Is het mogelijk om tv te kijken zonder abonnement?

Vroeger keken we televisie via de kabel, analoge tv genoemd. Het was gratis en je had geen abonnement nodig, maar daarentegen was het aantal zenders minimaal en de kwaliteit niet geweldig. 

Inmiddels is het niet meer mogelijk om analoge tv te kijken. Wil je televisiezenders, dan ben je verplicht om een abonnement af te sluiten. Ben je toch op zoek naar abonnementsvrije opties? Lees dan snel verder! 

Een korte geschiedenis van de analoge tv

Vanaf 1951 wordt er televisie uitgezonden in Nederland, in de eerste instantie via de antenne. Ongeveer 20 jaar later deden de coax-kabelnetwerken hun entree en keken mensen tv via de kabel. In het begin waren enkel de nationale zenders te bekijken, maar dit is met de jaren flink uitgebreid. 

Toch kondigde Ziggo in 2017 aan om te stoppen met het aanbieden van analoge tv en radio. Er werd immers steeds minder gebruik van gemaakt door de opkomst van digitale televisie. De kwaliteit van digitale tv is beter, het aantal zenders is groter en er zijn meer functies mogelijk, zoals die van interactieve televisie. Daarnaast kan de bandbreedte die gebruikt werd voor analoge tv, nu ingezet worden voor andere zaken, zoals een hogere internetsnelheid.

Inmiddels zijn alle internet- en televisieproviders gestopt met het aanbieden van analoge tv. Wil je televisiezenders ontvangen, dan ben je verplicht om een digitaal abonnement af te sluiten. 

Waarom geen tv abonnement? 

Toch zijn er redenen te bedenken waarom je niet zit te wachten op een televisieabonnement:

  • Je betaalt maandelijks een bedrag, voor wat je voorheen gratis kon bekijken.
  • Je hebt genoeg aan de nationale basiszenders.
  • Je bent atechnisch en wilt niet in de weer hoeven zijn met een digitale televisieontvanger. 
  • Je hoeft geen extra’s, je wil gewoon simpel en zorgeloos tv kunnen kijken.

Helaas is het echt niet meer mogelijk om op de ‘ouderwetse’ manier televisie te kijken. Het goede nieuws, er zijn wel andere abonnementsvrije opties om de nationale zenders te bekijken. 

Wat is er mogelijk?

Wil je zonder abonnement televisie kijken, dan zijn er grofweg twee opties: Of je gebruikt een losse decoder om nationale zenders te kunnen ontvangen, of je kijkt gratis via het internet. Beide opties worden hieronder verder uitgewerkt. 

TV decoder

De gratis zenders, ook wel free-to-air zenders genoemd, zijn nog steeds te ontvangen via satelliet. Om deze op jouw televisie te kunnen bekijken heb je een losse DVB-T2 decoder nodig, die ondersteuning heeft voor HEVC/H.265. Dit is een klein kastje, vergelijkbaar met je internetrouter. De prijs hiervan kan variëren van tientallen tot enkele honderden euro’s. 

Zodra je de decoder hebt aangesloten op jouw televisie, kan je direct NPO1, 2 en 3 en de regionale zender bekijken. Gratis, zonder abonnement en met betere beeldkwaliteit dan analoge tv destijds had.  

Tv kijken via internet

Via internet kan je gratis live naar verschillende zenders kijken of kan je ze terugkijken. Je hoeft hier geen abonnement voor af te sluiten. Je hebt wel altijd een werkende internetverbinding nodig. 

We hebben de populairste streamingdiensten voor je op een rijtje gezet: 

  • NPO – Via de website of app van NPOStart kan je NPO1, 2 en 3 bekijken. Heb je een vrij nieuwe televisie, dan staat de app vaak al geïnstalleerd op het apparaat. NPO heeft ook een betaalde optie, NPO Plus.
  • Kijk – Via Kijk.nl kan je de zenders SBS6, SBS9, Net5 en Veronica terugkijken. Via de bijbehorende app kan je deze zenders live bekijken. Maak je een account aan, dan krijg je toegang tot meer live-content, zoals Europees voetbal.
  • Buitenlandse zenders – Veel buitenlandse zenders uit het basispakket van een televisieabonnement zijn gratis online te bekijken. Soms kan je live kijken, soms is alleen terugkijken mogelijk. 

Niet alleen op jouw laptop of computer kan je zo zorgeloos tv kijken, maar ook op jouw tablet, mobiele telefoon en smart-tv. Wil je kijken op jouw tablet, smartphone of -tv, dan raden wij jou aan om zo mogelijk de app van de streamingdienst te downloaden. Vaak is de besturing via de app een stuk gemakkelijker.

Op zoek naar een passend televisie- of internet abonnement? 

Wil je toch een tv abonnement aanvragen, of ben je op zoek naar een internet abonnement om de zenders gratis te kunnen streamen (of misschien wel beide)? Wij kunnen je helpen. Op onze website kan je direct alle abonnementen met elkaar vergelijken en er snel en eenvoudig één aanvragen! 

Over Iris Kooi

Iris is onze woordtovenaar bij providervergelijken.nl. Dagelijks duikt ze in de diverse onderwerpen die het telecom landschap rijk is en zorgt ervoor dat zelfs een kind de teksten die ze schrijft zou kunnen begrijpen!

Lees verder

Laatste artikelen van Iris Kooi

Heb je wel 1 gigabit internet nodig?
Een meterkast

Heb je wel 1 gigabit internet nodig?

Iris Kooi
Bellen via wifi, is dat wat voor jou?
Telefoon met een wifi logo

Bellen via wifi, is dat wat voor jou?

Iris Kooi
Hoe kan je een alternatieve DNS instellen?
Persoon die een alternatieve DNS probeert in te stellen

Hoe kan je een alternatieve DNS instellen?

Iris Kooi
0 reacties

Reageer ook

Besparen op je internet abonnement?

Doe de postcodecheck en ontdek welk internet abonnement op jouw adres mogelijk is.