Deze 5 steden in Overijssel hebben de beste glasvezel aansluiting

De provincie Overijssel ligt een van de meest uitgebreide glasvezelnetwerken van heel Nederland. Na Flevoland is Overijssel de provincie waar de meeste inwoners toegang kunnen krijgen tot het snelle en stabiele glasvezelinternet. Overijssel kan natuurlijk niet zo hoog scoren als er in de Overijsselse dorpen en steden geen glasvezelkabels de grond in gaan.

Daarom waren wij benieuwd welke 5 steden in Overijssel de beste glasvezelaansluiting hebben. Om deze top 5 te kunnen maken, hebben we gebruik gemaakt van de onafhankelijke cijfers uit de ACM Telecommonitor. De gegevens zijn van het 1e kwartaal van 2023.

Met deze gegevens hebben we bepaald in welke plaatsen in Overijssel de meeste glasvezelaansluitingen beschikbaar zijn. Vervolgens hebben we bekeken in welke mate deze aansluitingen ook daadwerkelijk gebruikt worden met een abonnement voor glasvezelinternet bij een provider. In onderstaande grafiek zie je schematisch welke Overijsselse gemeenten hoog scoren.

Grafiek 1: De 5 steden in Overijssel met de beste glasvezelaansluiting

Bron: ACM telecommonitor (1e kwartaal 2023)

1. Tubbergen

De gemeente Tubbergen is al sinds 2014 aangesloten2 op het glasvezelnetwerk. In de kern en in het buitengebied van Tubbergen is de glasvezel destijds aangelegd door Cogas Kabel. De inwoners van Tubbergen hoefden niets te betalen voor de glasvezelaansluiting en waren ook niet verplicht om een glasvezel abonnement bij een provider af te sluiten. Dat werd bewust gedaan om de toegankelijkheid van glasvezel internet zo groot mogelijk te maken.

Dat is gelukt, want Tubbergen scoort goed als het gaat om glasvezel. Voor elke 100 adressen zijn er 96 glasvezelaansluitingen beschikbaar. Tubbergen scoort daarmee het hoogst in de provincie Overijssel als het gaat om de beschikbaarheid van supersnel internet. Hoewel er een groot aantal glasvezelaansluitingen ligt, wordt er nog niet zoveel gebruik van gemaakt.

Uit de cijfers van de telecommonitor van het 1e kwartaal van 2023 blijkt dat maar 0-10% van de aansluitingen wordt gebruikt in combinatie met een abonnement bij een provider. Er wordt dus nog maar een heel klein gedeelte van de glasvezelaansluitingen gebruikt. Delta, Solcon en Caiway zijn de belangrijkste aanbieders van glasvezel internet. Daarnaast bieden Online.nl, Odido en KPN nog abonnementen met ADSL-internet aan. Veel inwoners willen graag bij hun huidige provider blijven en dat is een belangrijke reden waarom nog niet iedereen massaal is overgestapt op glasvezel.

Glasvezelkabel

2. Almelo

Op de tweede plaats in deze top 5 vinden we Almelo. De aanleg van glasvezel verliep in deze gemeente best wel stroef. In 2013 werd al begonnen met de aanleg. Cogas begon met glasvezel aanleggen in de stad. Later werd Cogas overgenomen door Caiway waardoor Caiway de enige aanbieder werd3 van glasvezel internet in de stad. 

Veel inwoners accepteerden dat niet en kozen voor KPN als aanbieder van internet en tv. KPN levert tot op heden diensten via het ADSL-netwerk. Alleen in nieuwbouwhuizen en in een paar andere straten in Almelo is glasvezel van KPN te vinden. In de toekomst zal KPN haar glasvezelnetwerk in Almelo verder uitbreiden ter vervanging van het kopernetwerk wat gefaseerd uitgezet zal worden.

Mede door alle problemen rondom de aanleg van glasvezel in Almelo en de beperkte providerkeuze die daarvan het gevolg was, wordt nog geen 10% van de glasvezelaansluitingen gebruikt voor snel internet. Wil je weten of er glasvezel beschikbaar is op jouw adres? Vul dan jouw postcode en huisnummer in en doe onze postcodecheck.

