Wat is de cloud?

op basis van 0 beoordelingen

De cloud is een term die wordt gebruikt om het online opslaan en opvragen van bestanden zoals foto’s, video’s en documenten te beschrijven. Hierbij maakt een apparaat, zoals een computer, tablet of smartphone, verbinding met een server via het internet om de gegevens op te halen of op te slaan. De cloud maakt het mogelijk om overal ter wereld, zolang er een internetverbinding is, direct toegang te hebben tot de opgeslagen gegevens.

de cloud
|

Hoe werkt de cloud?

Bij cloud computing worden IT-taken niet op de eigen computer uitgevoerd, maar op een andere computer. Hierdoor wordt de belasting van de eigen computer verminderd. Tijdens het uitvoeren van deze taken worden gegevens verzameld en opgeslagen op een externe server, ook wel een cloudserver genoemd.

Doordat alle software, platforms en gegevens op deze servers worden gehost, hebben werkcomputers meer geheugen en rekenkracht over. Gebruikers hebben veilige toegang tot cloudservices met inloggegevens die ze van hun cloud computing-aanbieder hebben gekregen. Dankzij de cloud kunnen gebruikers altijd en overal toegang hebben tot hun gegevens, omdat de zware taken worden uitgevoerd door de cloud. Het enige vereiste is dat ze een internetverbinding hebben.

Sommige bedrijven hebben hun eigen cloudinfrastructuur opgezet voor de gegevens van hun gebruikers, zoals Google en Salesforce. Er zijn echter ook openbare en niet-openbare (private) clouds, die zowel door het bedrijf zelf als door een externe partij kunnen worden gehost. Bij een private cloud hebben gebruikers de juiste inloggegevens of het juiste platform nodig om toegang te krijgen tot de servers en de daarop opgeslagen gegevens.

Overige functies van de cloud

In de meest eenvoudige vorm is de cloud een digitale opslagoplossing, maar er zijn nog veel meer services die erop gebaseerd zijn. Cloud computing kan worden onderverdeeld in drie hoofdfuncties: Infrastructure as a Service (IaaS), Platform as a Service (PaaS) en Software as a Service (SaaS).

IaaS (Infrastructure as a Service) verwijst naar de diensten van cloudproviders die hun serverruimte beschikbaar stellen voor een breed scala aan toepassingen, zoals dataopslag en webhosting. In dit geval blijf jij verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van jouw gegevens, website of toepassing, terwijl de cloudprovider simpelweg de IT-middelen aan jou verhuurt om dit te doen.

Een voorbeeld van IaaS is het gebruik van Dropbox voor bestandsopslag. Hierbij kun je gegevens raadplegen, wijzigen en toevoegen, terwijl Dropbox zorgt voor het hosten van de servers. Bijna alle websites die je via de cloud bezoekt, worden gehost via IaaS-modellen.

Platform as a Service (PaaS) lijkt op IaaS, maar biedt meer controle aan de cloudprovider. Voorheen was het ontwikkelen en testen van software erg kostbaar, vooral wat tijd, geld en opslagruimte betreft. PaaS biedt een virtueel platform voor het ontwikkelen en testen van de achterkant van software, zodat ontwikkelaars een virtueel framework hebben om online software te ontwikkelen, waarbij alle servers en opslag nog steeds door de provider worden beheerd. Het ontwikkelen en testen op locatie kan risicovol zijn, dus bieden PaaS-modellen een virtuele oplossing voor DevOps.

Software as a Service (SaaS) is de term die wordt gebruikt voor software die wordt aangeboden via de cloud. Dit type software is beschikbaar via het internet en gebruikers kunnen er altijd en overal toegang toe krijgen. Een voorbeeld van SaaS-software is Hellosign, waarmee gebruikers juridisch bindende documenten online kunnen ondertekenen zonder pen en papier te gebruiken. Het enige dat nodig is, is een apparaat met internetverbinding. Een ander voorbeeld van SaaS is Grammarly, een webtoepassing die rechtstreeks in de webbrowser draait en gebruikers helpt met hun schrijfvaardigheden.

