Wat is het IP-adres van mijn modem router?

op basis van 0 beoordelingen

Met het modem router IP-adres krijg je toegang tot de instellingen van je router. Maar hoe kan je je IP-adres achterhalen? En hoe kan je in je router komen? Dat leggen wij stapsgewijs voor je uit!

Persoon die kijk naar modem met ip adres
|

Wat is een IP-adres?

Met een IP-adres kan je communiceren met andere apparaten, zoals smartphones, laptops en computers. Een andere term voor een IP-adres is standaard gateway-IP (default gateway IP). Apparaten die op hetzelfde netwerk zitten, versturen hun verzoeken naar de router.

Bij windows apparaten wordt het IP-adres, standaard gateway-IP genoemd en bij iOS-apparaten wordt het IP-adres van de internet router genoemd.

Als je het IP-adres van je router gevonden hebt, kan dit in de adresbalk van de browser ingevoerd worden. Waarmee je toegang hebt tot het webinterface van jouw router.

De verschillende soorten IP-adressen

Een router is nodig om het IP-adres te achterhalen. Een router zorgt ervoor dat meerdere apparaten tegelijkertijd verbinding maken met het internet.

De router maakt twee soorten IP-adressen aan:

 • Privé IP-adres: Hiermee gaat het dataverkeer van de router naar andere apparaten in huis. Die apparaten moeten dan wel verbonden zijn met de router. Elk apparaat krijgt dan zijn eigen privé IP-adres. De privé IP-adressen worden door de firewall beschermd.
 • Openbaar IP-adres: Bij een openbare IP-adres gaat het internetverkeer van je thuisnetwerk naar je apparaten. Alle websites die je bezoekt, worden door de server opgeslagen. Een openbaar IP-adres krijg je van de internetprovider. Dit IP-adres is zichtbaar voor iedereen die op hetzelfde netwerk is aangesloten.

In het besturingssysteem van de router waarmee je verbonden bent, zit de functie NAT (Network Address Translation). Hiermee worden privé IP-adressen omgezet naar openbare IP-adressen. Het is een soort masker voor de buitenwereld.

IP-adressen van internetproviders

Wat is jouw IP-adres? Het standaard IP-adres van je router kan je achterhalen, door te kijken naar de IP-adressen van je internetprovider. Waardoor je niet in de instellingen van je computer of telefoon hoeft te duiken.

Hieronder hebben we het IP-adres van een aantal providers weergegeven. Zoek jouw provider op en voer het IP-adres in de adresbalk van de browser. Als je het juiste IP-adres hebt, zal je op de inlog-pagina van je router komen.

 • Ziggo router: 192.168.178.1
  Heet jouw netwerknaam UPC? Dan zijn de volgende IP-adressen mogelijk: 192.168.0.1 of 192.168.1.1.
 • KPN router: 192.168.2.254
 • Telfort router: 192.168.2.254
 • Sitecom router: heeft meerdere mogelijke IP-adressen:
  192.168.1.254
  192.168.123.254
  192.168.0.1
  10.0.0.1
 • TP-Link router: 192.168.0.1 of 192.168.1.1

IP-adres van je router vinden

Er zijn verschillende mogelijkheden om het IP-adres via de router achterhalen. Maar hoe doe je dat?

IP-adres via Google. Heb je zelf een router aangeschaft? Vul dan het merk en type in op Google. Vervolgens zoek je de modelnaam op. Als je die gevonden hebt tik je de modelnaam in op Google met het woord “standaard gateway” of “default gateway” erachter.

Handleiding van de router. In de handleiding van de router staat hoe je de default gateway van de router kan vinden. Ben je de handleiding kwijt? Dan kan je die ook vaak op Google zoeken.

Opdrachtprompt. Als de vorige twee manieren niet lukken, dan kan je het IP-adres achterhalen via een opdrachtprompt. Waarschijnlijk heb je het weleens gezien, een MS-DOS achtige omgeving. Dit is een zwart venster met witte tekst.

Met de MS-DOS omgeving kan je gegevens vinden van verschillende netwerkkaarten. Maak je gebruik van het wifi netwerk? Zoek dan “Wireless adapter” op. Bekijk daarna het kopje “Default gateway” daar vind je het IP-adres van je router.

Maar hoe kom je daar? Maak daarvoor gebruik van de volgende stappen:

Windows

 1. Open het startmenu
 2. Typ cmd in het zoekveld
 3. Kies voor opdrachtprompt
 4. Tik “ipconfig” in en druk op enter
 5. Zoek default gateway en daarachter vind je het IP-adres

MacOS

 1. Klik op het Apple menu (linksbovenin)
 2. Kies voor systeemvoorkeuren
 3. In systeemvoorkeuren klik je op netwerk
 4. Vervolgens kies je voor router en daarachter staat het IP-adres

Veelgestelde vragen

Hiervoor moet je het standaard IP-adres van je router in de adresbalk typen.

Wil je het IP-adres van je router achterhalen? Volg dan de volgende stappen:

Windows

 1. Open het startmenu
 2. Typ cmd in het zoekveld
 3. Selecteer opdrachtprompt
 4. Tik “ipconfig” in
 5. Zoek default gateway en daarachter vind je het IP-adres

MacOS

 1. Klik op het Apple menu (linksbovenin)
 2. Selecteer systeemvoorkeuren
 3. In systeemvoorkeuren klik je op netwerk
 4. Vervolgens kies je voor router en daarachter staat het IP-adres

Om in je router te komen, moet je je IP-adres zoeken. Op deze pagina leggen we uit hoe je dat doet. Vervolgens typ je je IP-adres in de adresbalk van je browser. Druk dan op enter. Je komt dan op de inlogpagina van je router. Bij gebruikersnaam en wachtwoord vul je “admin” in.

Besparen op je internet abonnement?

Doe de postcodecheck en ontdek welk internet abonnement op jouw adres mogelijk is.

Over Mike van den Broek

Mike is de oprichter van diverse vergelijkingsites waaronder providervergelijken.nl.

Mike houdt zich bezig met de strategie en ontwikkeling van Providervergelijken. Met meer dan 15 jaar ervaring is Mike een rasechte techneut die gek is op de snufjes waar je in de telecomwereld mee te maken krijgt.

Lees verder

Laatste artikelen van Mike van den Broek

Powerline adapter
Stopcontact met wifi

Powerline adapter

Mike van den Broek
Alles over Wireless LAN
Wifi logo

Alles over Wireless LAN

Mike van den Broek
Wat is een wifi dongle?
wifi dongle met wifi teken

Wat is een wifi dongle?

Mike van den Broek
0 reacties

Reageer ook