3. Borne

In Borne heeft Reggefiber al in 2013 een glasvezelnetwerk aangelegd. Negentig procent van de woningen in Borne kreeg toen een glasvezelaansluiting in de meterkast. In het buitengebied was er ook voldoende animo. Daar werd het glasvezel over grote afstanden aangelegd door Delta Netwerk. In een groot deel van de gemeente ligt er nu een glasvezelnetwerk, zodat glasvezel internet in Borne bereikbaar is voor iedereen.

Van de bewoners maakt maar liefst 50-60% gebruik van glasvezel internet via een provider. De belangrijkste providers voor glasvezel in Borne zijn:

  • Youfone
  • KPN
  • Budget Alles-in-1
  • Odido
  • Solcon
  • Freedom

Met zoveel keuze is het logisch dat veel inwoners kiezen voor sneller internet via de glasvezelkabel.

Naast glasvezel kunnen inwoners van Borne ook nog kiezen voor internet via de kabel van Ziggo met o.a. Video on Demand en een Live tv-app. Het grote verschil tussen internet via de kabel en internet via glasvezel is dat de download en uploadsnelheid van kabelinternet kunnen verschillen. Bij glasvezel internet zijn beide snelheden hetzelfde. Dat is het grote voordeel van glasvezel, plus de snelheid.

4. Oldenzaal

Wat betreft het aantal glasvezelaansluitingen presteert Oldenzaal net zo goed als Borne en Almelo. In Oldenzaal liggen nu namelijk 93 glasvezelaansluitingen per 100 adressen. Het hoge aantal glasvezelaansluitingen in Oldenzaal volgt het gemiddelde van de provincie Overijssel, die op de tweede plaats staat in onze Nationale Glasvezeltest.

De inwoners van Oldenzaal beschikken al sinds 2012 over glasvezelaansluitingen4. In dat jaar begon Cogas Kabel Infra B.V.met de aanleg van glasvezel in Oldenzaal. Het project werd in 2017 afgerond, waarbij de laatste huizen in de binnenstad werden aangesloten. De bedrijfsterreinen en het buitengebied zijn ook allemaal voorzien van snel en stabiel internet via glasvezel. 

Het aantal inwoners dat ook daadwerkelijk een abonnement afsluit met glasvezelinternet ligt ook hier lager dan 10%. Bij de aanleg van glasvezel waren de inwoners van Oldenzaal niet verplicht om een glasvezelabonnement bij een provider af te sluiten. Als ze hun bestaande abonnement bij hun huidige provider wilden voortzetten, dan was dat ook mogelijk. Dat is waarschijnlijk een belangrijke reden waarom de glasvezelaansluitingen in Oldenzaal nog niet op grote schaal gebruikt worden.

5. Twenterand

in de gemeente Twenterand liggen al jaren glasvezelaansluitingen in de grond. Ook hier was destijds Cogas (nu Delta) verantwoordelijk voor de aanleg van glasvezelaansluitingen in de woonkern en het gebied er omheen. Daarom liggen er nu 93 aansluitingen per 100 adressen, net als in:

  • Almelo
  • Borne 
  • Oldenzaal

In de gemeente Twenterand kan dus praktisch iedereen gebruik maken van een glasvezel aansluiting voor tv kijken, telefonie en internetten.

Toch is het aantal mensen wat een glasvezel abonnement afsluit nog vrij laag. Bij nog geen 10% van de glasvezel aansluitingen wordt glasvezel afgenomen via een abonnement bij een provider. Dat kan te maken hebben met de providerkeuze in deze gemeente. Zo biedt bijvoorbeeld KPN nog geen glasvezel aan in Twenterand. Wie glasvezel internet wil hebben, kan terecht bij Caiway, Delta, Solcon en Online.nl.

Welke stad in Overijssel heeft de beste glasvezelaansluiting?

Na ons onderzoek komen we tot de conclusie dat in Tubbergen de beste glasvezelaansluiting van Overijssel ligt. De rest van onze top 5 bestaat uit Almelo, Borne Oldenzaal en Twenterand.

Besparen op je internet abonnement?

Doe de postcodecheck en ontdek welk internet abonnement op jouw adres mogelijk is.