Wat is een DNS server en hoe werkt het?

op basis van 0 beoordelingen

De meeste mensen hebben nog nooit van hun leven gehoord van het Domain Name System (DNS). Dit terwijl DNS super belangrijk is voor de werking van het internet. Het DNS zorgt er namelijk voor dat jij online op de juiste plek komt. Dus wat je ook doet op het internet, je gebruikt DNS elke dag.

In dit artikel leggen we je uit wat DNS is en hoe het werkt.

schema van volgorde wifi verbinding van dns server
|

Wat is DNS?

Internetten is tegenwoordig erg eenvoudig. Je typt een vraag in de adresbalk, een website verschijnt en je leest alles wat te maken heeft met je vraag. Maar terwijl jij dit doet gebeurt er op de achtergrond een hele hoop.

Surfen op het internet gaat gemakkelijk vanwege Domain Name System (DNS). Elke webserver en -gebruiker heeft een digitaal adres, beter bekend als IP-adres. Servers vertalen jouw zoekopdracht naar het bijbehorende IP-adres. Ze zoeken dus de pagina die bij het IP-adres hoort.

Elke website heeft dus een uniek IP-adres. Dit adres is dus vergelijkbaar met namen die wij als mensen aan elkaar geven.

Wat is een DNS-server?

Er zijn wereldwijd een heleboel domeinnamen. In 2021 stonden er maar liefst 364 miljoen domeinnamen geregistreerd. Omdat niemand al deze namen kan onthouden worden ze op DNS-servers bewaard. Deze servers werken 24/7 om jouw zoekopdrachten te koppelen aan de juiste domeinnamen en de bijbehorende IP-adressen. Deze zoekopdrachten noemen we ook wel DNS-queries.

Deze DNS-queries worden ingediend door het apparaat waarmee jij iets opzoekt. Om deze verzoeken zo snel mogelijk af te handelen staan DNS-servers continu met elkaar in contact. Als er dus iets aan de site wordt aangepast, zoals het IP-adres, dan wordt dat meteen opgeslagen op de servers. Zo verschijnt de website die jij zoekt altijd binnen no-time op je scherm.

Hoe werkt een DNS-server?

Het DNS-server werkt via een naamsysteem. Het systeem ontvangt hostnames en veranderd die in IP-adressen. Een DNS server is dus een vertaler.

DNS-server veranderen

De meeste mensen wisselen nooit van DNS-server. Dit komt omdat de meeste internetproviders een server kiezen die standaard is voor al hun klanten. In principe is dat geen probleem en kan je prima altijd met dezelfde server blijven werken. Er zijn echter wel gevallen waarin het verstandig is om naar een derde partij te gaan voor een DNS-server. Het kan namelijk een aantal voordelen hebben op het gebied van snelheid, veiligheid, betrouwbaarheid en privacy.

Wat is de beste openbare DNS-server?

Als je besluit om een andere DNS-server te gebruiken moet je jezelf afvragen wat je het belangrijkst vindt. Verander je bijvoorbeeld van server voor meer veiligheid om meer snelheid?

Onderstaande servers zijn niet moeilijk te gebruiken. Je hoeft geen account aan te maken of je ergens te registreren. Het enige wat je moet doen is het invullen van het IP-adres bij de netwerkinstellingen van je laptop.

Als je liever niet hebt dat servers jouw zoekgedrag en dergelijke onthouden, dan kan je servers van commerciële partijen beter niet gebruiken. Deze servers kunnen jouw internet gedrag namelijk voor andere doeleinden gebruiken.

Wat ons betreft zijn de volgende DNS-servers goed om te gebruiken:

  • Google Public DNS
  • OpenDNS
  • Cloudfare
  • Uncensored DNS
  • Quad9
  • Comodo DNS

Mijn DNS-server reageert niet, wat nu?

Het kan voorkomen dat de browser geen verbinding kan maken met het internet. Dan kan de melding: “DNS-server reageert niet” tevoorschijn komen. Hiervoor kan je het volgende proberen:

Kies een andere browser

Het kan zijn dat de browser een probleem heeft. Kies daarom voor een andere webbrowser: Mozilla Firefox, Google Chrome, Microsoft Edge en Apple Safari.

Als het probleem dan is opgelost, kan je naar de configuratie van de standaardbrowser gaan. Bekijk of je daar gebruik maakt van de nieuwste versie. Een andere oplossing is de webbrowser opnieuw te installeren.

Firewall deactiveren

Ervaar je bij de andere browser nog steeds een probleem? Controleer dan je Windows Firewall. Om bij de Firewall te komen, ga je naar het besturingssysteem. Hier deactiveer je tijdelijk de Firewall. DE volgende stap is het checken van de configuratie van de firewall. Als het probleem er nog steeds is zonder firewall, dan ligt het aan de DNS-server.

Router opnieuw opstarten

Vaak als er problemen zijn met de router, werkt het opnieuw opstarten het best. Dit doe je via de aan-/uitknop. Als dat niet helpt dien je een harde herstart te doen. Dit houdt in: stekker eruit en 30 seconden wachten. Vervolgens doe je de stekker weer in het stopcontact.

Wanneer je na de herstart nog steeds de foutmelding “DNS-server reageert niet” krijgt en ook de twee hierboven genoemde oplossingen niet hebben geholpen, moet je een andere DNS-server kiezen. Als je server na de herstart het nog steeds niet doet is het tijd voor een nieuwe DNS-server.

Veelgestelde vragen

Om je nog verder te kunnen helpen in de wereld van de DNS-server hebben we een aantal veelgestelde vragen voor je beantwoord.

Het Domain Name System is een systeem dat ervoor zorgt dat jouw computer de juiste websites kan koppelen aan jouw zoekopdrachten. DNS-servers zoeken de juiste domeinnamen bij IP-adressen, zodat wij mensen geen lange getallen hoeven te onthouden/typen.

Je vindt de DNS-records van je domeinnamen terug in je controlepaneel. Ga hiervoor in je controlepaneel naar het tabblad ‘Domein & Hosting’ en klik in de linkerkolom op het domein waar je de DNS voor wilt beheren (niet aanvinken). Scrol nu naar ‘Geavanceerd Domeinbeheer’, gevolgd door ‘DNS’.

Besparen op je internet abonnement?

Doe de postcodecheck en ontdek welk internet abonnement op jouw adres mogelijk is.

Over Mike van den Broek

Mike is de oprichter van diverse vergelijkingsites waaronder providervergelijken.nl.

Mike houdt zich bezig met de strategie en ontwikkeling van Providervergelijken. Met meer dan 15 jaar ervaring is Mike een rasechte techneut die gek is op de snufjes waar je in de telecomwereld mee te maken krijgt.

Lees verder

Laatste artikelen van Mike van den Broek

Powerline adapter
Stopcontact met wifi

Powerline adapter

Mike van den Broek
Alles over Wireless LAN
Wifi logo

Alles over Wireless LAN

Mike van den Broek
Wat is een wifi dongle?
wifi dongle met wifi teken

Wat is een wifi dongle?

Mike van den Broek
0 reacties

Reageer ook