Telefoonnummers opzoeken: hoe kan je nagaan wie jou gebeld heeft?

Beantwoord jij telefoontjes van onbekende bellers liever niet, dan ben je zeker niet de enige. Ook ik zoek altijd eerst het telefoonnummer op, voordat ik opneem (of terugbel). 

Wil je weten hoe je eenvoudig onbekende bellers kunt identificeren? Lees dan snel verder! 

Vijf manieren om een telefoonnummer na te gaan

Hieronder vind je de vijf bekendste manieren om de eigenaar van een telefoonnummer op te zoeken. Deze werken over het algemeen alleen als je gebeld wordt door een Nederlands telefoonnummer.

Manier 1 – Voeg het 06-nummer toe aan WhatsApp

Inmiddels gebruikt vrijwel iedereen met een mobiele telefoon ook WhatsApp. Veel mensen met WhatsApp hebben daarnaast ook nog eens een profielfoto. Ideaal dus om zo jouw beller op te sporen. 

Het volgende kan je doen:

  1. Voeg het mobiele nummer toe aan je contacten. Geef het een duidelijke naam, bijvoorbeeld ‘Onbekend’ of een simpel vraagteken.
  2. Open WhatsApp (ververs eventueel), druk op het plusje rechtsboven in het scherm en zoek het contact op. 
  3. Klik op het contact en zoek de contactinformatie op. Heeft de beller een profielfoto ingesteld, dan kan je deze nu zien en zo nodig vergroten.

Manier 2 – Telefoonnummer invoeren in Google

Werkt de truc met WhatsApp niet, dan voer ik het nummer vaak in bij een zoekmachine. Via Google is de kans het grootste dat je vindt wat je zoekt. Ga naar de Google-zoekbalk, tik het telefoonnummer in en druk op Enter.  

Deze methode werkt het beste voor zakelijke telefoonnummers en voor spamnummers. Privébellers zal je niet of nauwelijks kunnen achterhalen via een zoekmachine. 

Manier 3 – Omgekeerd zoeken in een online telefoongids

Kan je de beller via Google niet vinden, dan bieden online telefoongidsen wellicht een uitkomst. Door op ‘omgekeerd zoeken’ te klikken kan je een telefoonnummer invoeren en opzoeken. Vervolgens kan je kijken of er een naam bij het nummer hoort en of er beoordelingen bij zijn geplaatst. 

Voorbeelden van online telefoongidsen zijn:

Manier 4 – Telefoonnummer zoeken in online database

Online databases werken op eenzelfde soort manier als online telefoonboeken, maar zijn meer gericht op mobiele nummers. Op de websites kunnen mensen ook telefonische overlast doorgeven. Zo weet je snel of het onbekende telefoonnummer een spamnummer is. 

De populairste online databases zijn:

Manier 5 – Omgekeerd zoeken via Facebook

Veel mensen hebben een account op Facebook aangemaakt met hun 06-nummer. Je kan er vervolgens voor kiezen om het telefoonnummer zichtbaar of onzichtbaar te maken voor anderen. 

Heeft iemand zijn telefoonnummer zichtbaar gemaakt, en zoek jij dit nummer op via de zoekbalk van Facebook, dan kom je op het profiel van deze persoon. Wie weet vind je zo de identiteit van jouw beller.

Kan je jouw onbekende beller niet achterhalen?

Dan is er eigenlijk nog maar één mogelijkheid: terugbellen. Met Nederlandse mobiele telefoonnummers kan dat over het algemeen geen kwaad. Een tweede optie is om te wachten tot jij opnieuw gebeld wordt door dit nummer, om vervolgens wel op te nemen. Voor vele van ons niet de fijnste opties, maar wel de meeste effectieve. 

Hoe zit dat met buitenlandse telefoonnummers?

Terugbellen naar een onbekend buitenlands telefoonnummer kan wél gevaarlijk zijn en wordt daarom altijd afgeraden. De kans op oplichting, ook wel wangiri fraude genoemd, is groot. 

Word je gebeld door zo’n telefoonnummer en neem je op, dan hoor je niets en wordt de verbinding direct verbroken. Bel je terug, dan lijkt het net of er niet wordt opgenomen. Dit is echter nep, er speelt een bandje op de achtergrond. Het zijn vaak dure servicenummers waar je veel geld voor moet betalen, bovenop de vaste kosten van jouw abonnement. Bel dus nooit terug naar onbekende buitenlandse telefoonnummers. 

Op zoek naar het perfecte telefoonabonnement?

Wil je op elk moment zorgeloos kunnen bellen, dan hoort daar natuurlijk een sim only– of telefoon abonnement bij. Op onze website kan je alle abonnementen direct met elkaar vergelijken en er snel en eenvoudig één aanvragen!

Over Iris Kooi

Iris is onze woordtovenaar bij providervergelijken.nl. Dagelijks duikt ze in de diverse onderwerpen die het telecom landschap rijk is en zorgt ervoor dat zelfs een kind de teksten die ze schrijft zou kunnen begrijpen!

Lees verder

Laatste artikelen van Iris Kooi

Heb je wel 1 gigabit internet nodig?
Een meterkast

Heb je wel 1 gigabit internet nodig?

Iris Kooi
Bellen via wifi, is dat wat voor jou?
Telefoon met een wifi logo

Bellen via wifi, is dat wat voor jou?

Iris Kooi
Is het mogelijk om tv te kijken zonder abonnement?
Persoon die televisie aan het kijken is

Is het mogelijk om tv te kijken zonder abonnement?

Iris Kooi
0 reacties

Reageer ook

Besparen op je internet abonnement?

Doe de postcodecheck en ontdek welk internet abonnement op jouw adres mogelijk is.