Wat is een goede upload- en downloadsnelheid?

Vraag je je af hoeveel upload- en downloadsnelheid je nodig hebt? Wanneer je bezig bent met internet abonnementen vergelijken zie je vele verschillende internetsnelheden voorbijkomen. Maar welke snelheid is nu goed voor jou? In dit artikel gaan we dat samen ontdekken. Eerst bespreken we de upload- en downloadsnelheid en dan kijken we naar wat een goede internetsnelheid is per huishouden.

Uploadsnelheid

De uploadsnelheid is de snelheid waarmee data verstuurd wordt. Dit komt voor bij de volgende activiteiten:

 • Berichten plaatsen op social media
 • Grote bestanden versturen
 • Tijdens online gamen
 • E-mails versturen
 • Bestand in de online cloud zetten

Meestal bij internetproviders is de uploadsnelheid lager dan downloadsnelheid. Doordat aanbieders vinden dat mensen meer downloaden dan uploaden. Behalve bij glasvezel aanbieders, daarbij is de uploadsnelheid even hoog als de downloadsnelheid.

Downloadsnelheid

De downloadsnelheid is de snelheid waarmee data opgehaald wordt. Dit komt voor bij de volgende activiteiten:

 • Openen van websites
 • YouTube filmpjes bekijken
 • Muziek luisteren
 • Grote bestanden openen
 • E-mails ontvangen
 • Gamen

Providers vinden de downloadsnelheid erg belangrijk, omdat men meer downloaden dan uploaden. Daarom wordt er veel geld geïnvesteerd om de downloadsnelheid te vergroten.

Welke internetsnelheid heb ik nodig?

Voordat we gaan kijken naar de internetsnelheden, staan we stil bij wat het inhoudt. De internetsnelheid wordt bepaald door de download- en uploadsnelheid. Die snelheden worden uitgedrukt in mb, mbps of mbit. Ze betekenen allemaal het aantal megabits per seconde.

Om erachter te komen welke internetsnelheid je nodig hebt, hebben we de volgende categorieën gemaakt:

Alleenwonend of samenwonend

Woon je alleen? Of woon je samen met je partner? Dan zou je een internetsnelheid van 50 mbit/s moeten nemen. Hierdoor kunnen meerdere tegelijkertijd internetten en interactieve tv gebruiken zonder problemen.

Het is ook mogelijk om te gaan voor de snelheid 100 mbit/s. Dan weet je zeker dat je zorgeloos kan internetten. Daarnaast zijn de abonnementskosten van 50 en 100 mbit/s vrijwel hetzelfde. 100 mbit/s zullen enkele euro’s duurder zijn.

Gezinnen

Gezinnen hebben meer internetsnelheid nodig, zodat niemand last heeft van een trage verbinding. Gezinnen met kleine kinderen kunnen met een internetsnelheid van 100 mbit/s met een gerust hart internetten. Met deze snelheid kunnen meerdere mensen tegelijk internetten.

Voor grote gezinnen, of gezinnen die intensief internet gebruiken, moeten denken aan een internetsnelheid van 200 mbit/s. Dan kan iedereen internetten, 4k video’s bekijken en snel grote bestanden downloaden.

Studentenhuis

De internetsnelheid is studentenhuizen kunnen erg variëren. Het ligt er namelijk aan hoeveel mensen er in het huis wonen. Ons advies is om uit te gaan van 25 mbit/s per persoon, als je alleen surft op internet. Wil je ook streamen en gamen? Dan moet je uitgaan van 50 mbit/s per persoon.

Wat is een goede upload- en downloadsnelheid?

Om terug te komen op de vraag: wat is een goede upload- en downloadsnelheid? De goede snelheid hangt af van jouw thuissituatie en waarvoor je snel internet gebruikt. We kunnen ervan uitgaan dat huishoudens van 1-2 personen voldoende hebben aan 100 tot 200 mbit/s aan downloadsnelheid.

Een upload snelheid van 50 mbit/s is in de meeste gevallen voldoende. Hiermee kan je foto’s en video’s versturen en gemakkelijk Facetimen. Je zou altijd voor de veilige optie kunnen gaan en een glasvezel abonnement nemen. Omdat de uploadsnelheid dan even hoog is als de downloadsnelheid.

Ben je benieuwd naar wat er mogelijk is voor jou? Op onze website kan je internetproviders met elkaar vergelijken. Zodat je de beste internetsnelheid vindt voor een mooie prijs.

Veelgestelde vragen (FAQ’s)

Wat is belangrijker download- of uploadsnelheid?

De downloadsnelheid wordt door vele providers als belangrijker gezien. Omdat je vooral data aan het ophalen bent als je op internet zit. Bij bekijken van social media post of naar het luisteren van een podcast.

Wat is een redelijke uploadsnelheid?

Met een uploadsnelheid van 5 mbit/s kan je gemakkelijk foto’s en video’s versturen. Werk je thuis en moet je online vergaderingen bijwonen? Dan is een snelheid van 8 mbit/s meer gepast.

Wat is voldoende WiFi snelheid?

Woon je met 1 of 2 mensen? Dan is de internetsnelheid van 20 mbit/s voor draadloos internet voldoende. Wil je meer comfort? Of heb je een gezin? Dan moet je denken om 50 mbit/s te nemen.

Welke internetsnelheid past bij mij?

Om erachter te komen welke internetsnelheid bij jou past, moet je nagaan waarvoor je internet gebruikt en met wie. In dit artikel leggen we uit wat internetsnelheid is en welke soorten internetgebruikers er zijn.