5G: Wat is het en wat kun je ermee?

op basis van 0 beoordelingen

Mobiel internet gaat via het netwerk van een provider. Het nieuwste internetnetwerk is: 5G. Maar wat is 5G? In dit artikel leggen we uit welke mobiele netwerken er in Nederland zijn en wat je met 5G kan.

telefoon met 5G
|

De mobiele netwerken

Voordat we kijken naar het 5G-netwerk en wat het inhoudt, kijken we eerst naar zijn voorgangers: 1G, 2G, 3G en 4G.

1G

Het 1G netwerk staat bekend als een analoog netwerk. Bij een analoog netwerk wordt er gebruik gemaakt van koperdraden. Door de koperdraden kan er, maar één signaal tegelijkertijd verstuurd worden. Een voorbeeld van een 1G netwerk is DSL-internetverbinding.

2G

In 1992 werd het eerste mobiele netwerk ontwikkeld. Dit netwerk werd 2G genoemd. Dit nieuwe netwerk bracht bepaalde voordelen met zich mee als: hogere geluidskwaliteit en bereikbaarheid. Waardoor bellen en sms’en soepel verliepen, maar grote bestanden versturen nog niet een succes was.

3G

Vervolgens werd in 2001 het Universal Mobile Telecommunications System ontwikkeld. Beter bekend als mobiele netwerk 3G. Hiermee werd het mogelijk om grote hoeveelheden data te versturen.

4G

Aantal jaren later werd 4G ontwikkeld. Dit mobiele netwerk was vele malen beter dan 3G. Met 4G konden er een snelheid van 100 Mbits per seconden gehaald worden. Waardoor je internetten, gamen, video’s kijken en bellen veel gemakkelijk ging.

De opvolger van 4G is de 4G+ en 4G++ (LTE), waarmee de snelheden nog groter zijn geworden.

5G Internet

Wat is 5G?

De opvolger van 4G is het 5G-netwerk. Dit is de vijfde generatie van de mobiele netwerken. Dankzij het 5G-netwerk zijn er nieuwe mogelijkheden ontstaan. Zo kan je met 5G snel internetten. Het behaalt een snelheid van 20.000 Mbits per seconde.

Naast de snelheid, zijn er ook andere verschillen tussen 4G en 5G-netwerk. Zo is de capaciteit van het 5G-netwerk vele malen groter dan bij 4G. Daarnaast kan het netwerk 5G beter met hogere frequenties omgaan. Het voordeel hiervan is dat het netwerk minder belast wordt, betere dekking en bereik.

Wat kan je met een 5G-netwerk?

Doordat de snelheid 5G vele malen groter is dan bij zijn voorgangers, kan je gemakkelijk grote data versturen en ontvangen. Daarnaast heeft 5G een lagere latency (vertraging) als je verbinding wilt maken met het netwerk. Wat ideaal is als je een vloeiende spelervaring wilt bij online gamen en augmented reality.

Voordelen

 • Internetsnelheid: Internet via 5G is vele malen sneller dan bij zijn voorgangers. Hierdoor kan dit mobiele netwerk meer data versturen en ontvangen. Daarnaast is het 5G-netwerk een stuk stabieler.
 • Accu: Met 5G kunnen de accu’s van mobiele telefoons langer meegaan.
 • Technologie: 5G is geschikt voor de toekomst. Doordat data niet op en neer naar de cloud hoeft te reizen. Hierdoor is 5G geschikt voor: virtual en augmented reality, robots, drones, intelligent assets (AI), wearables en Internet of Things (IoT).

Nadelen

 • Toestel: Alleen de recente smartphones beschikken over een 5G-modem. Als je een ouder toestel heb, kan je geen 5G gebruiken.
 • Nieuwe zendmasten: Het signaal van 5G is korter, dan bij 4G. Om het 5G-netwerk goed werkend te houden, zijn er meer zendmasten nodig. Niet iedereen is blij met deze nieuwe technologie, omdat sommige bang zijn voor de straling die de 5G-zendmasten uitstralen.

