Wat is glasvezel en hoe werkt het?
Glasvezel is één van de manieren om internet te ontvangen. Glasvezel bestaat uit dunne draden, ook wel vezels genoemd, die gemaakt zijn van glas. Alle vezels samen vormen een glasvezelkabel.
Maar hoe werkt glasvezel? Glasvezel verstuurd data door middel van laserlicht. Laserlicht is net zo snel als de snelheid van het licht. Om dit veilig te laten verlopen, zit er om de vezel een beschermlaag. Zodat de vezels niet kapot gaan.
Om te kunnen internetten via glasvezel heb je een glasvezelmodem nodig. De modem zal de lichtsignalen omzetten naar een signaal voor internet, televisie en bellen.
Naast de modem, moet je natuurlijk een internet abonnement afnemen bij een provider. Met de internet vergelijker op onze site, helpen wij jou bij het vinden van het juiste abonnement.
Up- en downloadsnelheid hetzelfde
Bij de meeste internet verbindingen is de uploadsnelheid lager dan de downloadsnelheid. Als je internet via glasvezel hebt, zijn de upload- en downloadsnelheid hetzelfde.
Wanneer is glasvezel uitgevonden?
Rond 1660 was Newton aan het experimenteren met licht en ontdekte dat licht bestaat uit verschillende kleuren.
Vervolgens ontdekten Snitzer en Hicks in 1960 dat laserlicht door glasvezel kan. Het enige probleem is dat de hoge snelheid zorgde voor lekkage in de kabels.
Kao ontdekte hoe de lekkages kwamen en ging op zoek naar een oplossing. Waardoor er nu een beschermlaag om de vezels heen zit.
Vanaf de 21e eeuw zijn verschillende providers bezig met het aanleggen van glasvezel voor iedere burger.
Hoe wordt glasvezel gemaakt?
Glasvezel bestaat uit lange vezels, die van 90 procent gemaakt zijn van silicaat (helder glas). Met andere grondstoffen wordt het samengesmolten en ontstaat glasvezelkabels.
Wat is een glasvezelnetwerk?
Als alle glasvezelkabels samen worden gevoegd, noem je dat een glasvezelnetwerk. De vraag naar een glasvezelnetwerk groeit met de jaren. Daarom zijn glasvezel providers hard aan de slag om dit te realiseren.
Momenteel is KPN de grootste aanbieder van glasvezel internet.
Wat doet een glasvezel PoP?
Het glasvezelnetwerk bestaat uit vertakkingen. Die vertakkingen worden geregeld in de Point of Presence (PoP). De PoP is te vergelijken met een elektriciteithuis. Hierin bevinden zich alle apparatuur, zoals de modems en servers van de internet provider. Zodat jij glasvezel kan gebruiken.
Het algemene verschil tussen singlemode en multimode
Als je kiest voor glasvezel, dan kan je kiezen uit twee kabels: single- en multimode.
Het verschil tussen de twee kabels ligt in de manier hoe data verstuurd wordt. Bij een singlemode wordt er gebruik gemaakt van laserlicht. Bij multimode wordt er gebruik gemaakt van LED licht. Hierdoor wordt data bij een singlemode in een rechtenlijn verzonden en bij een multimode reflecteert het tegen de zijwanden.
Wanneer gebruik je welke glasvezel kabel?
Maar welke glasvezel kabel moet je nu gebruiken? Dat hangt af van de afstand van de PoP naar jouw internet aansluiting. De multimode is het best geschikt voor korte afstanden. Denk hierbij aan een afstand tot 1.1 km. De singlemode kabel is meer geschikt voor grote afstanden tot 40 km.
Wat zijn de voordelen van glasvezelinternet?
Waarom zou je kiezen voor glasvezel? Om die vraag te beantwoorden hebben wij de voor- en nadelen van glasvezel op een rijtje gezet.
De vraag voor een hoge bandbreedte neemt met de dat toe. Daarom kiezen merendeel van Nederland voor glasvezel internet. Maar wat zijn de andere voordelen van glasvezel?
Nadelen van glasvezel internet
Naast de voordelen heeft glasvezel ook enkele nadelen. Hieronder zijn de nadelen:
Hiernaast is mijn Fiber Terminal Unit te zien. Deze hangt bij mij in de meterkast. Dit is een wandcontactdoos, deze wandcontactdoos dient als het overnamepunt tussen het glasvezelnetwerk van KPN en mijn thuisnetwerk.
Jarno Westland
Heb jij al glasvezel? Doe de postcodecheck
Wil je graag weten of glasvezel beschikbaar is op jouw adres? Dan kan je daar makkelijk achter komen door de glasvezel postcodecheck te doen.
Bij de postcodecheck vul je je postcode en huisnummer in. Vervolgens zie je direct of jij beschikt over een glasvezel aansluiting.
Hoe kan je glasvezel thuis gebruiken?
Kom je erachter dat glasvezel beschikbaar is op jouw adres? Dan kan je een abonnement afsluiten bij één van de glasvezel aanbieders. Vervolgens kan je glasvezel installeren.
Wat als glasvezel niet beschikbaar is bij jou thuis? Dan is het mogelijk om een glasvezel netwerk aan te vragen. De kosten van glasvezel zijn bij elke provider anders.
Veelgestelde vragen over glasvezel internet
Het is niet noodzakelijk om te kiezen voor glasvezel. Tenzij je voorbereid wilt zijn op de toekomst en graag beschikt over een hoge internetsnelheid.
Ben je benieuwd naar welk internet abonnement het beste bij jou past? In ons artikel over welk internet pakket bij jou past kom je hier achter!
Glasvezel heeft verschillende voor- en nadelen. De voordelen van glasvezel zijn: hoge uploadsnelheid, stabiel internetten, open netwerk, zuinig en grote bandbreedte. De nadelen van glasvezel zijn: beperkte toegang, niet overal beschikbaar en de aansluiting op de televisie.
Als je kiest om glasvezel te nemen, wordt de Cat6 kabel geadviseerd. Vanwege dat deze kabel een snelheid van 10GB kan behalen. De kabel Cat5e kan ook gebruikt worden. Die kan de snelheid van 1GB aan.
Besparen op je internet abonnement?
Doe de postcodecheck en ontdek welk internet abonnement op jouw adres mogelijk is.