Nationale glasvezeltest

Deze 5 provincies hebben de beste glasvezel aansluiting

Glasvezel is de snelste en stabielste internetverbinding die er is. Om je een idee te geven: met glasvezel internet zijn downloadsnelheden tot 2000 Mbps mogelijk. Dat is sneller dan internet via de kabel of telefoonlijn. Met name de uploadsnelheid is bij glasvezel veel hoger. Dat wil natuurlijk iedereen wel hebben.

Daarom wordt er in ons land flink geïnvesteerd in de aanleg en uitbreiding van het glasvezelnetwerk. In 2022 werd zelfs een recordaantal van 1 miljoen nieuwe glasvezelaansluitingen aangelegd1.

Er ligt dus een flink glasvezelnetwerk, maar op provinciaal niveau zijn er grote verschillen in het aantal glasvezelaansluitingen. Wil je weten hoe jouw provincie scoort als het gaat om glasvezel internet? Je leest het in deze Nationale glasvezeltest.

Welke provincies hebben de meeste glasvezelaansluitingen?

In Nederland wordt ongeveer 40% van de bestaande glasvezelaansluitingen ook daadwerkelijk gebruikt voor internet, tv en mobiel. Er zijn dus landelijk gezien veel glasvezelaansluitingen die (nog) niet gebruikt worden. Daar zijn verschillende redenen voor.

Met behulp van gegevens uit de Telecommonitor van maart 2023 onderzochten wij hoeveel glasvezelaansluitingen er beschikbaar zijn per provincie en hoeveel er daadwerkelijk gebruikt worden. De uitkomst kun je aflezen in onderstaande grafiek.

Bron: ACM Telecommonitor (1e kwartaal 2023)

Uit de grafiek hierboven blijkt dat er met name in Noord-Holland, Groningen, Zuid-Holland en Limburg relatief weinig glasvezelaansluitingen zijn. Dat heeft verschillende oorzaken. Zo liggen er in de Randstad uitgebreide koper- en kabelnetwerken met snel internet, waardoor de vraag naar glasvezel internet daar nu nog beperkt is.

In de provincies Limburg en Groningen blijft het aantal glasvezelaansluitingen ook achter, maar dat heeft een andere oorzaak. In de dunbevolkte gebieden van Limburg en Groningen is de aanleg van glasvezel namelijk niet rendabel genoeg. Daardoor blijft het aantal beschikbare aansluitingen in deze regio’s achter bij de rest van Nederland.

De vijf koplopers zijn de provincies Flevoland, Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant en Drenthe. In deze provincies is er voor meer dan 70% van de huisadressen een glasvezelaansluiting beschikbaar.

Welke glasvezel aanbieders zijn er beschikbaar?

Naast de beschikbaarheid van glasvezelaansluitingen is de beschikbaarheid van glasvezel providers in de provincies belangrijk. Uit de ACM cijfers3 van het 1e kwartaal van 2023 blijkt dat er in heel Nederland 2,48 miljoen huishoudens een internetabonnement met glasvezel hebben. En dit aantal neemt dagelijks toe. 

Zonder provider kun je geen abonnement afsluiten. Het is dan wel prettig als je dan keuze hebt uit meerdere providers. De providers bieden namelijk verschillende abonnementen aan voor verschillende prijzen. In de praktijk heeft de partij die als eerste glasvezel in een gebied aanlegt, de beste concurrentiepositie. Dat verandert zodra andere providers ook toegang krijgen tot het glasvezelnetwerk.

De ACM heeft onderzoek gedaan naar de concurrentie op het glasvezelnetwerk4. De grote aanbieders zoals KPN, Glaspoort, Delta Fiber en Open Dutch Fiber laten andere providers toe op hun netwerk en dit is conform de afspraken die zijn gemaakt met de toezichthouder.

Verder concludeert de toezichthouder dat er op dit moment voldoende concurrentie is. Dat blijkt uit het feit dat op dit moment 6,1 miljoen adressen toegang hebben tot één of meer glasvezelnetwerken. 

