Wat is roaming?

op basis van 0 beoordelingen

Van plan om naar het buitenland te gaan? Dat wil je het liefst online kunnen blijven, zodat je in contact kan blijven met familie en vrienden. Maar hoe doe je dat? Daarvoor heb je roaming nodig.

wifi op een wereldbol
|

Wat is dataroaming?

Roaming of dataroaming betekent dat je mobiel internet gebruikt van een ander netwerk, dan het thuisnetwerk. Als je bijvoorbeeld naar Duitsland gaat, dan kan je dankzij roaming nog steeds internetten. Maar hoe werkt dat?

Ben je in het buitenland en ga je internetten via je mobiele data? Dan wordt er verbinding gemaakt met het lokale netwerk. Het lokale netwerk is van een buitenlandse provider. Die maakt contact met het netwerk van je eigen provider.

Buitenland: roaming uitzetten?

Internetten vanaf het buitenland, kan onverwachte kosten met zich meebrengen. Dat hangt af van je mobiele abonnement. Voordat we daar verder op in gaan, zullen we eerst kijken hoe dataroaming werkt in het buitenland.

Europese Unie

Binnen de EU is er afgesproken dat gebruikers geen extra kosten krijgen als ze in een de andere EU landen internetten. In de EU kun je dus gebruik maken van je normale databundel. Hiervoor moet je wel je roaming aanzetten.

Mocht het zijn dat je data bijna op is? Dan zal de internetsnelheid lager worden. Om hetzelfde internetsnelheid aan te houden, heb je extra data nodig. Dit kan je regelen bij jouw provider.

Ondanks dat het Verenigd Koninkrijk niet meer bij Europa hoort, gelden daar nog wel dezelfde internetregels. Doordat de internetproviders onderling afspraken met elkaar hebben gemaakt. Zodat de gebruiker kan blijven internetten. Dit geldt ook voor de landen: IJsland en Zwitserland.

Ons advies is: roaming aanzetten.

Wereldreis

Wil je internetten buiten de EU? Dan is het beter om de roaming uit te zetten. Als dan je roaming aan staat, moet je betalen voor het internet. Daarom, om hoge kosten te voorkomen, is het verstandig om de roaming uit te zetten.

Buiten de EU gelden dus niet dezelfde roamingkosten. Elk land en provider heeft zijn eigen roamingkosten. Als je toch gebruik wilt maken van mobiel internet, kun je eventueel een extra bundel aanschaffen. Hierdoor kan je voordelig bellen sms’en en internetten buiten de EU.

Ons advies: roaming uitzetten en extra bundel.

Aruba en Curaçao

Ondanks dat Aruba en Curaçao behoort tot het Koninkrijk der Nederlanden, kan je daar niet gebruik maken van je abonnement. Als je dus op vakantie gaat op één van die landen, zal je een extra bundel moeten nemen.

Ons advies: roaming uitzetten en extra bundel.

Internationale wateren

Ben je van plan om op cruise-vakantie te gaan? Of de boot te nemen naar Groot Brittannië? Dan kom je op de internationale wateren. Je telefoon maakt dan niet verbinding met een buitenlands netwerk, maar met een satelliet. Een satelliet verbinding kost veel geld. Daarom moet je hierbij je roaming uitzetten en gebruik maken van wifi.

Ons advies: roaming uitzetten.

Hoe zet je roaming uit?

Maar hoe kan zet je roaming aan of uit? Dat is gelukkig gemakkelijk te doen, als je de volgende stappen volgt:

De opties voor dataroaming

Android telefoon

  1. Ga naar instellingen.
  2. Open ‘Wifi en netwerk’ en klik op ‘Sim & Netwerk’.
  3. Klik op ‘Roaming’. Als het bolletje groen is staat die aan, als die grijs is staat die uit.

iOS

  1. Ga naar instellingen.
  2. Open ‘Mobiel netwerk’ en tik op ‘Opties mobiele data’.
  3. Klik op ‘Dataroaming’. Als het bolletje groen is staat die aan, als die grijs is staat die uit.

Mobiel abonnement veranderen

Gebruik je veel data? En wil je zorgeloos bellen, sms’en en internetten? Dan is het verstandig om je abonnement te veranderen.

Eventueel kun je kiezen voor een unlimited data bundel. Hierbij heb je onbeperkt internet voor een bepaald bedrag per maand.

Maar is een unlimited data-abonnement, wel echt unlimited? Als je deze bundel gaat gebruiken heb je niet volledig onbeperkt internet. De provider geeft je elke dag een nieuwe databundel. Hoeveel dat is, verschilt per provider. Deze manier heet fair use.

Veelgestelde vragen

Roaming zorgt ervoor dat je in het buitenland kan bellen, sms’en en internetten. Als je buiten Nederland gaat, zal de telefoon automatisch verbinding maken met een buitenlandse provider. Zodat je gewoon kan internetten. Als je buiten de EU gaat, kan je beter roaming uitzetten. Zodat je hoge kosten voorkomt.

Roaming is de manier om gebruik te maken van de mobiele netwerken. Als er geen wifi is, maak je gebruik van mobiel internet. In het buitenland zorgt de mobiele telefoon ervoor dat je meteen verbonden wordt met een lokaal netwerk. Zodat je kan internetten via de normale bundel. Als je bestemming buiten Europa ligt, dan kan je beter roaming uitzetten.

Is het slim om data roaming aan of uit te hebben? Het is verstandig om je roaming aan te laten staan als je in Nederland of een ander Europees land bent. Mocht je buiten Europa willen gaan? Dan kan je beter roaming uitschakelen. Om hoge kosten te voorkomen.

Wat zijn de roamingkosten? Roaming is in Nederland of binnen de EU gratis. Dat komt omdat providers dit onderling met elkaar hebben afgesproken. Bij landen buiten Europa ligt dit anders. Doordat elke provider en land zijn eigen roamingkosten heeft. Roaming is dus buiten de EU niet gratis.

Besparen op je internet abonnement?

Doe de postcodecheck en ontdek welk internet abonnement op jouw adres mogelijk is.

Over Mike van den Broek

Mike is de oprichter van diverse vergelijkingsites waaronder providervergelijken.nl.

Mike houdt zich bezig met de strategie en ontwikkeling van Providervergelijken. Met meer dan 15 jaar ervaring is Mike een rasechte techneut die gek is op de snufjes waar je in de telecomwereld mee te maken krijgt.

Lees verder

Laatste artikelen van Mike van den Broek

Powerline adapter
Stopcontact met wifi

Powerline adapter

Mike van den Broek
Alles over Wireless LAN
Wifi logo

Alles over Wireless LAN

Mike van den Broek
Wat is een wifi dongle?
wifi dongle met wifi teken

Wat is een wifi dongle?

Mike van den Broek

Gecontroleerd door expert

Wij laten onze artikelen onafhankelijk door een expert controleren op feiten en waarheden. Dit artikel is gecontroleerd en goedgekeurd door Rene Wildoer.

Bronnen

Bij de totstandkoming van dit artikel zijn diverse bronnen geraadpleegd. hieronder tref je een overzicht aan van de bronnen die we hebben geraadpleegd.

 

0 reacties

Reageer ook