Wij hebben de beste draadloze routers met elkaar vergeleken

Om verbinding te krijgen met het internet, heb je een modem en een router nodig. Tegenwoordig is het router vaak al ingebouwd in het modem en krijg je deze in bruikleen van jouw provider. Het is echter ook mogelijk om zelf een (extra) router te kopen.

Wil je weten welke soorten routers er zijn en welke je het beste kan aanschaffen? Lees dan snel verder!

In het kort: Wat is een router ook alweer?

Als je een (draadloze) internetnetwerk wilt in jouw huis, dan heb je daar twee kleine ‘kastjes’ voor nodig, namelijk een modem en een router. In principe krijg je deze in bruikleen van jouw internetprovider op het moment dat je een abonnement afsluit. De router zit daarbij meestal ingebouwd in het modem. 

Kortgezegd komen de internetsignalen van de provider via het modem jouw huis binnen. De router zorgt er vervolgens voor dat meerdere apparaten tegelijkertijd verbonden kunnen zijn met dat internetsignaal. Hij is daarmee het centrale punt van het wifi-netwerk in jouw huis.

Wanneer heb je (g)een nieuwe router nodig?

De reden voor velen om een nieuwe router aan te schaffen is een slechte wifi-dekking in hun huis. Echter is dit vaak geen goede oplossing. Wordt jouw internetsignaal bijvoorbeeld tegengehouden door obstakels in huis, zoals dikke betonnen muren, dan gaat een betere router nauwelijks tot geen verschil maken.

In dat geval kan je beter kiezen voor een extra hulpmiddel. Een Mesh-netwerk, access point of wifi-versterker hebben elk hun voor- en nadelen, maar helpen allemaal om het wifi-bereik in huis te vergroten. In ons artikel: ‘Wifi versterken: Eenvoudig met dit handige stappenplan!’ lees je meer adviezen voor een beter draadloos bereik.

Uiteraard zijn er ook goede redenen om wél een nieuwe router aan te schaffen. Denk bijvoorbeeld aan het niet tevreden zijn met de functies en instellingen van jouw huidige router. Een betere router kan daarbij ook een snellere en stabielere internetverbinding geven, waar meer mensen tegelijkertijd gebruik van kunnen maken.

Waar let je op bij de aanschaf van een draadloze router?

Routers zijn er in allerlei soorten en maten. Tegenwoordig zijn vrijwel alle routers draadloos (met ingebouwd access point), waardoor je geen draad meer naar jouw laptop hoeft te spannen. Daarnaast heeft elke router zijn eigen functionaliteiten, waar je als leek vaak geen verstand van hebt en hoeft te hebben. 

De gemiddelde gebruiker kan het beste een nieuwe router kiezen aan de hand van de volgende zaken:

  • Wifi-versie – Draadloos internet wordt regelmatig ge-upgrade. Inmiddels zijn we bijna bij de zevende versie, wifi-7 genoemd. Kies daarom bij voorkeur een router die wifi-6 (802.11ax) ondersteunt. Alles over de wifi-standaarden vind je in dit artikel.
  • Bandbreedte – Wil je meerdere apparaten tegelijk verbinden met het internet, en tegelijkertijd de optimale snelheid behouden? Dan kan je het beste een dual-band of tri-band router kopen.
  • Communicatie – Met MU-MINO (multi-user, multi-input, multi-output) kan je meerdere apparaten tegelijkertijd laten communiceren met de router. SU-MINO is hiervan de voorloper, waarbij maar één apparaat per keer contact kan maken. MU-MINO heeft dan ook de voorkeur bij een router.
  • Bekabeld of draadloos – De internetsnelheid zal altijd beter zijn als jouw apparaat met de router is verbonden via een kabel. Echter heb je dan wel een goed bekabeld netwerk nodig jouw huis. In veel slimme apparaten, zoals telefoons en tablets, kan daarbij ook helemaal geen internetkabel geplugd worden. Er is hierin geen beste keuze, het is maar net wat jouw wensen zijn.

Naast bovenstaande zaken kan een router verschillende functies en instellingen hebben. Sommige routers kunnen bijvoorbeeld fungeren als wifi-versterker, of hebben een ingebouwde VPN. Ben je ergens specifiek naar op zoek, lees dan altijd goed de specificaties door.

