Juice jacking, wat is het en hoe voorkom je het?

Het overgrote deel van ons is terughoudend als het gaat over het gebruik van een onbeveiligd wifinetwerk. Uit onderzoek blijkt echter dat dat niet het enige is waar wij ons zorgen over zouden moeten maken. 

Persoonlijk had ik er nog nooit van gehoord, maar juice jacking is een populaire methode als het gaat om het hacken en misbruiken van onder andere jouw mobiele telefoon. Ben je benieuwd naar wat het precies inhoudt en hoe je het kan voorkomen? Lees dan snel verder! 

Wat is juice jacking?

Juice jacking is een cyberaanval waarbij gebruik wordt gemaakt van een openbare USB-oplaadpoort. Je ziet deze bijvoorbeeld vaak op luchthavens, in de trein of in grote warenhuizen.

Laad jij jouw apparaat op via zo’n USB-poortje, dan is het mogelijk dat er malware op dat apparaat geïnstalleerd wordt of dat jouw persoonlijke gegevens worden achterhaald. Met behulp van de malware kunnen hackers onder andere jouw toetsaanslagen volgen, bepaalde advertenties tonen of zelfs de besturing van jou apparaat overnemen.

Hoe werkt het?

We gebruiken een USB-poort vaak als oplader, maar daarnaast is het ook een dataoverbrenger. Vroeger deden we daar veel meer mee, denk maar eens aan het aansluiten van jouw telefoon aan je computer om foto’s en bestanden over te zetten. Inmiddels gaat vrijwel alles draadloos en staan we er vaak niet meer bij stil dat een USB-aansluiting deze functie ook nog heeft. 

Het kan dus zomaar zijn dat er achter de openbare USB-poort een (mini)computer zit die jouw gegevens uit jouw apparaat haalt of er juist kwaadaardige software opzet. Dit kan bijvoorbeeld ook gebeuren via een powerbank of losse USB-stick die jij in jouw apparaat steekt. 

Hoe weet ik of ik slachtoffer ben?

Juice jacking blijft helaas nog vaak onopgemerkt voor het slachtoffer. Wel kan het zijn dat je verdachte activiteiten ziet op jouw apparaat, zoals een aankoop die jij niet hebt gedaan of een oproep die er verdacht uitziet. 

Daarnaast reageert een apparaat waar malware op draait vaak trager en voelt hij soms warmer aan dan normaal. Merk je iets verdachts en heb je jouw apparaat opgeladen aan een openbare USB-poort, dan is het de moeite waard om hem na te laten kijken door een specialist.

En hoe kan ik het voorkomen?

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Daarom hebben we de belangrijkste tips voor je op een rijtje gezet:

  • Laadt jouw apparaten enkel op via jouw eigen opladers en USB-poorten. Gebruik nooit kabels van onbekende afkomst en laat onbekenden ook geen gebruik maken van die van jou.
  • Ben je op een openbare plek, laad dan alleen op via het stopcontact of powerbank. Uiteraard weer met jouw eigen oplaadkabel.
  • Schaf een USB-datablocker aan. Dit is een klein apparaatje wat je aansluit op de laadpoort van jouw apparaat en wat het beschermt tegen eventuele juice jacking.
  • Alles wat gratis, openbaar of algemeen toegankelijk is, kan je het beste benaderen met gezonde argwaan.

Op zoek naar een mobiel abonnement?

Weet je nu alles van juice jacking, maar ben je ook op zoek naar een mobiel abonnement? Op onze website kan je direct alle sim only– en telefoon abonnementen met elkaar vergelijken en er snel een eenvoudig één aanvragen! 

Over Iris Kooi

Iris is onze woordtovenaar bij providervergelijken.nl. Dagelijks duikt ze in de diverse onderwerpen die het telecom landschap rijk is en zorgt ervoor dat zelfs een kind de teksten die ze schrijft zou kunnen begrijpen!

Lees verder

Laatste artikelen van Iris Kooi

Internet via glasvezel versus kabel en koper

Internet via glasvezel versus kabel en koper

Iris Kooi
Hoe verander je een wifi wachtwoord?
Persoon die een wifi wachtwoord verandert op een laptop

Hoe verander je een wifi wachtwoord?

Iris Kooi
Telefoonnummers opzoeken: hoe kan je nagaan wie jou gebeld heeft?
Persoon die een nummer aanwijst in een telefoonboek

Telefoonnummers opzoeken: hoe kan je nagaan wie jou gebeld heeft?

Iris Kooi
0 reacties

Reageer ook

Besparen op je internet abonnement?

Doe de postcodecheck en ontdek welk internet abonnement op jouw adres mogelijk is.