Hoe werkt een router en welke heb je nodig?

Om verbinding te krijgen met het internet heb je een internet router nodig. Vaak krijg je dit van de provider in bruikleen, maar het is ook mogelijk om zelf een router te kopen. Maar welke router heb je nodig? In dit artikel wordt er uitgelegd wat een router is en hoe deze werkt. Daarna worden de beste routers voor je op een rijtje gezet.

 

Wat is een router?

Om internet te krijgen heb je twee apparaten nodig: een modem en een router. Door de router kunnen meerdere apparaten tegelijkertijd verbonden zijn met het internet. Daarnaast is de router het centrale punt van het wifi netwerk.

 

Hoe werkt een router?

Om je router werkend te maken heb je altijd een modem nodig. Tegenwoordig zijn er ook modems met een ingebouwde router.

De modem wordt meestal in de meterkast geplaatst. Daar wordt die gekoppeld aan de internetaansluiting. Waardoor het internetsignaal van de provider vertaald wordt.

Dan ga je de router instellen. De router sluit je op de modem aan. Het signaal dat de modem verspreid, wordt door de router ontvangen. Hierdoor kan het signaal ontvangen en verstuurd worden naar andere apparaten.

De router beschikt over meerdere netwerkpoorten. Waardoor de modem kan worden aangesloten en andere apparaten direct verbinding kunnen maken. Voor een directe verbinding heb je een ethernet kabel nodig.

In de router zit een ingebouwde switch. Hierdoor kunnen apparaten met elkaar communiceren. Dit kan alleen als ze in hetzelfde netwerk zitten. Hiervoor heeft de router wel een processor en geheugen nodig.

Elk apparaat dat verbonden is met de router, krijgt een eigen IP-adres. Via het IP-adres van de router, heb je toegang tot het besturingssysteem. Waardoor je het wifi wachtwoord kan veranderen. In het artikel Wat is het IP-adres van mijn modem-router?leggen we uit hoe je daar komt.

 

De verschillende soorten routers

Maar wat is de beste router? Voordat we die vraag kunnen beantwoorden, kijken we eerst naar de verschillende soorten routers:

  • Router zonder wifi: Dit zijn routers waarbij het niet mogelijk is om een wifi netwerk te krijgen. Gelukkig kan dit worden opgelost door een access point.
  • Mesh-router: Hiermee kan je een slim draadloos netwerk bouwen. De mesh-router werkt samen met verschillende hubs, waardoor je signaal versterkt en je bereik vergroot. Hierdoor kom je nooit zonder internet te zitten, doordat de router automatisch apparaten verbinding laat maken.
  • Mifi-router: Dit zijn draadloze routers. Het is vergelijkbaar met een mobiele hotspot. Hierdoor kan je internetten als je onderweg bent.
  • Gaming-router: Online gamen vraagt veel van het draadloze netwerk. Een gaming router zorgt ervoor dat de maximale snelheid nog groter wordt.
  • Modem-router: Dit is een modem en router in één. Een ander woord hiervoor is breedbandrouter.

 

Top 5 beste routers

Dit zijn de top 5 beste routers:

  1. Asus ROG Rapture GT-AX11000: Dit is de beste router in het algemeen. Het maakt gebruik van de nieuwste wifi, waardoor het een goede router is voor de toekomst.
  2. Linksys WRT3200ACM: De router van Linksys heeft de beste prijs-kwaliteit verhouding. Alleen maakt deze router geen gebruik van de nieuwste wifi.
  3. Netgear Orbi Wifi 6 RBK852: Dit is vooral geschikt als je een mesh-systeem wilt thuis.
  4. TP-Link Archer AX6000: Dit is de beste gaming-router. Het maakt gebruik van Wifi 6.
  5. D-Link AC1200: Wil je een router gebruiken die niet te veel kost? Dan is de D-Link AC1200 het geschiktst.

 

Veelgestelde vragen

Wat is een internet router?

Een internet router zorgt ervoor dat meerdere apparaten tegelijk verbinding maken met het thuisnetwerk. Het wordt aangesloten op de modem en beschikt over meerdere netwerkpoorten. Met een netwerkkabel kan je verbinding maken met het internet. Heb je een wifi router? Dan hoef je geen kabels te gebruiken voor een internetverbinding.

 

Heb je een router nodig voor draadloos internet?

Voor een draadloze internetverbinding moet je een router kopen. Een modem die vertaald het internetsignaal van de provider. De router zorgt ervoor dat het vertaalde signaal bij jouw draadloze apparaten terecht komt.

 

Wat is verschil tussen een modem en router?

De modem en router werken samen, zodat jij gebruik kan maken van het internet. De modem ontvangt het internetsignaal van de provider, waarbij jij aangesloten bent. De router regelt dat het vertaalde internetsignaal verspreidt wordt naar andere apparaten. Dit kan via een bekabelde of draadloze verbinding.