Voorbeelden van goede routers

Veel routers kan je onderverdelen in categorieën. Denk aan routers die de hoogste wifi-versie ondersteunen of routers die gebruikt worden voor het gamen. Omdat de perfecte router afhankelijk is van jouw eigen eisen en wensen, gaan we jou niet vertellen wat de beste router is. We hebben daarentegen wel een paar goede opties voor je op een rij gezet hieronder. 

Goede wifi-6 router

Wifi-6 is de meest nieuwe wifi-versie. De snelheid en stabiliteit van de internetverbinding zijn beter dan bij de vorige wifi-versies. Een goede optie voor een wifi-6 router is de Asus ROG Rapture GT-AX11000 Pro.

ASUS ROG RAPTURE GT-AX11000 PRO

Deze router is ook een populaire voor het gamen. Hij heeft vrijwel elke denkbare instelling en een krachtig wifi-signaal. Een paar voor- en nadelen:

  • Ondersteunt wifi-6. 
  • Veel instellingen en opties (voor het gamen).
  • Ingebouwde VPN en mediaspeler.
  • Zeer goed wifi-bereik en heel snel door tri-band wifi.
  • Een dure router.
  • Groot apparaat, die niet aan de muur te hangen is.
  • Er zijn apparaten met meer poorten, voor dezelfde prijs.

Goede budget router

De prijs van een router kan oplopen tot honderden euro’s. Wil je een goede router kopen, maar tegen een betaalbare prijs, dan hebben we een goede optie voor je.

ASUS RT-AX58U

De Asus RT-AX58U is een voordelige, betrouwbare en energiezuinige router. Hij heeft goede beoordelingen op verschillende websites. Een paar voor- en nadelen:

  • Goede prijs-kwaliteitsverhouding. 
  • Ondersteunt wifi-6.
  • Veel functies en instellingen.
  • Goed wifi-bereik.
  • Regelmatige automatische updates. 
  • Slechts drie poorten
  • Set-up kan lastig zijn voor een leek, door vele mogelijkheden. 
  • Vaste antennes.

Goede mesh-router

Na twee keer Asus, sluiten we af met een router van TP-link, namelijk de TP-Link Deco XE75 Pro.

TP-LINK DECO XE75 PRO

De consumentenbond heeft deze router tot ‘beste uit de test’ uitgroepen in juli 2023. Het is een mesh-systeem, wat inhoudt dat je meerdere units in je huis plaatst en met elkaar verbindt. Je kan hiermee het wifi-bereik aanzienlijk vergroten ten opzichte van een enkele router. De voor- en nadelen van deze mesh-routers zijn:

  • Erg gebruiksvriendelijk.
  • Tri-band router, waardoor hoge snelheid en stabiele verbinding.
  • Meerdere beveiligingsopties, waaronder ouderlijke controle.
  • Ondersteunt wifi-6.
  • Er kunnen meerdere mesh-units worden aangesloten.
  • Erg duur.
  • Bepaalde functies kan je alleen gebruiken met een abonnement.

Op zoek naar een betrouwbaar internetabonnement?

Als je een router wil gebruiken, heb je natuurlijk wel een internet abonnement nodig. Op onze website kan je direct alle internet abonnementen met elkaar vergelijken en er snel en eenvoudig één aanvragen! 

Over Iris Kooi

Iris is onze woordtovenaar bij providervergelijken.nl. Dagelijks duikt ze in de diverse onderwerpen die het telecom landschap rijk is en zorgt ervoor dat zelfs een kind de teksten die ze schrijft zou kunnen begrijpen!

Lees verder

Laatste artikelen van Iris Kooi

Vergelijking: Apple TV of Google Chromecast? 

Vergelijking: Apple TV of Google Chromecast? 

Iris Kooi
Heb je wel 1 gigabit internet nodig?
Een meterkast

Heb je wel 1 gigabit internet nodig?

Iris Kooi
Bellen via wifi, is dat wat voor jou?
Telefoon met een wifi logo

Bellen via wifi, is dat wat voor jou?

Iris Kooi
0 reacties

Reageer ook

Besparen op je internet abonnement?

Doe de postcodecheck en ontdek welk internet abonnement op jouw adres mogelijk is.