IaaS-modellen bieden de hoogste mate van controle over IT-middelen en worden voornamelijk gebruikt door beheerders voor hosting en opslag. PaaS-modellen bieden minder controle en worden vooral gebruikt door ontwikkelaars voor het ontwikkelen en testen van software. SaaS-modellen bieden de minste controle en worden vooral gebruikt door eindgebruikers voor toegang tot softwaretoepassingen via de cloud.

Voordelen cloud opslag

Cloud computing wordt steeds populairder en dat is niet zonder reden. Het biedt namelijk vele voordelen, zowel voor particulieren als bedrijven. Zo biedt het grote flexibiliteit: wanneer er meer of minder capaciteit nodig is, kan dit snel en eenvoudig geregeld worden. Bovendien is er onbeperkte opslagruimte beschikbaar.

Daarnaast maakt de cloud flexibel online samenwerken mogelijk binnen een bedrijf, op elk moment van de dag. Bovendien biedt de cloud Disaster Recovery, wat betekent dat de gegevens beveiligd zijn en back-ups worden gemaakt, waardoor noodherstel beschikbaar is. Hierdoor wordt bedrijfscontinuïteit gegarandeerd en ontstaat er zekerheid. Ook kunnen kosten bespaard worden, omdat er geen fysieke opslagapparatuur meer nodig is.

Nadelen werken in de cloud

Het is belangrijk om niet alleen naar de voordelen, maar ook naar de nadelen van cloud computing te kijken om een compleet beeld te krijgen. Het overstappen naar de cloud kan namelijk veel tijd en moeite vergen voor bestaande organisaties, omdat dit goed moet worden gepland en uitgevoerd om problemen in de toekomst te voorkomen.

Een veelvoorkomend nadeel bij het werken met de cloud is de afwezigheid of trage snelheid van de internetverbinding. Hierdoor kan data niet direct worden opgevraagd of verwerkt, en zijn individuen of organisaties afhankelijk van een stabiele internetverbinding. Daarnaast kunnen verplichte updates ongewenste veranderingen in de cloud met zich meebrengen, waar gebruikers aan moeten wennen.

Ten slotte zijn er ook vragen over wat er gebeurt met data in het geval dat een cloudprovider failliet gaat of welke personen of organisaties toegang hebben tot specifieke data. Dit zijn belangrijke zaken om in overweging te nemen bij het gebruik van cloud computing.

Veelgestelde vragen

Google cloud is een public cloud die gratis 15GB aan opslagruimte biedt. Ook kan je bij Dropbox terecht voor een gratis account met 2GB opslagruimte.

  • Nadeel 1: Afhankelijk van een stabiele internetverbinding.
  • Nadeel 2: Cloudopslag buiten jouw bedrijf.
  • Nadeel 3: Afhankelijkheid van cloudleverancier.
  • Nadeel 4: Niet alle applicaties zijn geschikt voor de cloud.

Cloud computing betekent dat diverse IT-diensten via het internet beschikbaar worden gesteld, waaronder software, databases, servers en netwerken.

Besparen op je internet abonnement?

Doe de postcodecheck en ontdek welk internet abonnement op jouw adres mogelijk is.

Over Mike van den Broek

Mike is de oprichter van diverse vergelijkingsites waaronder providervergelijken.nl.

Mike houdt zich bezig met de strategie en ontwikkeling van Providervergelijken. Met meer dan 15 jaar ervaring is Mike een rasechte techneut die gek is op de snufjes waar je in de telecomwereld mee te maken krijgt.

Lees verder

Laatste artikelen van Mike van den Broek

Powerline adapter
Stopcontact met wifi

Powerline adapter

Mike van den Broek
Alles over Wireless LAN
Wifi logo

Alles over Wireless LAN

Mike van den Broek
Wat is een wifi dongle?
wifi dongle met wifi teken

Wat is een wifi dongle?

Mike van den Broek
0 reacties

Reageer ook