Wat is een subnet en wat kan je er mee?

op basis van 1 beoordeling

Heb jij wel is naar je IP-adres gekeken? Dan denk je misschien dat het een verzameling van willekeurige getallen zijn. Maar niks is minder waar. De reeks van getallen vertelt namelijk op welk netwerk of subnet je zit.

Netwerk en subnet overzicht
|

In dit artikel leggen we uit hoe het werkt door eerst te kijken naar wat een netwerk is, vervolgens naar wat een subnet en IP-adres zijn, en tot slot naar hoe je je eigen subnet masker kunt vinden.

Hier bestaat het netwerk uit

Voordat de vraag ‘Wat is een subnet?’ beantwoord kan worden, zal je eerst moeten weten wat een netwerk is.

Internet werkt via een netwerk. Dit netwerk bestaat uit een internet protocol, beter bekend als een IP. Dankzij het internet protocol kunnen apparaten met elkaar communiceren binnen hetzelfde netwerk.

Hoe werkt die communicatie? Om apparaten met elkaar te laten communiceren heb je een IP-adres nodig. Elk apparaat dat verbinding heeft met het netwerk, krijgt een IP-adres toegewezen.

Wat is een subnet?

Over de gehele wereld zijn er meer dan een miljoen netwerken. Elk netwerk moet worden onderhouden. Bij een groot netwerk is dat lastig, hierdoor worden ze in kleinere netwerken verdeelt. Dit wordt subnetting genoemd. Dus een subnet is een klein(er) netwerk.

Maar waarom is het zo belangrijk om een subnet te hebben?

  • Met een subnet kan een groot netwerk gemakkelijk onderhouden worden, waardoor het netwerk beter te beheren is.
  • Met de geavanceerde netwerkbeveiliging heb je controle tussen de verschillende subnetten.
  • Er is minder netwerkverkeer.
  • Als je een netwerk kan subnetten, hoeven er geen extra IP-adressen afgesloten te worden bij de provider.

Om gebruik te kunnen maken van de subnetten, heb je extra hardware nodig, zoals een router. Dit moet dus nog wel worden aangeschaft.

Wat kan je met een subnet?

Nu de verschillende termen – internet protocol, IP-adressen en subnet – besproken zijn, kunnen we uitleggen wat je met een subnet kan. Een subnet kan je vergelijken met een kantoorgebouw. Een kantoorgebouw bestaat uit verschillende verdiepingen. Elk verdieping heeft een × aantal werkplekken, die allemaal internet nodig hebben. Om ervoor te zorgen dat het internetnetwerk zo min mogelijk belast wordt, maak je voor elke verdieping een eigen netwerk aan. Dit doe je door het IP-adres op te splitsen.

Hoe werkt dat opsplitsen? Het eerste deel van een subnet start in binaire notatie met hetzelfde binaire getal. Het eerste deel van het IP-adres wordt gebruikt om het subnet te identificeren. De overblijvende bits vormen dan het host-ID.

Hoe ziet dat er dan uit in het voorbeeld? Op de eerste verdieping krijgt de eerste computer het host-ID 1.1. Op de volgende verdieping krijgt de derde computer het host-ID 2.5.

Wat is een subnetmasker?

Naast een subnet, zijn er ook subnetmaskers. Subnetmaskers weten hoe de IP-adressen binnen een netwerk gescheiden blijven.

Jouw woonadres wordt samengesteld door een straatnaam en huisnummer. Een IP-adres bestaat ook uit zulke elementen. Het IP-adres bestaat uit een netwerk- en hostcomponent.

Een IP-adres bestaat uit enkele binaire getallen van 32 bits lang. In die reeks getallen zit het subnetmasker verstopt, waardoor het IP-adres laat weten bij welk subnet het hoort.

Stel het IP-adres is 192.168.123.132. De eerste drie octetten (192.168.123) vertellen op welk netwerk of subnet het zit. Het laatste octet is de host-ID, dat is in dit geval 132.

De IP-adressen kan je verdelen in verschillende klassen: A, B, C, D en E.

  • Klasse A: Heeft een subnetmasker van 255.0.0.0 en hun eerste octet is 0-127. In totaal zijn er 126 netwerken en ongeveer 17 miljoen hosts per netwerk toegestaan.
  • Klasse B: Heeft een subnetmasker van 255.255.0.0, waarvan de eerste octet 128-191 is. Dit wordt vooral gebruikt voor middelgrote en grote netwerken. Daarnaast staat dit klassement ongeveer 16.000 netwerken en 65.000 hosts toe.
  • Klasse C: Gebruikt het subnetmasker 255.255.255.0 en 192-223 als eerste octet. Klasse C komt voor in local area networks (LAN). Het kan 2 miljoen netwerken aan en 254 hosts.
  • Klasse D: Staat voor het verzenden van streaming media en andere gegevens voor meerdere gebruikers. Het is dus bedoeld voor multicasting.
  • Klasse E: Wordt gebruikt voor experimentele doeleinden. Daarom komt dit klassement niet veel voor bij eindgebruikers.

Elke klasse heeft zijn eigen subnetmasker. Wil je weten wat jouw subnetmasker is? Kijk dan naar het eerste octet van het IP-adres. Hieronder leggen we uit hoe je je IP-adres kunt achterhalen.

Welke subnet mask heb jij?

Om achter jouw subnetmasker te komen moet je de volgende stappen uitvoeren:

mAcOS

  1. Open systeemvoorkeuren en ga naar netwerk.
  2. Selecteer het netwerk dat je nu gebruikt en klik op geavanceerd.
  3. Klik de TCP/IP aan, om het IP-adres en subnet mask te zien.

Windows

  1. Ga naar het configuratiescherm. Kies daarvoor netwerk en internet.
  2. Vervolgens ga je naar netwerkcentrum en klik je op het netwerknaam.
  3. Bij details zie je het subnet mask.

Android

  1. Open de instellingen en ga naar wifi en netwerk.
  2. Klik op wifi en vervolgens op geavanceerd daar zie je het subnet mask staan.

iOS

  1. Open instellingen en ga naar wi-fi.
  2. Zoek het netwerk op dat je nu gebruikt en klik op het i-icoon. Daar zie je alle details over het netwerk, waaronder het subnet mask.

Veelgestelde vragen

Een subnetmasker laat zien in welk klassement het IP-adres zich bevindt. Waarom is dat handig om te weten? De klasse bepaald hoeveel verschillende subnets en aantal hosts aangemaakt kunnen worden. Het subnetmasker vind je door naar je instellingen te gaan en te kijken bij netwerken. Vervolgens ga je naar de details en daar zie je het IP-adres staan.

Besparen op je internet abonnement?

Doe de postcodecheck en ontdek welk internet abonnement op jouw adres mogelijk is.

Over Mike van den Broek

Mike is de oprichter van diverse vergelijkingsites waaronder providervergelijken.nl.

Mike houdt zich bezig met de strategie en ontwikkeling van Providervergelijken. Met meer dan 15 jaar ervaring is Mike een rasechte techneut die gek is op de snufjes waar je in de telecomwereld mee te maken krijgt.

Lees verder

Laatste artikelen van Mike van den Broek

Powerline adapter
Stopcontact met wifi

Powerline adapter

Mike van den Broek
Alles over Wireless LAN
Wifi logo

Alles over Wireless LAN

Mike van den Broek
Wat is een wifi dongle?
wifi dongle met wifi teken

Wat is een wifi dongle?

Mike van den Broek
0 reacties

Reageer ook