb je hier geen last van.

Daarnaast is de geluidskwaliteit beter en helderder bij bellen via wifi, in vergelijking met bellen via het netwerk. Het is ook nog eens eenvoudig in te stellen en je hebt er geen aparte app voor nodig.

Zijn er ook nadelen?

Waar voordelen zijn, zijn ook nadelen. De belangrijkste nadelen zijn:

 • warning Niet alle providers en mobiele telefoons ondersteunen bellen via wifi.
 • warning De minuten die je belt gaan van jouw belbundel af.
 • warning Een slechte internetverbinding kan zorgen voor uitval en haperingen tijdens het bellen.

Is bellen via wifi voor iedereen mogelijk?

Nee, dit is afhankelijk van het toestel en de provider die je gebruikt. Als eerste moet je een redelijk nieuw toestel hebben dat meegaat met de laatste updates. 

Daarnaast wordt bellen via wifi niet door elke mobiele provider ondersteund. KPN, Odido en Vodafone worden wel ondersteund. De rest van de providers vind je hieronder in het overzicht:

Providers op het KPN netwerkBellen via wifi mogelijk?
Budget MobielJa
YoufoneJa
SimyoJa
LebaraNee
Providers op het Odido netwerkBellen via wifi mogelijk?
SimpelJa
BenNee
Providers op het Vodafone netwerkBellen via wifi mogelijk?
HollandsenieuweJa

Let op: Iedere provider heeft zijn eigen voorwaarden wat betreft het gebruik van VoWifi. Lees deze voorwaarden altijd goed door, zodat je weet waar je aan toe bent.

Hoe stel je bellen via wifi in?

Om te kunnen bellen via wifi, moet je eerste een paar eenvoudige stappen doorlopen. 

Voor iPhone:

 1. Ga naar ‘Instellingen’ .
 2. Klik op ‘Mobiel Netwerk’.
 3. Klik op ‘Bellen via wifi’ en schakel deze in. 

Voor Android-telefoons:

 1. Klik op het bel-icoon.
 2. Klik op ‘Instellingen’.
 3. Klik op ‘Oproep’ en vink ‘Bellen via wifi’ aan.

Kan je gratis bellen via wifi?

Zoals je hebt kunnen lezen, is VoWifi niet gratis. De minuten die je belt via jouw wifi-verbinding worden gerekend als belminuten. Het is echter wel mogelijk om gratis te bellen via wifi, maar dan via een aparte app of dienst. Een aantal populaire voorbeelden zijn:

 • WhatsApp
 • Skype
 • Zoom
 • Google Voice
 • FaceTime
 • Facebook Messenger
 • Instagram
 • Snapchat

Zo zijn er nog veel meer voorbeelden te noemen. Ze werken allemaal net even iets anders en hebben hun eigen voor- en nadelen. Welke je ook gebruikt, zorg wel dat je altijd belt via een beveiligde wifi-verbinding en lees eventueel de privacy-voorwaarden van de dienst of app door.

Op zoek naar een betrouwbaar internet abonnement?

Om (gratis) te kunnen bellen via wifi heb je een stabiel en betrouwbaar internet abonnement nodig. Op onze website kan je direct alle internet abonnementen met elkaar vergelijken en er snel een eenvoudig één aanvragen. 

Over Iris Kooi

Iris is onze woordtovenaar bij providervergelijken.nl. Dagelijks duikt ze in de diverse onderwerpen die het telecom landschap rijk is en zorgt ervoor dat zelfs een kind de teksten die ze schrijft zou kunnen begrijpen!

Lees verder

Laatste artikelen van Iris Kooi

Heb je wel 1 gigabit internet nodig?
Een meterkast

Heb je wel 1 gigabit internet nodig?

Iris Kooi
Is het mogelijk om tv te kijken zonder abonnement?
Persoon die televisie aan het kijken is

Is het mogelijk om tv te kijken zonder abonnement?

Iris Kooi
Hoe kan je een alternatieve DNS instellen?
Persoon die een alternatieve DNS probeert in te stellen

Hoe kan je een alternatieve DNS instellen?

Iris Kooi
0 reacties

Reageer ook

Besparen op je internet abonnement?

Doe de postcodecheck en ontdek welk internet abonnement op jouw adres mogelijk is.