Wat is de URL van een website?

pagina op diezelfde website heeft weer een eigen URL. Daarnaast hebben onder andere afbeeldingen en video’s op het internet ook hun eigen URL. De URL is dus eigenlijk een locatie op het internet. Door bijvoorbeeld een URL (websiteadres) in te voeren in je browser kun je op bezoek bij een website. Je vult de URL in in de adresbalk van een webbrowser. In het artikel “Wat is internet en hoe werkt het?” leggen wij meer uit over het internet.

Wat is een URL?

Een URL heb je vast al eens gezien, maar hoe is deze eigenlijk opgebouwd? Een URL bestaat uit vier delen: Het protocol. Dit is het type verbinding wat wordt gebruikt, zoals http of als de verbinding beveiligd is https. Het protocol wordt altijd gevolgd door een dubbele punt en twee schuine strepen. Er zijn meerdere protocollen, namelijk:
  • http: HyperText Transfer Protocol, wordt gebruikt voor webadressen
  • https: HyperText Transfer Protocol Secure, wordt gebruikt voor webadressen met een beveiligde verbinding
  • ftp: File Transfer Protocol, wordt gebruikt voor bestandsdeling
  • file: Wordt gebruikt om bestanden op te vragen
  • mailto: Hiermee start je een email via een link
  • feed: Dit is een stroom met berichten via xml
De domeinnaam. Dit is het adres van de website. Het adres wordt aangegeven met een punt, gevolgd door de naam van de website. Na de naam komt de domeinextensie achter de punt. De letters zijn vaak een afkorting van een land, maar niet altijd. .nl staat voor Nederland, maar .com staat voor commercial en .org staat voor organisation. Zoals je kunt zien kun je de www in de link weglaten. Het is de keuze van de eigenaar van een website om ze wel of niet te gebruiken. In het artikel “Wat is internet en hoe werkt het?” leggen wij meer uit over de domeinnaam en het gekoppelde IP-adres. De padnaam. Dit is de locatie van een bestand op de website en wordt aangeven door een schuine streep gevolgd door de naam. Als je dit kennisbank bericht aan het lezen bent is de padnaam dan ook /kennisbank. De padnaam geeft eigenlijk de rangorde en de mappenstructuur weer. De querystring. Dit wordt gebruikt om informatie uit een database te filteren. Dit begint meestal met een vraagteken en tekens die worden gebruikt om informatie in een database te wijzigen of te filteren. Als je bij ons in de kennisbank zit, is de padnaam /kennisbank. Als je vervolgens in de zoekbalk intypt ‘wat is een url’ wordt de quarystring ? search=wat+is+een+url.

URL veranderen

Heb je wel eens op een link geklikt die vervolgens een melding gaf dat de pagina niet meer bestond? Een URL is belangrijk en daarom moet je deze in sommige gevallen aan kunnen passen. Echter, moet je dit niet zomaar doen. Ga je een URL veranderen, dan zal het oude adres ineens niet meer bestaan en krijgt de gebruiker een foutmelding. Het is essentieel om een redirect (301 verwijzing) te creëren op het moment dat je een URL verandert. Zo voorkom je dat het aantal website bezoeken omlaag gaat.

Veelgestelde vragen (FAQ´s)

We hebben een aantal veelgestelde vragen voor je beantwoord.
  • Waar vind ik mijn URL?
Als je op een website zit kan je in de zoekbalk de URL zien.
  • Wat is een voorbeeld van een URL?
Een URL is een uniek internetadres voor een website, een specifieke webpagina of een bestand dat op internet staat. Een voorbeeld van een URL is www.seniorweb.nl/tips-en-uitleg.