Wat is een IP-adres en hoe ziet het eruit?

op basis van 0 beoordelingen

Wat is een IP-adres, waar hebben we het voor nodig en hoe ziet het eruit? Die vragen gaan we in dit artikel beantwoorden.

router met een voorbeeld ip-adres
|

Wat is een IP-adres?

Een IP-adres kan je vergelijken met een telefoonnummer. Het is een manier om computers te herkennen en van elkaar te onderscheiden. Elk apparaat dat met internet wordt verbonden, krijgt een eigen IP-adres. Dit unieke adres wordt ook toegewezen bij deelname aan andere computernetwerken die op basis van IP communiceren.

IP (Internet Protocol) is een protocol met afspraken hoe we computers onderling van elkaar kunnen onderscheiden en hoe computers met elkaar gegevens kunnen uitwisselen. Het IP-adres wordt gebruikt om gegevens via internet van de zender naar de ontvanger te transporteren.

Wat is je IP-adres?

Als je benieuwd bent naar je eigen adres, dan kan je deze link gebruiken om erachter te komen!

Hoe werken IP-adressen?

Een IP-adres zorgt ervoor dat computers zichtbaar zijn in een netwerk. Omdat elke computer een uniek adres heeft kunnen ze elkaar herkennen. Hierdoor kunnen ze met elkaar in contact komen.

Je kunt IP-adressen goed vergelijken met namen. Een IP-adres is alleen een lang nummer dat je niet makkelijk onthoud. Daarom worden IP-adressen vaak gekoppeld aan een domeinnaam. Die domeinnaam kan van alles zijn.

Even een voorbeeldje. Providervergelijken.nl is een domeinnaam. Die naam is gekoppeld aan een server met een IP-adres. Als jij via een browser zoekt naar de domeinnaam kan de server met jou eigen IP-adres verbinden. Als die verbinding tot stand is gekomen kan de browser de website ophalen en verschijnt hij op je scherm.

Hoe ziet een IP-adres eruit?

Maar hoe is een IP-adres opgebouwd? Elk IP-adres is anders opgebouwd. Dit is afhankelijk van je type adres. Er zijn er twee: IPv4 en IPv6. We leggen de verschillen tussen IPv4 en IPv6 voor je uit.

IPv4

Het was heel lang zo dat IPv4 het meest gebruikte adres was. IPv4 was er al in 1983. IPv4 bestaat uit 4 delen van 8 bits, dus in totaal 32 bits. Een IPv4 adres bestaat dus uit vier keer vier getallen met een punt ertussen.

Met IPv4 kunnen er maar liefst 4,3 miljard verschillende IP-adressen worden gemaakt.

IPv6

4,3 miljard, meer dan genoeg zou je zeggen. Mooi niet dus. Er zijn tegenwoordig zoveel servers die een IP-adres nodig hebben dat er niet genoeg verschillende soorten IP-adressen gemaakt konden worden.

Daarom is IPv6 ontwikkeld. Deze adressen zijn anders opgebouwd. In plaats van 32 bits heeft IPv6 128 bits. Het bestaat ook niet uit vier delen van vier, maar acht delen. Daarnaast zijn er naast cijfers ook letters toegevoegd aan de adressen.

Door al deze aanpassingen en toevoegingen zijn er een stuk meer adressen te maken, bijna oneindig veel.

Dynamische IP-adressen en statische IP-adressen

In het vorige kopje hebben we uitgelegd wat het verschil is tussen IPv4 en IPv6. Nou is er nog een verschil in IP-adressen, namelijk een dynamisch IP-adres en een statisch IP-adres.

Dynamisch IP-adres

Dit is een IP-adres dat door de tijd heen wijzigt. Veel apparaten maken gebruik van een dynamisch adres. Een keer in de zoveel tijd of aanmeldingen wordt het adres aangepast.

Statisch IP-adres

Een statisch IP-adres is een IP-adres dat niet verandert. Wanneer het aan een apparaat is toegewezen, verandert het adres nooit.

Zo een vast IP-adres kan handig zijn voor bedrijven. Hierdoor kan je andere apparaten altijd met hetzelfde IP-adres bereiken, omdat het adres specifiek aan een apparaat gekoppeld is.

Verder kan een vast IP-adres ervoor zorgen dat bepaalde apparaten wel en niet met elkaar verbinding kunnen maken. Ideaal dus voor werkgevers die thuiswerkende werknemers hebben.

Het nadeel is het voortdurende onderhoud door een specialist die de boel in gaten moet houden.

Wat kan ik met een IP-adres?

Tegenwoordig willen mensen nog wel eens hun IP-adres verbergen. Jouw openbare IP-adres zou namelijk kunnen leiden tot het adres van je router. Niet iets om je zorgen over te hoeven maken, maar er kunnen wel voordelen zitten aan het verbergen van een openbaar IP-adres.

VPN

Bepalen waar je bent, daarvoor worden IP-adressen gebruikt. Om ervoor te zorgen dat je locatie onbekend blijft kan je VPN gebruiken. Een VPN versleutelt je internetverkeer en leidt het via een server op een andere locatie met een ander IP-adres. Zo kan je dus je echte IP-adres verbergen.

Er zijn verschillende redenen waarom je VPN zou willen gebruiken. Als je bezorgd bent over je online privacy is het een goede oplossing. Een andere reden kan zijn dat je toegang wilt tot meer content op bijvoorbeeld Netflix. Met een VPN kan je namelijk overschakelen naar IP-adressen in het buitenland. Hierdoor kan je bijvoorbeeld de films die in Duitsland beschikbaar zijn ook in Nederland kijken.

Veelgestelde vragen (FAQ´s)

Een IP-adres maakt het mogelijk dat computers op het internet elkaar kunnen zien en communiceren. Dit geldt niet alleen voor computers, maar ook voor andere apparaten zoals smartphones, tablets, printers en routers. Door middel van het IP-adres kunnen deze apparaten elkaar vinden en met elkaar communiceren.

Dat hangt af van het type adres dat je hebt, statisch of dynamisch. Met een statisch adres heb je altijd hetzelfde. Een dynamisch adres kan regelmatig veranderen.

Het externe IP-adres is het adres waarmee jouw apparaat zich presenteert aan het internet. Het interne IP-adres daarentegen is het adres waarmee jouw apparaten en computers van elkaar worden onderscheiden binnen het netwerk dat is opgezet door de router.

Besparen op je internet abonnement?

Doe de postcodecheck en ontdek welk internet abonnement op jouw adres mogelijk is.

Over Mike van den Broek

Mike is de oprichter van diverse vergelijkingsites waaronder providervergelijken.nl.

Mike houdt zich bezig met de strategie en ontwikkeling van Providervergelijken. Met meer dan 15 jaar ervaring is Mike een rasechte techneut die gek is op de snufjes waar je in de telecomwereld mee te maken krijgt.

Lees verder

Laatste artikelen van Mike van den Broek

Powerline adapter
Stopcontact met wifi

Powerline adapter

Mike van den Broek
Alles over Wireless LAN
Wifi logo

Alles over Wireless LAN

Mike van den Broek
Wat is een wifi dongle?
wifi dongle met wifi teken

Wat is een wifi dongle?

Mike van den Broek
0 reacties

Reageer ook