Wat is een URL?

op basis van 0 beoordelingen

Een URL, oftewel Uniform Resource Locator, fungeert als het webadres van een website. Elke website heeft zijn eigen specifieke URL en ook elke pagina binnen die website heeft een unieke URL. Afbeeldingen en video’s op het internet hebben ook hun eigen URL.

de URL van een website
|

Een URL is dus in feite de locatie van een website op het internet. Door een URL in te voeren in de adresbalk van een webbrowser, kun je een website bezoeken.

Wat is een URL?

Je bent vast bekend met een URL, maar weet je ook hoe deze is opgebouwd? Een URL bestaat uit vier verschillende onderdelen:

Het type verbinding dat gebruikt wordt, ook wel bekend als het protocol, wordt aangegeven door een combinatie van tekens die altijd gevolgd worden door een dubbele punt en twee schuine strepen. Er zijn verschillende protocollen beschikbaar, waaronder het HyperText Transfer Protocol (http) dat gebruikt wordt voor webadressen, en het beveiligde HyperText Transfer Protocol Secure (https) dat gebruikt wordt voor webadressen met een beveiligde verbinding. Andere protocollen zijn bijvoorbeeld het File Transfer Protocol (ftp), dat gebruikt wordt voor bestandsdeling, en het ‘file’ protocol, dat gebruikt wordt om bestanden op te vragen. Daarnaast is er ook het ‘mailto’ protocol, waarmee een e-mail gestart kan worden via een link, en het ‘feed’ protocol, dat een stroom van berichten via xml mogelijk maakt.

Een domeinnaam vertegenwoordigt het adres van een website en bestaat uit de naam van de website, gevolgd door een punt en een domeinextensie. Terwijl de extensies vaak afkortingen van landen zijn, geldt dit niet voor allemaal. Bijvoorbeeld, de .nl-extensie staat voor Nederland, maar .com betekent commercial en .org staat voor organisation. Het is de keuze van de eigenaar van een website of ze de “www” in de domeinnaam willen opnemen of niet. Raadpleeg ons artikel “Wat is internet en hoe werkt het? voor meer informatie over de domeinnaam en het bijbehorende IP-adres.

Een padnaam verwijst naar de locatie van een bestand op een website en wordt aangegeven door een schuine streep gevolgd door de naam. Als voorbeeld, bij het lezen van dit kennisbankbericht is de padnaam “/kennisbank”. De padnaam weerspiegelt de hiërarchie en mappenstructuur van de website.

Een querystring filtert informatie uit een database en begint meestal met een vraagteken, gevolgd door tekens die de informatie in een database kunnen wijzigen of filteren. Als je bijvoorbeeld in onze kennisbank zit en “wat is een URL” in de zoekbalk typt, wordt de querystring “?search=wat+is+een+url” gebruikt.

URL veranderen

Heb je ooit op een link geklikt en ontdekt dat de pagina niet meer beschikbaar was? Het is belangrijk om te weten dat URLs van essentieel belang zijn en soms moeten worden gewijzigd. Echter, het is niet raadzaam om dit zomaar te doen, omdat het oude adres dan niet meer beschikbaar is en de gebruiker een foutmelding krijgt.

Om dit te voorkomen, is het cruciaal om een redirect (301 verwijzing) te maken wanneer je een URL verandert. Dit zorgt ervoor dat het aantal bezoeken aan de website niet afneemt.

Veelgestelde vragen (FAQ´s)

Wanneer je een website bezoekt, kun je de URL bekijken in de zoekbalk bovenaan de pagina.

Een URL is een unieke adrescode die verwijst naar een specifieke website, webpagina of bestand op het internet. Bijvoorbeeld, www.providervergelijken.nl

Besparen op je internet abonnement?

Doe de postcodecheck en ontdek welk internet abonnement op jouw adres mogelijk is.

Over Mike van den Broek

Mike is de oprichter van diverse vergelijkingsites waaronder providervergelijken.nl.

Mike houdt zich bezig met de strategie en ontwikkeling van Providervergelijken. Met meer dan 15 jaar ervaring is Mike een rasechte techneut die gek is op de snufjes waar je in de telecomwereld mee te maken krijgt.

Lees verder

Laatste artikelen van Mike van den Broek

Powerline adapter
Stopcontact met wifi

Powerline adapter

Mike van den Broek
Alles over Wireless LAN
Wifi logo

Alles over Wireless LAN

Mike van den Broek
Wat is een wifi dongle?
wifi dongle met wifi teken

Wat is een wifi dongle?

Mike van den Broek
0 reacties

Reageer ook