Deze 5 steden in Friesland hebben de beste glasvezel aansluiting

In de provincie Friesland ligt al redelijk wat glasvezel, maar er zijn ook nog een aantal gebieden waar glasvezel internet nog maar beperkt beschikbaar is. Wij waren benieuwd welke 5 steden in Friesland de beste glasvezel aansluiting hebben.

Welke gemeenten in deze noordelijke provincie lopen voorop met hun glasvezelnetwerk en hoeveel van deze glasvezelaansluitingen worden er op dit moment gebruikt? Om daar een antwoord op te krijgen, hebben we een eigen onderzoek uitgevoerd met de onafhankelijke gegevens van de ACM Telecommonitor1 over het 1e kwartaal van 2023. Het resultaat zie je in onderstaande grafiek en de tekst daaronder.

Grafiek 1: De 5 steden in Friesland met de beste glasvezel aansluiting

Bron: ACM telecommonitor 1e kwartaal 2023

1. Dantumadiel

In Dantumadiel heeft provider Kabelnoord een groot deel van de glasvezelaansluitingen gerealiseerd via het uitgebreide bestaande kabelnetwerk. Kabelnoord heeft in bijna elke woning en bedrijfspand in Dantumadiel een glasvezelaansluiting gemaakt. Dat blijkt ook uit de cijfers van de Telecommonitor van het 1e kwartaal 2023, waaruit we kunnen opmaken dat er maar liefst 99 aansluitingen per 100 adressen beschikbaar zijn. Daarmee heeft Dantumadiel de beste glasvezel aansluiting van de provincie Friesland.

De glasvezel aansluitingen liggen door de hele gemeente, op bedrijfsterreinen en in het buitengebied. Glasvezel internet is in Dantumadiel dus overal verkrijgbaar. De verglazing van Dantumadiel door Kabelnoord werd in 2020 grotendeels afgerond2. Bij de installatie van glasvezel werden de coaxmodems overal vervangen door glasvezelmodems. Zo konden de inwoners meteen gebruik maken van internet via glasvezel.

Op 60-70% van de glasvezelaansluitingen in Dantumadiel wordt inmiddels gebruik gemaakt van supersnel internet en tv via een glasvezel abonnement. Een groot deel van de abonnementen loopt bij Kabelnoord, maar het netwerk is ook opengesteld voor andere providers, zoals Fiber. Vul jouw postcode in en doe onze postcodecheck. Dan kom je er snel achter of glasvezel beschikbaar is op jouw adres.

2. Heerenveen

Bij de aanleg van glasvezel in Heerenveen zijn verschillende partijen betrokken. Zo is Digitale Stad eind 2020 gestart met de aanleg van een glasvezelnetwerk in het buitengebied en in de kernen van Heerenveen Oost en Noord. Alle inwoners die toestemming hebben gegeven werden na de aanleg gratis aangesloten op het open glasvezelnetwerk van Digitale Stad. KPN is de partij die de glasvezelaansluitingen in de stad zelf heeft gelegd en Delta was verantwoordelijk voor de aanleg van glasvezel op de Heerenveense bedrijventerreinen.

Al deze inspanningen hebben gezorgd dat er nu 95 glasvezelaansluitingen beschikbaar zijn per 100 adressen. Dat zijn er veel, zeker als je het vergelijkt met het landelijke gemiddelde. We kunnen dus wel concluderen dat in Heerenveen bijna iedereen kan profiteren van de voordelen van glasvezel.

Worden al die glasvezel aansluitingen ook echt gebruikt? Uit de telecommonitor blijkt dat in Heerenveen op circa 40-50% van de aansluitingen een glasvezel abonnement is afgesloten via een provider. Dat kan verklaard worden door het feit dat in een deel van Heerenveen nog dubbele aansluitingen liggen met coaxkabel en glasvezel.3 Bij die aansluitingen kan er gekozen worden voor glasvezel internet of internet via ADSL waardoor niet iedereen meteen is overgestapt op stabiel internet via glasvezel.