Hoe krijg je 5G?

Om gebruik te kunnen maken van het 5G-netwerk, heb je het volgende nodig:

 • Smartphones met 5G-modem
 • 5G internet abonnement

Welke providers hebben 5G?

5G is nog niet bij elke provider in Nederland beschikbaar. Tot nu toe zijn er drie providers die 5G-netwerken aanbieden: KPN, Odido en Vodafone.

5G KPN netwerk

Bij KPN is 5G al beschikbaar. KPN is bezig om een landelijke dekking 5G-netwerk op te zetten in Nederland. Tot nu toe kan KPN bewoners van de Randstad grotendeels voorzien van 5G. Benieuwd of KPN 5G beschikbaar is bij jou? Bekijk dan de dekkingskaart van KPN.

Odido 5G

Ook Odido is bezig om 5G beschikbaar te maken in Nederland. Op de website van Odido staat dat 90% van de Nederlanders woont in een gebied waar 5G dekking is.

Vodafone 5G netwerk

Is er al 5G in nederland van Vodafone? Vodafone geeft aan al 80% van de bevolking te voorzien van 5G. Volgens de netwerkkaart is het bereik van 5G vooral in het westen goed.

De soorten 5G-abonnementen

Wil je graag dat je mobiel internet via 5G gaat? Dan zou je moeten kiezen voor een 5G-abonnement. Er zijn verschillende mobiele abonnementen waarbij je voor 5G kan kiezen.

 • KPN: Biedt 5G aan in alle mobiele abonnementen. Als je gebruik wilt maken van 5G, dan zitten daar geen extra kosten aan verbonden.
 • Odido: Bij Odido is mobiel internet via 5G beschikbaar bij een unlimited abonnement. Bij de andere abonnementen betaal je €2,- extra per maand voor 5G internet.
 • Vodafone: Heeft 5G bij de RED-abonnementen. Hierbij krijg je een databundel van minimaal 10GB.

Maar voor welk Sim Only abonnement met 5G moet je kiezen? Wij helpen je graag bij het maken van die keuze. Maak daarvoor gebruik van onze vergelijkingstool. Hierin onderzoeken wij welk mobiel abonnement het beste bij jouw wensen past.

Veelgestelde vragen

5G is de opvolger van het 4G-netwerk. Het grootste voordeel van 5G is dat het hogere snelheden kan bieden. Daardoor wordt je data sneller verzonden en is de verbinding betrouwbaarder.

De aanbieders: KPN, Odido en Vodafone zijn druk bezig om 5G beschikbaar in Nederland te maken. Waar is 5G in Nederland? Bekijk daarvoor de dekkingskaart van de providers.

Meestal zie je op je toestel of je gebruik maakt van 5G. Zie je dat niet? Volg dan de volgende stappen op:

 1. Ga naar instellingen van je telefoon
 2. Kies voor mobiel netwerk
 3. Ga naar opties mobiel netwerk of instellingen
 4. Kies voor mobiele data en vervolgens opties mobiele data
 5. Als er dan 5G staat, dan maakt jouw apparaat gebruik van 5G.

Besparen op je internet abonnement?

Doe de postcodecheck en ontdek welk internet abonnement op jouw adres mogelijk is.

Over Mike van den Broek

Mike is de oprichter van diverse vergelijkingsites waaronder providervergelijken.nl.

Mike houdt zich bezig met de strategie en ontwikkeling van Providervergelijken. Met meer dan 15 jaar ervaring is Mike een rasechte techneut die gek is op de snufjes waar je in de telecomwereld mee te maken krijgt.

Lees verder

Laatste artikelen van Mike van den Broek

Powerline adapter
Stopcontact met wifi

Powerline adapter

Mike van den Broek
Alles over Wireless LAN
Wifi logo

Alles over Wireless LAN

Mike van den Broek
Wat is een wifi dongle?
wifi dongle met wifi teken

Wat is een wifi dongle?

Mike van den Broek
0 reacties

Reageer ook