Hoe zit dat in de provincies? Veel glasvezelaanbieders streven naar een landelijke dekking, maar in de praktijk blijkt dat de keuze in providers per dorp en stad kan verschillen. Binnen de provincies is het aanbod afhankelijk van de aanwezige netwerkaanbieders en de providers die op dat netwerk worden toegelaten. Met een postcodecheck zie je snel welke providers bij jou in de buurt zitten. In tabel 1 kun je zien welke providers er per provincie worden aangeboden.

NetwerkProviders particulier glasvezel internetProvincies
Delta FiberCaiway
Delta
Kliksafe
Freedom
Online.nl
Odido
Friesland
Groningen
Drenthe
Open Dutch FiberOdido
Freedom Internet
TriNed
SNLR.nl
Fiber.nl
Quinnect
Teleplaza
Multifiber
ONVI
Stipte
RapidXS
Noord-Holland
Zuid-Holland
Utrecht
Noord-Brabant
Limburg
Groningen
KPNKPN
Youfone
Budget-Alles-In-1
Online.nl 
Kliksafe
Freedom
Solcon
Plinq
Odido
Tweak
Friesland
Groningen
Drenthe
Overijssel
Gelderland
Flevoland 
Utrecht 
Noord-Holland
Zuid-Holland
Zeeland
Noord-Brabant
Limburg
GlaspoortFreedom
Kliksafe
Cambrium
KPN
Solcon
Odido
Budget Alles-in-1
Plinq
Youfone
Friesland
Noord-Holland
Groningen
Noord-Brabant
FiberflevoSolcon
KPN
Fiber.nl
Onvi
Stipte.nl
Odido
Kliksafe
Online.nl
Tweak
Youfone
Freedom
Budget Alles-in-1
Flevoland
Noord-Holland
GlasdraadKPN
Odido
Budget Thuis
Multifiber
Fiber
Online.nl
Youfone
Kliksafe
SNLR.nl
Stipte.nl
Solcon
Trined
Freedom
RapidXS
Noord-Holland
Zuid-Holland
Zeeland
Groningen
Flevoland
Utrecht
Drenthe Friesland
CAI HarderwijkKPN
Plinq
Caiway
Fiber
Solcon
XSYou
Delta 
Tweak
Gelderland
KabelnoordSolcon
Multifiber
Friesland
WeConnect WaalreKPN
Freedom
Solcon
Plinq
Noord-Brabant
Tabel 1: Providers per glasvezelnetwerk

Uit dit overzicht blijkt dat KPN en Deltafiber het best vertegenwoordigd zijn in alle provincies. Via hun glasvezelnetwerken heb je toegang tot verschillende providers, maar dat wil niet zeggen dat alle providers ook in het hele werkgebied van de glasvezelbeheerder worden aangeboden. 

In de buitengebieden en dorpen is het provideraanbod vaak beperkter dan in de grote steden. In dunbevolkte gebieden als Limburg en Oost-Groningen zijn er weinig glasvezelaansluitingen en dat betekent meestal ook dat er weinig keuze is in providers. De keuze in providers lijkt het grootst in de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Flevoland en Noord-Brabant. 

Conclusie

Het doel van deze glasvezeltest was om een top 5 te maken van provincies met de beste glasvezel aansluiting. We hebben daarbij gekeken naar het aantal beschikbare aansluitingen per adres en het aantal providers wat per provincie beschikbaar is.

Uit onze test blijkt dat dit de top 5 is van provincies met de beste glasvezel aansluiting:

  1. Flevoland
  2. Overijssel
  3. Gelderland
  4. Noord-Brabant
  5. Drenthe

In deze vijf provincies zijn er de meeste glasvezelaansluitingen per huisadres beschikbaar. De provincies Flevoland en Noord-Brabant uit deze top 5 hebben bovendien de meeste keus in providers.

Besparen op je internet abonnement?

Doe de postcodecheck en ontdek welk internet abonnement op jouw adres mogelijk is.

Naar boven