Mifi router

Wil je onderweg graag een stabiele internetverbinding? Of heb je in de achtertuin geen bereik? Dan is een Mifi router de perfecte oplossing. In dit artikel lees je wat een Mifi router is en wat de beste Mifi router is.

 

Hoe werkt een Mifi router?

Een Mifi router werkt hetzelfde als een wifi hotspot. Het maakt gebruik van de mobiele data die op de simkaart staat. Via de simkaart maakt de Mifi router verbinding met de provider. Vervolgens maakt zendt de Mifi router een signaal uit, waardoor er een draadloos netwerk ontstaat. Een Mifi router is dus een persoonlijke hotspot.

 

Waar moet je opletten bij Mifi routers?

Klinkt een draagbare router als muziek in de oren? Dan hebben wij een lijstje gemaakt van onderdelen waar je op moet letten.

 

Simkaart

Bij de meeste wifi routers heb je geen simkaart nodig. Bij de Mifi routers moet je wel een simkaart aanschaffen. De Mifi router werkt via de simkaart. Hiermee maakt het verbinding met het netwerk. Dit kan een micro-sim of nano-sim zijn.

Heb je de Mifi router nodig tijdens je reis door de EU? Dan kan je een simkaart afsluiten bij een lokale provider. Je sluit dan een prepaid simkaart af. Als je buiten Europa reist, moet je een simkaart regelen in het land zelf. Dat komt omdat ze in het buitenland andere roamingkosten vragen.

Het beste is om gebruik te maken van een data only-simkaart. Hierbij maak je gebruik van een data-abonnement. Je betaalt dan alleen voor je databundel en niet voor het bellen en sms’en.

Bij sommige Mifi routers heb je plek voor twee simkaarten. Dit wordt dual-sim genoemd. Dit kan handig zijn als het ene netwerk uitvalt. Dus met een dual simkaart heb je altijd een extra internetverbinding bij de hand.

 

Mobiele netwerk

In Nederland wordt er nog gebruik gemaakt van drie soorten mobiele netwerken: 3G, 4G en 5G. De meeste Mifi routers ondersteunen 4G-netwerken. De routers die 3G ondersteunen wordt met de dag minder.

5G is het nieuwste mobiele netwerk. Hierdoor is het aanbod van mifi routers die 5G ondersteunen laag. Wil je meer weten over 5G? Lees dan het artikel Wat is 5G en wat kun je ermee?.

Tip: Het kan voorkomen dat de Mifi router niet werkt in het buitenland. Dit is vaak het geval in de Verenigde Staten en Oost-Azië. Dit komt doordat het mobiele netwerk anders is. De netwerken maken gebruik van andere frequenties. Controleer dus altijd of het Mifi model het lokale mobiele netwerk ondersteunt.

 

Snelheid

De internetsnelheid wordt uitgedrukt in Mbps. Dit geeft aan wat de maximale downloadsnelheid en uploadsnelheid is. Dus hoe snel je bestanden worden verzonden of verstuurd. De meeste Mifi routers kunnen minimaal 150 Mbps aan.

Naast de internetsnelheid, bepaald de wifi-standaard ook de snelheid van de router. De nieuwste standaarden zijn: 802.11n en 802.11ac/ax.

 

Single band of dual band

Bij internet is de frequentie ook erg belangrijk. Er zijn twee soorten frequenties: 2,4 GHz en 5 GHz. Als de router alleen een 2,4 GHz frequentie aanbiedt, wordt dat single-band genoemd. Bied de Mifi router beide frequenties aan, noem je dat dual band.

Wat is het verschil tussen deze twee frequenties? De 2,4 GHz heeft het grootste bereik. Meerdere apparaten maken gebruik van deze frequentie. Waardoor het netwerk overbelast raakt en de verbinding traag maakt. Daarom kan je het beste internetten via de 5 GHz frequentie.

 

Accuduur

Als je de Mifi router gebruikt voor als je onderweg bent, is de accuduur erg belangrijk. We raden aan om een Mifi router te nemen die pas naar 10 uur opgeladen hoeft te worden.

Wil je liever een (extra) router voor binnenhuis? Dan kan je beter kiezen voor een wifi-versterker. In het artikel Zo verbeter je je WiFi met dit handige stappenplan! leggen we uit welke alternatieven er zijn, om je wifi signaal te verbeteren.

 

Firewall

De Mifi router maakt een eigen wifi netwerk aan. Dit netwerk beschikt over een ingebouwde firewall. Waardoor jouw privacy beschermd wordt. Het is veiliger om te internetten via een Mifi router, dan een openbaar netwerk.

 

Verbinding

Je kunt op drie verschillende manieren verbinden met de Mifi router:

  • Draadloze verbinding
  • Ethernet kabel verbinding
  • USB verbinding

 

De beste Mifi router

Dit zijn de 5 beste Mifi routers in 2023:

 

Met de TP-LINK-M7350 kun je maximaal 10 andere apparaten laten verbinden met de router. De router ondersteund 4G LTE, waardoor hij een wifi snelheid van 150 Mbps kan behalen. Daarnaast bevat de router een geheugenkaartlezer en kan hij 12 uur lang mee.

De Huawei E5577s beschikt over een display en kan met maximaal 10 apparaten tegelijkertijd verbonden zijn. De snelheid die de Mifi router kan behalen is: 150 Mbps downloadsnelheid en 50 Mbps uploadsnelheid. Het heeft een 3000 mAh batterij, waardoor de router 10 uur meegaat.

Bij de TP-LINK-M7650 ligt het aantal gebruikers dat verbinding kan maken, vele malen hoger. Er kunnen namelijk 32 apparaten tegelijkertijd verbonden zijn. Daarnaast kan het hogere snelheden behalen, doordat het 4G+ LTE Advanced ondersteund. Hierdoor kan die snelheden boven de 500 Mbps behalen.

Alcatel Link Zone MW40VD is de goedkoopste router. Hierbij kunnen 15 apparaten tegelijkertijd verbinding maken. Ook kan het een internetsnelheid van 150 Mbps behalen. Echter is de batterij wel een stuk kleiner. Het heeft een 1800 mAh batterij, waardoor die 4 tot 5 uur meegaat.

De Teltonika RUT950 is de krachtigste router. Het is een dual band router, waardoor er twee simkaarten in kunnen.

 

Veelgestelde vragen

Wat kun je met een Mifi router?

Een Mifi router kan je gebruiken als mobiele hotspot. Het is een klein apparaat die je overal naartoe kan meenemen. Hierdoor heb je altijd internet waar je ook gaat, zolang je aangesloten bent op de router.

 

Welke Mifi router is de beste?

De TP-LINK-M7350 is de beste Mifi router. Er kunnen maximaal 10 apparaten verbinding maken met de router. Het heeft een maximale snelheid van 150 Mbps. Tegen een prijs van €75,-.

 

Wat heb je nodig voor Mifi?

Om gebruik te kunnen maken van je Mifi router, heb je het volgende nodig:

  • Simkaart
  • Mobiele abonnement
  • Router
  • Apparaten die je wilt verbinden met de router.