3. Ooststellingwerf

In Ooststellingwerf hebben Delta Fiber Netwerk, Kabelnoord en Glaspoort er voor gezorgd dat op 95 van de 100 adressen glasvezelaansluitingen liggen. Glasvezel internet is dus heel goed beschikbaar in de gemeente Ooststellingwerf, zodat iedereen toegang heeft tot snel internet. Inwoners van deze gemeente hebben gratis een glasvezelaansluiting gekregen, zonder de verplichting om een glasvezelabonnement af te sluiten. In het buitengebied moest er vanwege de grote afstanden wel betaald worden voor de aansluiting.

Ondanks dat de hele gemeente Ooststellingwerf is voorzien van glasvezelaansluitingen, maakt nog niet iedereen daar gebruik van. Bij slechts 10-20% van de aansluitingen wordt daadwerkelijk glasvezelinternet afgenomen via een abonnement. Dit percentage ligt veel lager dan in bijvoorbeeld Heerenveen of Dantumadiel. 

Waarschijnlijk komt dat omdat abonnementen met glasvezel internet gemiddeld wat duurder zijn dan abonnementen met ADSL-internet. Bovendien is er in deze gemeente geen verplichting om een glasvezelabonnement af te sluiten. Men kiest dan sneller voor de langzamere internetverbinding. Aan het glasvezelnetwerk ligt het in ieder geval niet, want dat is zeer uitgebreid.

4. Ameland

Het eiland Ameland scoort ook heel goed als het gaat om glasvezelaansluitingen. Kabelnoord heeft in 2015 al het hele eiland voorzien van glasvezel5. Daarbij zijn alle coax kabelaansluitingen vervangen door glasvezelaansluitingen, zonder dat daarbij een tariefsverhoging werd doorgevoerd. Veel abonnementen bij Kabelnoord bleven daardoor gewoon doorlopen.

Naast glasvezel is het op Ameland ook nog steeds mogelijk om ADSL-internet via de vaste telefoonlijn af te nemen. Dat kan o.a. via de volgende providers:

Het glasvezelnetwerk van Kabelnoord is overigens wel opengesteld, zodat ook andere providers hun diensten kunnen aanbieden.

De inwoners van Ameland maken wel heel goed gebruik van hun glasvezel aansluitingen. Op 70-80% van de aansluitingen is namelijk een abonnement afgesloten voor de levering van internet via glasvezel. Op Ameland ligt dus ook een van de beste glasvezel aansluitingen van Friesland.

5. Noardeast-Fryslân

Met de gemeente Noardeast-Fryslân ronden we ons onderzoek naar de 5 steden in Friesland met de beste glasvezel aansluiting af. Ook hier heeft Kabelnoord voor een belangrijk deel gezorgd voor de verglazing van hun bestaande coax kabelnetwerk6. Eind 2021 waren deze werkzaamheden voor een groot deel afgerond. In het buitengebied van Noardeast-Fryslân duurde het wat langer om glasvezel aan te leggen, maar ook dat is inmiddels gerealiseerd.

Dat heeft ertoe geleid dat er nu 89 glasvezelaansluitingen per 100 adressen zijn gerealiseerd in de gemeente Noardeast-Fryslân. Er wordt ook goed gebruikgemaakt van de hoge snelheid van glasvezel internet, want op 60-70% van de aansluitingen is een abonnement afgesloten bij een provider.

Door het uitgebreide glasvezelnetwerk en het hoge aantal glasvezelaansluitingen wat ook echt gebruikt wordt, is Noardeast-Fryslân een van de gemeentes met de beste glasvezel aansluiting van Friesland.

De 5 steden met de beste glasvezel aansluiting van Friesland

In Friesland heeft gemiddeld 60% van de adressen een glasvezelaansluiting. Dat is niet overal in de provincie zo, want regionaal zijn er grote verschillen in de beschikbaarheid van glasvezel internet. Zo heeft Dantumadiel de beste glasvezelaansluiting, gevolgd door Heerenveen, Ooststellingwerf, Ameland en Noardeast-Fryslân.

Besparen op je internet abonnement?

Doe de postcodecheck en ontdek welk internet abonnement op jouw adres mogelijk is.

Naar boven