Hoe verander je een wifi wachtwoord?

Heb je een draadloze internetverbinding in huis, dan heb je twee wachtwoorden nodig om deze te beheren. Eén voor de router (het ‘internetkastje’) en één om het wifi signaal te kunnen ontvangen. In principe zijn dit standaardwachtwoorden, die voor buitenstaanders vaak eenvoudig te achterhalen zijn. 

Er wordt daarom altijd aangeraden om beide wachtwoorden zo snel mogelijk te veranderen. Wil je weten hoe dit moet? Lees dan snel verder! 

Wat is het verschil tussen het router- en wifi wachtwoord?

Zoals je hebt kunnen lezen werkt een draadloze verbinding dus met twee verschillende wachtwoorden:

 • Router wachtwoord – De router is een klein kastje wat het (draadloze) internetsignaal koppelt aan bijvoorbeeld jouw telefoon en laptop. Door in te loggen op jouw router kan je onder andere jouw internetinstellingen wijzigen.
 • Wifi wachtwoord – Hiermee krijg je toegang tot het draadloze internetsignaal. Dit is het wachtwoord wat je altijd in moet voeren als je contact maakt met een privé wifi-netwerk.

Waarom je router- en wifi wachtwoord veranderen? 

Er is een hele belangrijke reden om het wachtwoord van zowel jouw router als wifi-netwerk te veranderen. Bij aanschaf van een nieuw internet abonnement worden er namelijk twee standaard wachtwoorden ingesteld. Beide wachtwoorden zijn vaak eenvoudig te achterhalen door internetcriminelen, waardoor jouw internetverbinding gehackt kan worden. 

Daarnaast is het standaard wifi wachtwoord vaak lang en lastig te onthouden. Krijg je regelmatig mensen over de vloer die gebruik willen maken van jouw wifi, dan kan je beter voor een eenvoudiger wachtwoord kiezen. Let daarbij wel op dat je jouw wachtwoord alleen aan bekenden geeft die je vertrouwt.

Een extra tip: Het is goed om eens in de zoveel tijd beide wachtwoorden te wijzigen. Dit om de kans op internetcriminaliteit zo klein mogelijk te maken.

Wat heb je nodig om jouw internetwachtwoorden te veranderen?

Om beide wachtwoorden te kunnen veranderen, heb je de inloggegevens van jouw router en wifi-netwerk nodig. 

 • IP-adres router – Dit is het IP-adres dat aan de router is gekoppeld en staat vermeld in de handleiding. In veel gevallen is dit 192.168.01 of 192.168.11. Ben je de handleiding kwijt, dan zijn er via de zoekmachines op het internet ook andere manieren te vinden om het IP-adres te achterhalen.
 • Gebruikersnaam router – De gebruikersnaam van jouw router is ook te vinden in de handleiding. Daarnaast staan de inloggegevens vaak ook op de onderkant van de router zelf of op een plastic kaartje wat je samen met de router geleverd kreeg. Een veelgebruikte gebruikersnaam is ‘Admin’.
 • Wachtwoord router – Het wachtwoord van jouw router is wederom te vinden in de handleiding. Daarnaast staan de inloggegevens vaak ook op de onderkant van de router zelf of op een plastic kaartje wat je samen met de router geleverd kreeg.

Stappenplan om het wachtwoord van jouw router te wijzigen

De exacte manier om het wachtwoord van jouw router te veranderen kan verschillen per type router. In de handleiding lees je precies hoe dit werkt, het is niet ingewikkeld. Over het algemeen kan je de volgende stappen volgen:

 1. Open je webbrowser, vul het IP-adres van de router in en druk op ‘Enter’. Als het goed is kom je nu op een inlogpagina terecht.
 2. Log in met de inloggegevens van jouw router. 
 3. Zoek in het menu naar ‘Administration’ of ‘Admin’ en klik hierop.
 4. Je komt nu als het goed is op de pagina waar je de inloggegevens van jouw router kan aanpassen.

Stappenplan om het wifi-wachtwoord te wijzigen

Het wifi wachtwoord veranderen gaat op een soortgelijke manier:

 1. Open je webbrowser, vul het IP-adres van de router in en druk op ‘Enter’. Als het goed is kom je nu op een inlogpagina terecht.
 2. Log in met de inloggegevens van jouw router. 
 3. Zoek in het menu naar ‘Wifi instellingen’ of iets wat er op lijkt en klik hierop.
 4. Je komt nu als het goed is op de pagina waar je jouw wifi wachtwoord kan aanpassen. In sommige gevallen staat deze instelling verstopt onder het kopje ‘Geavanceerde instellingen’, ‘Draadloos’ of ‘Wireless’. 

Wijzig je jouw wifi wachtwoord, dan kan het zijn dat de router automatisch opnieuw op gaat starten. Dit kost een paar minuten. Hierna moet je eerst op alle netwerkapparaten het nieuwe wachtwoord instellen voor ze weer gebruik kunnen maken van het internet.

Op zoek naar een betrouwbaar internet abonnement

Om je router- en wifi wachtwoord te kunnen veranderen, heb je natuurlijk wel een internet abonnement nodig. Op onze website kan je direct alle internet abonnementen vergelijken en er snel en eenvoudig één aanvragen!

Over Iris Kooi

Iris is onze woordtovenaar bij providervergelijken.nl. Dagelijks duikt ze in de diverse onderwerpen die het telecom landschap rijk is en zorgt ervoor dat zelfs een kind de teksten die ze schrijft zou kunnen begrijpen!

Lees verder

Laatste artikelen van Iris Kooi

QR-codefraude: Hoe werkt het en hoe voorkom je het?
een QR code met geld

QR-codefraude: Hoe werkt het en hoe voorkom je het?

Iris Kooi
Internet via glasvezel versus kabel en koper

Internet via glasvezel versus kabel en koper

Iris Kooi
Telefoonnummers opzoeken: hoe kan je nagaan wie jou gebeld heeft?
Persoon die een nummer aanwijst in een telefoonboek

Telefoonnummers opzoeken: hoe kan je nagaan wie jou gebeld heeft?

Iris Kooi
0 reacties

Reageer ook

Besparen op je internet abonnement?

Doe de postcodecheck en ontdek welk internet abonnement op jouw adres mogelijk is.