Deze 5 steden in Limburg hebben de beste glasvezel aansluiting

In Limburg ligt nog niet zoveel glasvezel als in andere provincies. In maart 20231 was gemiddeld voor de helft van alle Limburgse adressen een glasvezelaansluiting beschikbaar. Dat is veel minder dan in andere provincies zoals Gelderland en Overijssel.

Toch zijn er regionaal in Limburg grote verschillen. Er zijn gemeentes die echt grote stappen hebben gezet en veel moeite hebben gedaan om voor alle inwoners een glasvezelaansluiting aan te leggen. Je leest hier welke 5 steden in Limburg de beste glasvezelaansluiting hebben.

Bron: ACM telecommonitor 1e kwartaal 2023

1. Bergen

Bergen loopt flink voorop als het gaat om de aanleg van glasvezel met snel internet in Limburg. In deze groene gemeente is in 2021 door E-Fiber (nu Open Dutch Fiber) een uitgebreid glasvezelnetwerk aangelegd. De glasvezel aansluitingen liggen in de bebouwde kom, op bedrijfsterreinen en in het buitengebied. De aansluitingen in het buitengebied zijn aangelegd door Delta Fiber Netwerk.

In de bebouwde kom zijn de huisaansluitingen gratis aangelegd, zodat iedereen kan profiteren van de voordelen van glasvezel2. Dankzij dit uitgebreide netwerk heeft elk adres in Bergen een glasvezelaansluiting. Supersnel internet is in Bergen dus overal beschikbaar, maar lang niet alle aansluitingen worden ook echt gebruikt.

Tussen de 10 en 20% van de glasvezel aansluitingen in Bergen wordt gebruikt met een abonnement voor glasvezel internet. Dat percentage ligt laag, omdat er andere mogelijkheden zijn om te internetten. Zo is er in Bergen kabelinternet beschikbaar en internet via ADSL. De belangrijkste providers zijn:

  • Odido (glasvezel internet)
  • KPN (ADSL)
  • Ziggo (kabel)
  • Online.nl (ADSL)

Er zijn nog niet zo veel providers die in Bergen glasvezel internet aanbieden. Daarnaast zijn er nog voldoende alternatieven, maar die zijn niet zo snel en stabiel als glasvezel. In de toekomst zullen er mogelijk meer inwoners een glasvezel abonnement afsluiten voor internet en tv.

2. Mook en Middelaar

In de gemeentes Bergen en Mook en Middelaar werd rond dezelfde tijd begonnen met glasvezel aanleggen. In 2020 heeft Open Dutch Fiber namelijk ook in Mook en Middelaar een glasvezelnetwerk aangelegd3. Zo ontstond een zeer goed dekkend glasvezelnetwerk. Dit netwerk is openbaar en voor elke provider toegankelijk.

Iedereen die voor het einde van de werkzaamheden een abonnement afsloot, kreeg een gratis glasvezelaansluiting tot in huis of in het kantoorpand. Daarmee kan gebruik gemaakt worden van supersnel en voordelig internet, interactieve televisie en telefonie. Toch worden ook hier nog niet alle glasvezelaansluitingen gebruikt.

In Mook en Middelaar wordt 20-30% van de glasvezelaansluitingen ook echt gebruikt voor de levering van glasvezel internet. De inwoners kiezen dus nog niet massaal voor het snelle glasvezel internet. Dat komt grotendeels omdat er in deze gemeente ook nog volop alternatieven zijn in de vorm van internet via de kabel en ADSL-internet.

3. Stein

In Stein is tussen 2008 en 2013 een glasvezelnetwerk aangelegd door Reggefiber (nu KPN). Ook op de bedrijventerreinen en in het buitengebied is inmiddels glasvezel aangelegd. Er ligt nu dus een zeer uitgebreid glasvezelnetwerk in Stein. Dat blijkt ook uit de cijfers: voor elke 100 adressen in Stein zijn er 95 glasvezelaansluitingen beschikbaar.

Er liggen dus voldoende aansluitingen om alle inwoners van Stein nu en in de toekomst toegang te geven tot glasvezel internet. Ongeveer de helft van alle glasvezelaansluitingen in Stein wordt al gebruikt in combinatie met een abonnement bij een provider. Er zijn verschillende internet providers die in Stein glasvezel abonnementen aanbieden, waaronder:

De inwoners van Stein hebben dus heel wat keuze als het gaat om providers. Wil je weten of glasvezel op jouw adres beschikbaar is? Vul dan jouw postcode en huisnummer in en doe de postcodecheck.

In Stein is het ook nog mogelijk om internet via de kabel af te sluiten. Er is ook nog ADSL-internet beschikbaar, maar dat zal in de toekomst verdwijnen, omdat KPN het kopernetwerk gefaseerd gaat uitzetten. De hoge snelheid van glasvezel internet is natuurlijk ook een groot voordeel. Steeds meer mensen zullen dan kiezen voor glasvezel.

4. Nederweert

Met 93 glasvezelaansluitingen per 100 adressen verdient Nederweert zeker een plaats in deze top 5. Het glasvezelnetwerk is ook hier weer heel uitgebreid. Het netwerk is aangelegd door Delta Fiber Netwerk4 en daarbij is het uitgestrekte buitengebied van Nederweert ook meegenomen. Glaspoort heeft op het bedrijventerrein de glasvezelaansluitingen aangelegd.

Een groot deel van de inwoners van Nederweert kunnen dus gebruik maken van glasvezel internet als ze dat willen. Toch kiest nog maar 40-50% van de inwoners voor een glasvezel abonnement bij een provider. De andere helft van de inwoners krijgt het internet binnen via een andere verbinding. 

Dat komt omdat er ook nog kabelinternet verkrijgbaar is. In Nederweert biedt Ziggo internet via de kabel aan Bij kabelinternet ligt de uploadsnelheid vaak veel lager dan de downloadsnelheid. Bij glasvezelinternet zijn beide snelheden gelijk en dat is gunstig als je thuis werkt, videogesprekken voert of foto’s uploadt naar social media.

5. Roerdalen

De glasvezel in Roerdalen is aangelegd door E-Fiber5. De glasvezelaansluitingen zijn grotendeels gratis aangelegd voor de inwoners. KPN en Glaspoort hebben in Roerdalen hun eigen netwerk aangelegd naast de kabels van E-Fiber. Dat heeft ertoe geleid dat er per 100 adressen 91 glasvezelaansluitingen zijn. Inwoners waren bij de aanleg niet verplicht om de aansluiting naar huis door te trekken of een glasvezelabonnement af te sluiten bij een provider.

Veel inwoners van Roerdalen maken daarom nog geen gebruik van hun glasvezelaansluiting. Bij slechts 10-20% van de aansluitingen wordt glasvezel internet afgenomen met een abonnement bij een provider. Alle andere internetgebruikers in Roerdalen maken nog gebruik van ADSL of kabelinternet. 

De beste glasvezel aansluiting van Limburg

Van alle steden en gemeentes in Limburg heeft Bergen de allerbeste glasvezel aansluiting. Op de tweede en derde plaats staan Mook en Middelaar en Stein. Daarna volgen Nederweert en Roerdalen.

Besparen op je internet abonnement?

Doe de postcodecheck en ontdek welk internet abonnement op jouw adres mogelijk is.

Naar boven