Fair use policy: wat is het?

op basis van 0 beoordelingen

Internetten wordt dagelijks gedaan. Thuis, maar ook als je onderweg bent. Daarom bieden internet aanbieders vooral unlimited abonnementen aan. Wat ideaal is als je veel data verbruikt. Om ervoor te zorgen dat iedereen goed internet heeft moet je de fair use policy hanteren. Wat de fair use policy inhoudt, leggen wij jou uit.

|

Wat is een fair use policy?

Een fair use policy (FUP of F.U.P.) is een beleid om ervoor te zorgen dat het netwerk niet overbelast wordt en om onredelijk gebruik van andere gebruikers te voorkomen. Dit wordt vooral gebruikt bij unlimited abonnementen.

Letterlijk vertaald staat fair use policy voor redelijk gebruik beleid. Dit wilt zeggen dat de gebruikers op een normale manier hun data verbruiken. Als je internetverbruik hoger is dan het gemiddelde gebruik, zien de providers dat als buitensporig gebruik.

Ga je dagelijks over je limiet heen? Dan zal je een bericht ontvangen van je provider met het verzoek om het verbruik te verminderen. Als je dat niet doet, zal je internetsnelheid afnemen. Daarnaast mag de provider er ook voor kiezen om tijdelijk je data te blokkeren.

Fair use policy in het buitenland

In 2017 zijn roamingkosten voor binnen de EU afgeschaft. Daarom hanteren providers van de EU landen nu ook de fair use policy. Zodat je in elk Europees land een goede verbinding hebt.

Alternatief voor fair use policy

Om ervoor te zorgen dat gebruikers van unlimited abonnementen niet snel onredelijk internetten, hebben ze het volgende bedacht: een dagbundel.

Als je een onbeperkt internet abonnement afsluit, ontvang je van de provider een dagelijks limiet aan data. Als je dit limiet overschrijdt, ontvang je een bericht van de provider waarbij je gratis de bundel met × aantal data kan vergroten.

Veelgestelde vragen

De afkorting FUP staat voor Fair Use Policy. In dit beleid staat dat consumenten die een dienst afnemen, normaal om moeten gaan met de dienst. Om overlast tegen te gaan.

Als je een abonnement afsluit, moet je je houden aan de fair use policy van je provider. Dit is een afspraak, waarbij er verzocht wordt dat je normaal je data verbruikt. Als je over het gemiddelde gebruik gaat, zitten daar consequenties aan vast.

Besparen op je internet abonnement?

Doe de postcodecheck en ontdek welk internet abonnement op jouw adres mogelijk is.

Over Mike van den Broek

Mike is de oprichter van diverse vergelijkingsites waaronder providervergelijken.nl.

Mike houdt zich bezig met de strategie en ontwikkeling van Providervergelijken. Met meer dan 15 jaar ervaring is Mike een rasechte techneut die gek is op de snufjes waar je in de telecomwereld mee te maken krijgt.

Lees verder

Laatste artikelen van Mike van den Broek

Powerline adapter
Stopcontact met wifi

Powerline adapter

Mike van den Broek
Alles over Wireless LAN
Wifi logo

Alles over Wireless LAN

Mike van den Broek
Wat is een wifi dongle?
wifi dongle met wifi teken

Wat is een wifi dongle?

Mike van den Broek
0 reacties

Reageer ook