ISRA punt: wat het is en waar je het kunt vinden

op basis van 0 beoordelingen

Als je thuis een DSL-aansluiting hebt, dan heb je een ISRA-punt nodig. Je moet je modem namelijk op dat punt aansluiten. Maar wat is een ISRA-punt? En waar zit die?

isra punt
|

Wat is een ISRA-punt?

Infrastructuur randapparatuur is de betekenis van ISRA. In je huis kan je koperen bekabeling van je netwerkaanbieder vinden. Een ISRA-punt is de scheiding tussen deze kabels en je apparaten.

ISRA-punten zijn ook bekend onder de volgende benamingen: IS/RA punten of intropunten.

Alle koperen bekabeling in Nederland wordt aangeboden door KPN. KPN sluit alleen geen modem aan op het ISRA-punt. Dat dien je zelf te doen.

Je hebt alleen een ISRA-punt nodig als je een VDSL-aansluiting hebt. Als je in jouw woning glasvezel of een kabelnetwerk hebt is een ISRA-punt niet nodig.

Waar zit jou ISRA punt?

In de meeste gevallen is het ISRA-punt te vinden in de meterkast. Zo´n aansluiting is belangrijk als je een DSL-verbinding thuis wilt hebben. Let daar dus goed op.

Een normaals woonhuis heeft meestal wel een DSL-aansluiting. Dus de kans is zeer groot dat je prima een DSL-verbinding in je woning kunt hebben.

De aansluiting is dicht bij de straat te vinden. Vandaar dat je ze meestal in de meterkast vindt. Als je geen aansluiting in je meterkast hebt, is de kans groot dat de aansluiting ergens anders in de gang zit. Mocht je hem daar ook niet kunnen vinden is de woonkamer ook nog een mogelijkheid. De ISRA-punten kan je in de woonkamer herkennen aan de vorm van een wandcontactdoos.

Het komt ook weleens voor dat een huis geen ISRA-punt heeft. De aansluiting is dan of weggehaald of nooit geplaatst. Je enige overgebleven optie is dan een blauwe kabel. Deze vind je vaak in de kruipruimte. Als die er ook niet is dan is DSL-internet helaas geen optie in jouw huis.

Aansluiten van een nieuw ISRA-punt

Als je geen blauwe kabel kunt vinden in je woning, dan kan je een nieuw ISRA-punt gaan plaatsen. Dit kan op de volgende manieren:

  • Zelf kopen. Dan is het mogelijk om zelf voor een nieuw ISRA punt te zoeken. Dit kan niet kosteloos. Dit is echter niet gratis, de kosten kunnen per aanbieder verschillend zijn. Dit kan 200 euro zijn, maar ook 1000 euro of meer. Op mijnaansluiting.nl kun je voor jouw specifieke situatie een offerte aanvragen.
  • Door een monteur kan je een nieuw ISRA-punt laten aanleggen. Als je een DSL-internetverbinding neemt, dan laat de provider het ISRA-punt aanleggen. Vaak is dit kosteloos voor nieuwe klanten.

Het monteren van een nieuwe ISRA aansluiting moet altijd gedaan worden door een vakman. Het is als consument namelijk verboden om aan het hoofdaansluiting te zitten. Deze is namelijk van KPN.

Daarnaast loop je het risico dat je de koperen netwerkkabels van KPN beschadigd. Het is dus verstandig om dit door een professional van KPN te laten doen.

ISRA-punt verplaatsen

Je mag je ISRA-punt zeker niet zelf verplaatsen. Je kan dit laten doen wanneer je niet tevreden bent of de locatie van je ISRA-aansluiting. De verbinding is eigendom van KPN, daarom zullen zij het laten verplaatsen door een specialist. Zoals eerder uitgelegd is dit zeker niet gratis en zijn hier kosten aan verbonden. Is het een noodzakelijke verplaatsing? Dan zitten er meestal geen kosten aan verbonden.

ISRA-punt verlengen

Het verlengen van je ISRA-punt kan je wel zelf doen. Dit is makkelijker dat zelf een nieuw punt aanleggen. Het enigste wat je hoeft te doen is een UTP-kabel aan te sluiten op het ISRA-punt en je modem. Zo is je modem aangesloten, maar kun je hem overal in je huis neerzetten.

Je kunt netwerkkabels kopen in allerlei lengtes. Er is dus bijna geen plaats in huis onbereikbaar voor je modem.

ISRA-punt herstellen

Wanneer je woning geen ISRA-punt heeft kan het zijn dat deze door de vorige bewoner verwijderd is. Je kan contact opnemen opnemen met de monteur van je provider om het ISRA-punt te herstellen. Wederom kan dit dus ook extra kosten met zich mee brengen.

Omdat het ISRA-punt eigendom is van KPN, mag je zeker niet zelf aan de slag gaan met dit punt. Er zit een boete bedrag vast aan het beschadigen van een ISRA-punt.

Veelgestelde vragen (FAQ´s)

We hebben een aantal veelgestelde vragen over ISRA-punten voor je op een rijtje gezet. Hopelijk kunnen we je hiermee nog verder helpen.

De plek waar de hoofdaansluiting je huis binnenkomt, is het aansluitpunt. Dat noemen we een ISRA-punt. Het ISRA-punt kan je in de meeste gevallen in de meterkast vinden. Andere mogelijkheden zijn: de woonkamer, gang of kelder.

Bij het ISRA-punt kan je je modem aansluiten. De kabel van je netwerkprovider komt hier je huis binnen. Als je een DSL-abonnement hebt sluit je dus je modem aan op het ISRA-punt. Zo krijg je toegang tot het internet.

In de meeste gevallen wordt het ISRA-punt gratis meegeleverd. Controleer hiervoor het abonnement bij de provider. Als je het zonder abonnement wilt aanschaffen, dan zijn er kosten verbonden tussen de 100 en 1.000 euro.

DSL kabel – RJ11 kabel

Dit is de kabel tussen het aansluitpunt (ISRA-punt) waar je DSL verbinding je huis binnen komt, en de DSL-poort van je modem. Je kunt deze kabel ook gebruiken om het modem met je telefoon te verbinden.

ISRA staat voor Infrastructuur / Randapparatuur.

Besparen op je internet abonnement?

Doe de postcodecheck en ontdek welk internet abonnement op jouw adres mogelijk is.

Over Mike van den Broek

Mike is de oprichter van diverse vergelijkingsites waaronder providervergelijken.nl.

Mike houdt zich bezig met de strategie en ontwikkeling van Providervergelijken. Met meer dan 15 jaar ervaring is Mike een rasechte techneut die gek is op de snufjes waar je in de telecomwereld mee te maken krijgt.

Lees verder

Laatste artikelen van Mike van den Broek

Powerline adapter
Stopcontact met wifi

Powerline adapter

Mike van den Broek
Alles over Wireless LAN
Wifi logo

Alles over Wireless LAN

Mike van den Broek
Wat is een wifi dongle?
wifi dongle met wifi teken

Wat is een wifi dongle?

Mike van den Broek
0 reacties

Reageer ook